Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Zuidholland 2 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Iets leuks doen? Leuke uitjes in Zuid-Holland?

Hier boven ziet u de geselecteerde uitjes, uitstapjes en activiteiten.
Teveel resultaten? Kies een van de zoek mogelijkheden in het menu!

leuk uitje of uitstapje in Zuid-Holland

lekker even een dagje weg in Zuid-Holland

dagje weg zuid-holland uitje uitstapje

Zuid-Holland is een van de dichtstbevolkte en meest geindustrialiseerde gebieden ter wereld. Toch is er volop ruimte met veel natuur en mooie plekjes, zoals in de Bollenstreek, het Groene Hart, het Hollands Plassengebied, het Hollands Rivierengebied. En wat te denken van Nationaal Park De Biesbosch, een uniek zoetwater getijdengebied. En dan zijn er de Zuid-Hollandse eilanden. En natuurlijk prachtige steden met historische centra, die zijn te vinden in Leiden(de hele stad is monumentaal), Delft (oude en nieuwe kerk), Schiedam, veelzijdig Vlaardingen, Brielle, Hellevoetsluis, Dordrecht met zijn historische binnenstadshavens, Gouda (met een sprookjesachtig stadhuis en de Kaaswaag), Schoonhoven, vestingstad Gorinchem, glasstad Leerdam en Delfshaven.

leuk dagje uit in Zuid-Holland

dagje weg zuid-holland uitje uitstapje

Prachtige musea zijn het Haags Gemeentemuseum, natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden, museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam voor beeldende kunst en het Mauritshuis in Den Haag met voornamelijk schilderijen uit de Gouden Eeuw. Ook het Maritiem Museum Rotterdam en de Hortus Botanicus Leiden zijn het bezoeken meer dan waard. Andere highlights uit de regio Zuid-Holland: een uitzicht vanaf 100m. over Rotterdam vanuit de Euromast, of de Space Expo in Noordwijk. Natuurlijk trekken bij mooi weer ook de stranden van Scheveningen, Noordwijk en Katwijk.

 

 

Er even op uit of iets leuks doen in Zuid-Holland

Bij de Keukenhof vindt u een indrukwekkende kleurenpracht van bloemen, geopend van eind maart tot eind mei, de traditionele Goudse Kaasmarkt in de zomermaanden op donderdag,Vlaggetjesdag in Scheveningen, bij de aankondiging van de nieuwe haring, het grootste stoomevenement van Europa, Dordt in Stoom in juni, maken Zuid-Holland tot een veelzijdige provincie. Het Bloemencorso rijdt in de maand april met prachtig versierde praalwagens van Noordwijk naar Haarlem. Bij het Leids Ontzet op 3 oktober wordt de bevrijding van de stad van de Spanjaarden, in 1574, gevierd.

Uitjes met de kinderen?

dagje weg zuid-holland uitje uitstapje Themapark Archeon of Avifauna in Alphen aan den Rijn, rotsklimmen bij Ayers Rock of wildwatervaren bij Dutch water dreams in Zoetermeer en Madurodam Den Haag, waar bekende objecten van Nederland zijn nagebouwd in schaal 1:25, zijn geweldige uitjes voor de kids in Zuid-Holland. Maar kinderen vinden ook de Kinderdijk een geweldige belevenis! Geniet ervan!
 

Een avondje theater
in Zuid-Holland?

In Zuid-Holland een concert
bezoeken?

Afbeeldingsresultaat voor zuid-holland

leuke uitjes of leuke uitstapjes naar Zuid-Holland

wat is er te doen in Alphen aan den Rijn?

wat is er te doen in Brielle?

wat is er te doen in Delft?

wat is er te doen in Den Haag?

wat is er te doen in Dordrecht?

wat is er te doen in Gorinchem?

wat is er te doen in Gouda?

wat is er te doen in Hoek van Holland?

wat is er te doen in Katwijk?

wat is er te doen in Kinderdijk?

wat is er te doen in Leiden?

wat is er te doen in Lisse?

wat is er te doen in Maassluis?

wat is er te doen in Moerdijk?

wat is er te doen in Nieuwpoort?

wat is er te doen in Noordwijk?

wat is er te doen in Rotterdam?

wat is er te doen in Scheveningen?

wat is er te doen in Schiedam?

wat is er te doen in Schipluiden?

wat is er te doen in Sliedrecht?

wat is er te doen in Vlaardingen?

wat is er te doen in Werkendam?

wat is er te doen in Zoetermeer?

wat is er te doen in Zoeterwoude?

wat is er te doen in Zwijndrecht?

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor zuid-holland

dagje weg in Zuid-Holland? lees hier over de historie

Zuid-Holland ligt in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De hoofdstad is Den Haag en de grootste stad is Rotterdam. Zuid-Holland is een van de dichtstbevolkte en meest geindustrialiseerde gebieden ter wereld. De provincie meet ruim 3.400 vierkante km. en telt ruim 3,5 miljoen inwoners. Aangrenzende provincies zijn Zeeland in het zuiden, Noord-Brabant in het zuidoosten en Gelderland en Utrecht in het oosten. De noordgrens wordt gevormd door de provincie Noord-Holland waarmee Zuid-Holland tot 1840 een grote provincie Holland vormde. In het westen grenst de provincie aan de Noordzee.

Door de vondst van een skelet van een vrouw in Hardinxveld-Giessendam uit ongeveer 5.500 v.Chr. is bekend dat er al in die tijd mensen leefden in wat nu de provincie Zuid-Holland is. Zo'n 2.000 jaar later gingen mensen geleidelijk over tot landbouw en veeteelt waarbij zij zich gingen vestigen op vaste plaatsen. Daarvan zijn bij Vlaardingen bijlen en naalden gevonden, gemaakt van hout en bot. In de tijd van de Romeinen liep de grens van het Romeinse Rijk tot aan de Oude Rijn bij Katwijk. Op de grens werden forten gebouwd, zoals bij Katwijk, Valkenburg, Leiden, Alphen aan den Rijn en Zwammerdam. In het hedendaagse Zuid-Holland werd een Romeinse stad gesticht bij Voorburg. Deze ommuurde stad was gebouwd volgens een schaakbordpatroon, met een plein, tempels en een badhuis.

De eerste stad in Holland die stadsrechten kreeg was Dordrecht in 1220. Dordrecht was de belangrijkste stad totdat door overstromingen in de 15e eeuw, waarbij de Biesbosch ontstond en vele dorpen vergingen, er geen belasting meer kon worden ge-ind. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben zich in het zuidelijk deel van Holland ook historische gebeurtenissen plaatsgevonden, waaronder de inname van Den Briel, op 1 april 1572, het ontzet van Leiden op 3 oktober 1574 en de moord op Willem van Oranje op 10 juli 1584 in Delft.

In de negentiende eeuw werden de zandgronden nabij Sassenheim, Lisse en Hillegom afgegraven, waarbij de overbleven grond zeer geschikt bleek voor de bollenteelt. Zo kwam de grootschalige en internationaal opererende bollencultuur op. Het graven van de Nieuwe Waterweg in 1863, markeerde het begin van de groei van Rotterdam en de Rotterdamse haven en daarmee ook de werkgelegenheid in de regio. Op 14 mei 1940 werd het centrum van Rotterdam verwoest door een Duits bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de kust werd door de Duitsers de Atlantikwall gebouwd om een mogelijke invasie te kunnen tegenhouden.

dagje uit in Zuid-Holland? lees hier over de geografie

Zuid-Holland is, afgezien van de duinen aan de Noordzeekust, zo goed als vlak en be-staat grotendeels uit polderland. Het westen en midden van Zuid-Holland is voor een groot deel verstedelijkt en behoort tot de Randstad. Het oostelijk deel van Zuid-Holland behoort, vanwege het open landschap, tot het Groene Hart. In het zuiden bevinden zich de Zuid-Hollandse Eilanden die grotendeels landelijk en open zijn. In het noordwesten van Zuid-Holland is de Duin- en Bollenstreek gelegen. Deze streek omvat het duingebied rond Katwijk en het landelijk gebied rond de plaatsen Sassenheim, Lisse, Voorhout, Noordwijk, Noordwijkerhout en Hillegom. Het Hollands Plassengebied is een gebied ten noordoosten van Leiden, rondom Leiderdorp en de Kagerplassen. Het is een open gebied en op het water is er mogelijkheid tot waterrecreatie.

Tussen de stedelijke gebieden van Rotterdam, Den Haag en Leiden bevindt zich het agrarisch gebied Groenblauwe Slinger. Grenzend aan de Groenblauwe Slinger ligt een ste-delijk gebied met steden als Den Haag, Delft en Zoetermeer, dat in het zuidwesten overgaat in het Westland, met veel glastuinbouw. In het noordelijk deel van Zuid-Holland bevindt zich de Rijnstreek, waar zich ook de Nieuwkoopse plassen bevinden. Ten zuiden van rivier de Lek, liggen de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, waar fruitteelt is. In het zuiden van Zuid-Holland is nog een aantal voormalige eilanden die tegenwoordig met elkaar zijn verbonden.

Rivieren zijn onder andere de Nieuwe Maas, de Oude Maas, Nieuwe Waterweg en de Brielse Maas. Op Voorne-Putten, ten zuiden van de Rotterdamse haven, is het landschap nog agrarisch. Ook de Hoeksche Waard is een landelijk gebied met weinig verstedelijking Ten zuiden daarvan ligt het eiland Tiengemeten, het enige echte eiland dat Zuid-Holland nog heeft. Het zuiden van Zuid-Holland wordt gekenmerkt door grote wateren en rivieren, als de Maas, Haringvliet, Hollandsch Diep, Biesbosch en de Rijn.

Ontdek Zuid-Holland

Zuid Holland: zee, strand en duinen, maar ook historische steden met monumentale panden en musea, het is allemaal te vinden in deze veelzijdige provincie. Zuid Holland is, vanwege de grote steden, de dichtst bevolkte provincie van Nederland. De provincie kent een lange geschiedenis. De Romeinen bouwden er grote nederzettingen in het toen erg moerassige gebied. In de Middeleeuwen hadden de graven van Holland er het voor het zeggen. Zij gaven de opdracht tot het inpolderen van grote stukken land. Hierdoor ontstonden steden als Den Haag en Delft. De Utrechtse bisschoppen en de graven van Holland konden het niet goed met elkaar vinden. Op de grens tussen beide provincies werden verdedigingswerken en kastelen gebouwd. Ook werden stadjes omgracht. Oudewater en Woerden zijn hier een voorbeeld van. Omdat er veel bossen werden gekapt ontstond een gebrek aan hout als brandstof, en er werd daarom veel turf gestoken. De meren en plassen in deze regio zijn vaak door turfwinning ontstaan. De kust heeft mooie stranden en bekende badplaatsen als Noordwijk, Scheveningen en Hoek van Holland. In de duinen is het lekker rustig en prima om te wandelen of fietsen. Vlak achter de duinen tussen Haarlem (Noord Holland) en Leiden liggen de bollenvelden met het wereldberoemde bloemenpark Keukenhof. In het voorjaar is de hele streek een explosie van geuren en kleuren. Nog verder het binnenland in treft u vlakke polders met kronkelende riviertjes. Watersporters kunnen terecht op meren als de Kager en de Nieuwkoopse Plassen. Dit Groene Hart van Holland heeft ondanks de verstedelijking zijn landelijke karakter niet verloren. De Zuid Hollandse waarden (laag gelegen groene polders) liggen ten Oosten van het Groene Hart en zijn omsloten door rivieren. Liefst negentien molens staan sinds 1740 bij elkaar in het dorpje Kinderdijk. Dit stukje cultuur en historie staan op Werelderfgoedlijst van de Unesco. In de oud-Hollandse steden als Leiden en Delft is veel terug te vinden uit de glorietijd van Holland.

Brielle, Zuid-Holland

Op de Zuid-Hollandse eilanden ligt de oude vestingstad Brielle. Het is bijzonder te noemen dat Brielle zo mooi bewaard is gebleven. Het centrum is een beschermd stadsgezicht. De nog aanwezige stadswallen zijn een onderdeel van het Oud-Nederlandse vestingstelsel. In Brielle zijn negen bastions en vijf ravelijnen in oude staat terug gebracht. In het oude stadhuis is een museum gevestigd, waarbij u een goed beeld krijgt over het vroegere Brielle. Het recreatiegebied Brielse meer is 750 hectare groot..

Delft, Zuid-Holland

Delft is een stad met veel historie en geschiedenis. Vanaf 1572 verbleef Willem van Oranje in de prinsenstad en hier werd hij uiteindelijk ook, in 1584, vermoord. Dit is een van de belangrijkste redenen dat ieder lid van het koninklijk huis wordt bijgezet in Delft. In de tijd van het VOC werd Delft een zeer rijke stad, en er zijn nog heel wat bezienswaardigheden uit die tijd in Delft terug te vinden. Het Delftsblauw is ook terug te voeren op deze tijd. Handelaren kwamen namelijk terug van hun reizen met Chinees porselein en dit inspireerde de pottenbakkers van Delft om zelf ook het porselein zo te maken. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan de koninklijke porcelyne fles. Dit is een aardewerkfabriek waar het beroemde Delftsblauw sinds 1653 gemaakt wordt. Delft is niet alleen de stad van Willem van Oranje, maar het is ook de stad van de beroemde schilder Johannes Vermeer. Johannes Vermeer is in 1632 geboren in Delft en uiteindelijk in 1675 begraven in Delft, in de Oude Kerk. Door geldgebrek moest zijn graf ontruimd worden, maar op de plek waar hij begraven lag, is nu een herinneringssteen neergelegd. Tijdens een vaartocht door Delft komt u langs de eeuwenoude boogbruggen.

Den Haag, Zuid-Holland

Koninklijk Den Haag is ontstaan rond 1230, toen Graaf Floris IV van Holland hier een klein kasteel liet bouwen. Rond 1248 gaf graaf Willem de II de opdracht tot het bouwen van een groter kasteel ter plaatse van de huidige Hofvijver. Na de dood van Willem II zorgde zijn zoon Floris V ervoor dat de Ridderzaal werd voltooid. Den Haag heeft al ruim 400 jaar nauwe band met het Huis van Oranje. Als gevolg van het ontbreken van stadsrechten kreeg Den Haag geen ommuring. Daardoor werd Den Haag in de 15e en 16e meerdere malen geplunderd. In de 17e eeuw liet stadhouder prins Maurits grachten aanleggen die de stad moesten beschermen. In 1806 kreeg de stad dankzij Napoleon wel stadsrechten, maar een vestingmuur was toen niet meer aan de orde. Vanaf ongeveer 1580 resideert de Staten Generaal, het hoogste regeringsorgaan, in Den Haag. De stad is nu het bestuurscentrum van Nederland. Hier zetelt de regering en woont onze Koningin. De vele buitenlandse ambassades zijn gelegen in de deftige straten van de stad. Het Paleis Noordeinde is de werkplek van onze Koning. Aan het Carnegieplein is het Vredespaleis gelegen. Hier is ondermeer het Internationale Gerechtshof gevestigd. Den Haag heeft een groot museum aanbod. De bekendste zijn het Mauritshuis, met veel bekende schilderijen uit de Gouden Eeuw, het Museon met hedendaagse kunst, het Gemeente museum met werken van Mondriaan, museum de Gevangenpoort, het Letterkundig museum, het Haags Historisch museum en Panorama Mesdag. Madurodam is een belevenis voor zowel jong als oud, evenals het Omniversum. Drievliet en Duinrell zijn bekende attractieparken. Den Haag heeft verrassend veel groen binnen haar stadsgrenzen. Zo kunt u mooi wandelen in het Zuiderpark, het Wesbroekpark (met een mooi rosarium), park Clingendael en park Madestein. En een uitstapje naar zee is natuurlijk ook zo gemaakt, Scheveningen ligt immers pal aan het strand.

Dordrecht, Zuid-Holland

Dordrecht wordt door veel lokale inwoners ook wel Dordt genoemd. Dordrecht kreeg zijn eerste stadsrechten in 1220 van de Hollandse graaf Willem I en heeft een rijk verleden. In de middeleeuwen groeide het uit tot een belangrijke handelsplaats, en zelfs tot een van de grootste steden van Nederland. De handel verplaatste zich echter, onder andere naar Rotterdam. De stad is rijk aan mysterieuze verhalen over de geschiedenis. Er zijn verschillende musea te vinden, waaronder het naaimachinemuseum en Museum 1940-1945, ook wel het verzetsmuseum genoemd.

Gorinchem, Zuid-Holland

Gorinchem, of ook wel Gorcum, is een echte vestingstad, gelegen aan twee rivieren. De rivieren de Merwede en de Linge geven het karakteristieke uiterlijk aan de stad. Gorinchem wordt ook wel de stad van Hendrick Hamel genoemd. De VOC boekhouder strandde op het tot dan toe onbekende eiland Korea. Hier werd hij gevangen genomen en hij ontsnapte pas 13 jaar later. Het geboortehuis van Hendrick Hamel is nagebouwd in Gorinchem en wordt het Hamelhuis genoemd. Een bezoek aan Slot Loevestein is ook interessant. Dit slot werd gebouwd in 1368 door ridder Loef van Horne. Later werd het slot gebruikt als staatsgevangenis, waar het beroemd verhaal ontstond van Hugo de Groot, die er ontsnapte n een boekenkist. Er zijn verschillende fietsroutes uitgestippeld, in de historische binnenstad of juist in de natuur.

Gouda, Zuid-Holland

Gouda ligt langs de rivier de Gouwe. Volgens de eerste geschriften is Gouda ongeveer in 1139 ontstaan. De naam Gouda is eigenlijk de Latijnse benaming voor de stad en de stad is hiermee de enige waarbij de Latijnse benaming nog steeds gebruikt wordt. In 1272 kreeg de stad haar stadsrechten en ze groeide in de middeleeuwen gestaag, totdat een grote stadsbrand in 1438 er voor zorgde dat er slechts vier huizen bewaard bleven. Zelfs het kasteel van Gouda brandde af. Na WOII groeide Gouda uit tot een gezellige toeristenstad, met bekende producten als kaas en stroopwafels. Gouda heeft een historische binnenstad met diverse grachten, waarvan er helaas wel een aantal van zijn gedempt. Een van de bekendste bezienswaardigheden is het oude stadhuis van Gouda, uit 1488, gelegen aan de markt. Tegenover het stadhuis staat de Waag. Deze is in 1668 gebouwd. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan de Sint-Janskerk. De gotische kerk werd in 1278 voor het eerst gebouwd, maar is meerdere malen herbouwd. Het is de langste kerk van Nederland, met een lengte van 123 meter. De bekende winkelstraten van Gouda zijn de Kleiweg en de Tiendeweg.

Haastrecht, Zuid-Holland

Haastrecht heeft haar eigen charme. De Hollandsche IJssel stroomt dwars door het pittoreske dorp. Het historische verleden heeft nog steeds veel invloed op het beeld van de stad. Zo vindt u in het centrum van de stad het oude Raadshuis. Het is in 1618 in renaissance stijl gebouwd. Ook een bezoek aan het museum Bisdom van Vliet mag niet ontbreken. Het gebouw is nog volledig in de oude staat. Het interieur is helemaal origineel en zelfs de stoelen staan nog op dezelfde plek als honderd jaar geleden. Maak bijvoorbeeld een tocht over het water en ontdekt een compleet andere kant van Haastrecht. Aan de Hoogstraat ligt een steiger waar regelmatig rondvaartboten beschikbaar zijn. Maak eens een tochtje met volledig gerestaureerde Jan Salle of Jan Kordaat.

Leerdam, Zuid-Holand

Leerdam is bekend van de Leerdammer kaas en glas. In 1765 verhuisden oorspronkelijk Duitse glasblazers naar Leerdam om hier glas te blazen. Tot de dag van vandaag kunt u hier nog steeds terecht voor het mooiste glaswerk. Een wandeling door de stad toont de monumenten, zoals de oude stadsmuur die Leerdam moest beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het hofje van mevrouw van Aerden wordt ook wel de Sacre Coeur van Leerdam genoemd. Van donderdag tot en met zaterdag zijn er op verschillende plaatsen weekmarkten. Er zijn veel decoratie- en bloemenwinkels. Als u in de zomermaanden een bezoek brengt aan Leerdam dan kunt u een vaartochtje maken over de Linge. Gezellig, maar u geniet ook van een prachtig uitzicht op de stad.

Leiden, Zuid-Holland

Leiden wordt dikwijls een studentenstad genoemd, maar het ook een stad van monumenten, van hofjes tot kerken en stadspoorten. Dit maakt Leiden een stad vol ontdekkingen. Een aantal belangrijke bezienswaardigheden die echt niet mag missen zijn de Waag, het Academiegebouw en de Hooglandse Kerk. De meeste monumenten zijn in de avonduren ook nog eens prachtig verlicht. Liefhebbers van musea kunnen in Leiden hun hart ophalen, want het blijft natuurlijk wel een kennisstad. Naturalis is bekend. Er zijn ondermeer twee dinosauriers te zien. Een ander museum is Corpus, waar u een reis door het menselijk lichaam maakt. Verschillende cafe's en restaurants hebben een terras aan het water. De huursloepen zijn elektrisch.

Rotterdam, Zuid-Holland

Rotterdam is, met ruim 600.000 inwoners, na Amsterdam de grootste Nederlandse gemeente. De haven van Rotterdam is de grootste en belangrijkste van Europa en behoort tot de belangrijkste havens ter wereld. De stad ligt aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die wordt  gevormd door de Rijn en de Maas. De naam Rotterdam verwijst naar een dam in de toenmalige rivier de Rotte, en wordt al sinds de 13e eeuw vernoemd. De historische binnenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, in mei 1940, grotendeels verwoest door een Duits bombardement. Na de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam herbouwd en tegenwoordig is de stad beroemd vanwege de talloze architectonische hoogstandjes.

Vlaardingen, Zuid-Holland

De vissersstad Vlaardingen was ooit de belangrijkste haringstad van Nederland. In de stad komt de rijke vissershistorie nog volop naar boven. Een prachtig voorbeeld is de Visbank in de haven. Hier werd de vis verhandeld aan kooplieden en verspreid over de rest van het land, en soms zelfs nog verder. In de jachthaven van Vlaardingen maakt u kennis met de oude gebruiken van de stad. Vissen hoort natuurlijk bij de geschiedenis en Vlaardingen telt in het centrum van de stad dan ook talloze viswinkels.

Afbeeldingsresultaat voor zuid-holland

De vragen: Is er iets leuks te doen in Zuid-Holland dit weekend?, Wat is er te doen in omgeving Zuid-Holland? of Wat is een leuk uitje in Zuid-Holland met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!