Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Zeeland 2 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Iets leuks doen? Leuke uitjes in Zeeland?

Hier boven ziet u de geselecteerde uitjes, uitstapjes en activiteiten.
Teveel resultaten? Kies een van de zoek mogelijkheden in het menu!

leuke uitje of uitstapje in Zeeland

lekker even een dagje weg in Zeeland

dagje weg zeeland uitje uitstapje

In Zeeland vind je overal water. Dat kan ook bijna niet anders als ruim een derde van de provincie uit water bestaat. Sinds de middeleeuwen is de strijd tegen het water een rode draad door de geschiedenis van Zeeland. Vrijwel de hele provincie, behalve de duinstreek, ligt op of onder zeeniveau. Het landschap is een lappendeken van poldertjes en dijken. Nationaal Park Oosterschelde is een bezoekje meer dan waard, zowel onder als boven water. Ook de Grevelingen, het grootste en helderste zoutwatermeer van Europa, is populair. Duikers, zeilers en surfers genieten hier van de ruimte en het kalme water. Maar vergeet de haventjes met de gezellige dorpen niet. Zeeland heeft mooie en gezellige steden als Middelburg, Vlissingen, Goes en Terneuzen.

leuk dagje uit in Zeeland

dagje weg zeeland uitje uitstapje

Bezienswaardigheden heeft Zeeland genoeg. Wereldberoemd zijn de Deltawerken, imposante waterbouwkundige werken om het land beter te beschermen tegen hoog water. Om een goede indruk te krijgen, is het speciaal opgespoten eiland Neeltje Jans in Vrouwenpolder een interessante plek om te bezoeken. De Zeelandbrug, tussen Schouwen-Duiveland en Noord Beveland, is met 5 km. de langste brug van Nederland. Bij Koudekerke lag vroeger een dorpje met een middeleeuwse toren. Het dorpje werd verzwolgen door de zee. Alleen de 14e eeuwse toren bleef staan; en die middeleeuwse Plompetoren staat er nog steeds. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is een interessant uitje, of het Verdronken Land van Saeftinghe met een bezoekerscentrum in Emmadorp. Leuke plaatsjes genoeg in Zeeland, zoals Domburg, het pittoreske Zierikzee , het monumentale Middelburg, charmante Vlissingen, Goes met zijn steegjes en gezellige haven, Sluis en Veere.

er even op uit of iets leuks doen in Zeeland

Een leuke ervaring als u in de zomermaanden in Zeeland verblijft is de stoomtrein van Goes naar Borssele; opstappen in Goes. Een andere aanrader in het seizoen is het Fruitteeltmuseum in Kapelle.

leuke uitjes met de kinderen in Zeeland

dagje weg zeeland uitje uitstapje

Leuk voor de kids: familiepark Mini Mundi; oftewel Zeeland in het klein. De Iguana reptielenzoo is een leuke tip voor een uitje in Vlissingen. In Kwadendamme is Berkenhofs Tropical Zoo en Vlindertuin gevestigd. Een uitje voor kinderen met een sportief karakter is de Voetbal Experience in Middelburg, waar je alles vindt over voetbal en over Oranje.


 

Een avondje theater
in Zeeland?

In Zeeland-Holland een concert
bezoeken?

Afbeeldingsresultaat voor zeeland

leuke uitjes of leuke uitstapjes naar Zeeland

wat is er te doen in Brouwershaven?

wat is er te doen in Domburg?

wat is er te doen in Goes?

wat is er te doen in Haamstede?

wat is er te doen in Hulst?

wat is er te doen in Middelburg?

wat is er te doen in Nisse?

wat is er te doen in Terneuzen?

wat is er te doen in Tholen?

wat is er te doen in Veere?

wat is er te doen in Vlissingen?

wat is er te doen in Westkapelle?

wat is er te doen in Yerseke?

wat is er te doen in Zierikzee?


 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor zeeland

dagje weg in Zeeland? lees hier over de historie

Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Zeeland grenst aan de Nederlandse pro-vincies Zuid-Holland en Noord-Brabant en de Belgische provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en, voor een klein deel, aan Antwerpen. Zeeland telt rond 400.000 inwoners. Bestuurlijk centrum van de provincie is de hoofdstad Middelburg. De bewoners heten Zeeuwen.

Zeeland werd al voor de tijd van de Romeinen bewoond. Uit die tijd stammen ook de beelden van o.a. de Godin Nehalennia, die door vissers in de Oosterschelde zijn gevonden. Sinds de middeleeuwen is de strijd tegen het water een rode draad door de geschiedenis. Vrijwel de hele provincie ligt op of onder zeeniveau. Het landschap is daardoor een lappendeken van poldertjes en dijken. De vele kleinere eilanden zijn langzamerhand samengegroeid tot de grotere (schier)eilanden die we nu kennen. Andere voormalige bewoonde gebieden staan nu onder water, zoals het Verdronken Land van Saeftinghe en het Verdronken Land van Zuid-Beveland.

Tijdens de 16e en 17e eeuw heeft Zeeland, evenals Holland, een grote bloeiperiode doorgemaakt. Een aantal Zeeuwse steden zoals Middelburg, Vlissingen, Zierikzee en Veere, waren belangrijke internationale havensteden. Middelburg was tot het einde van de 16e eeuw de grootste handelsstad van de Noordelijke Nederlanden. Als VOC-stad was Middelburg even belangrijk als de andere vier VOC-steden Delft, Enkhuizen, Hoorn en Rotterdam bij elkaar. In de 18e eeuw nam de welvaart in Zeeland af. In de nacht van 1 februari 1953 werd Zeeland getroffen door de Watersnoodramp. Om die in de toekomst te voorkomen, werden de Deltawerken uitgevoerd. Hierdoor werden ook de verbindingen met de rest van Nederland aanzienlijk verbeterd. In 1987 waren de Deltawerken voltooid. Sindsdien heeft ook het toerisme een grote vlucht genomen.

Vooral het agrarische Zeeland heeft heel lang zijn eigen cultuuruitingen kunnen vasthou-den. Bekend zijn de Zeeuwse klederdrachten, die nu nog wel door oudere vrouwen worden gedragen. Ook de streekproducten, zoals de boterbabbelaars en de bolussen, worden sterk met Zeeland geassocieerd en vinden bij toeristen gretig aftrek. Verder worden de dialecten tot het Zeeuwse cultuurgoed gerekend, en associeert men de provincie sterk met de Gereformeerde Gemeenten.

dagje uit in Zeeland? lees hier over de geografie

De provincie Zeeland bestaat uit een aantal schiereilanden die ooit losse eilanden waren. Zeeuws-Vlaanderen is geen eiland of schiereiland, maar is vanuit de rest van Nederland alleen te bereiken via de 6.600 meter lange Westerscheldetunnel. Een ander architectonisch en waterbouwkundig hoogstandje is de Zeelandbrug die sinds 1965 Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland verbindt. Het was enige tijd de langste brug ter wereld.

De belangrijkste zeearmen tussen de (schier)eilanden zijn de Westerschelde, het Veerse Meer, de Oosterschelde en de Grevelingen. In Zeeland is er met name zeekleigrond te vinden. Er is er daardoor vooral veel akkerbouw, maar ook wat fruitteelt, bloementeelt en vlasteelt. Langs de kust zijn er, soms zelfs zeer brede, duingebieden.

Ontdek Zeeland

Zeeland bestaat uit een aantal schiereilanden en een gedeelte vasteland, dat grenst aan Belgie. Zeeland is vooral bekend om zijn zee en stranden. Daarnaast zijn er oude steden, idyllische gelegen boerendorpjes en uitgestrekte polders. Zeeland kende voor de jaartelling al bewoning. Vanaf de middeleeuwen is de strijd tegen het wassende water altijd hoofdzaak geweest, omdat bijna de gehele provincie beneden zeeniveau ligt. De huidige schiereilanden bestonden in het verleden uit meerdere kleine, losse eilandjes. Beetje bij beetje werden stukjes land ingepolderd en dijken aangelegd. Met molens konden stukken zee sneller worden ingepolderd. Net als in Holland waren de 16e en 17e tijden van rijkdom en glorie voor de provincie. Er werd volop gehandeld en steden kwamen tot bloei. In 19e eeuw werden, door komst van de stoomtrein, Walcheren en Zuid Beveland verbonden met het vasteland van Noord Brabant. Het jaar 1953 is ook een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Begin februari werden grote delen van de provincie getroffen door een watersnoodramp. Om het kwetsbare gebied beter te beschermen tegen het water werd besloten om de Deltawerken aan te leggen, met dammen en stormvloedkeringen. Met name de visserij liep daarna zware klappen op, omdat zout water daardoor overging in brak water. De Deltawerken waren uiteindelijk in 1987 gereed. aast de bescherming tegen het water, werd Zeeland beter bereikbaar en nam het toerisme toe. Een aantal Deltawerken heeft bezoekerscentra. De Oosterscheldekering is vanaf het voormalig werkeiland Neeltje Jans door bezoekers van dicht bij te bekijken. Bijzondere natuurgebieden als het Verdronken land van Saeftinge en het Zwin trekken veel natuurliefhebbers. Saeftinge is in 1570 door vloed ondergelopen, waarbij hele dorpen in de golven verdwenen. Sindsdien is het veranderd in een beschermd natuurgebied. De vestingstadjes Hulst en Sluis zijn, samen met een groot aantal forten in Zeeuws-Vlaanderen, goed bewaard gebleven. Oude stadjes als Veere of Goes lenen zich goed voor een bezoekje. Hoofdstad Middelburg telt veel monumentale panden en Vlissingen heeft een mooie boulevard. In de zomermaanden hebben kustplaatsen als Renesse, Westkapelle en Cadzand grote aantrekkingskracht op met name strandliefhebbers en watersporters.

Arnemuiden, Zeeland

Arnemuiden ligt in de gemeente Middelburg, op het voormalig eiland Walcheren. Deze bijzondere stad is bekend om de unieke klederdracht van de inwoners. Veel mensen in Nederland zijn bekend met het liedje Als de klok van Arnemuiden, dat verwijst naar de Arnemuidse kerk. Arnemuiden is een verassend oud stadje. De naam Arnemuiden verwijst naar de ligging aan het water. Vaarwater wordt ook wel de Arne genoemd en Muiden betekent is in oud Zeeuws Burcht. De stad liep in de tachtigjarige oorlog veel schade op. In 1574 werd de wederopbouw gestart. Visserij is eeuwenlang belangrijk geweest voor Arnemuiden. Voor de dorpskerk van Arnemuiden verwijst het beeld Arnemuidse visleurster daar naar. Arnemuiden heeft een groot historisch museum, met onder andere een volledig ingericht huisje uit 1900. In Arnemuiden zijn de molens, zoals molen Nooitgedacht, een belangrijk stukje historie van de stad.

Axel, Zeeland

Axel is een rustige stadje in Zeeuws-Vlaanderen, maar ook de toegang tot de Westerschelde en dus de haven van Antwerpen. Het heeft wel een oud, historische centrum. Een bezienswaardigheid is de oude Stadsmolen. Deze korenmolen was tot 1911 in bedrijf. Ook de watertoren van Axel is opengesteld voor bezoekers. De zaterdagmarkt in Axel is een van de grootste in de omgeving. De markt loopt door de binnenstad en biedt een mooi uitzicht op de Stadsmolen.

Goes, Zeeland

Goes is een prachtig stadje op het schiereiland Zuid-Beveland, dat reeds rond de 10e eeuw is ontstaan. Al in 1405 werden door Willem VI stadsrechten verleend. De stad ontdekte een techniek om zout te winnen en daardoor groeide Goes snel. In de 16e eeuw werd de helft van de stad na een brand in as gelegd. Het is leuk om in Goes per Stoomtrein Zuid-Beveland te verkennen. Vooral in de avond biedt de haven van goed een prachtig uitzicht. Voor de kids is er stadsrecreatiepark De Hollandsche Hoeve.

Hulst, Zeeland

In het prachtige centrum van Hulst zijn nog verschillende oude gebouwen bewaard gebleven. Hoewel het imposante, gotische eerste stadhuis van Hulst rond 1488 afbrandde is er ond 1528 een nieuw stadhuis gebouwd. Dit huidige stadhuis is gelegen aan de grote markt en is te bezichtigen. Rondom de grote markt vindt u diverse monumenten, zoals het Gouverneurshuis van Hulst. In de oude vestigingsstad Hulst wordt nog steeds als vanouds bier gebrouwen door bierbrouwerij de Halve Maan. Met een Barettocht maakt u met verschillende vervoersmiddelen een tocht door de natuur. U maakt hierbij onder andere gebruik van een kano, mountainbike of een trekvlot en maakt op een unieke manier kennis met het wilde landschap van Zeeuws Vlaanderen.

Middelburg, Zeeland

Middelburg is de attractieve hoofdstad van Zeeland. In de historische kern van het stadje liggen de attracties en bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Al rond het midden van 9 eeuw had Middelburg haar eerste bewoners, die een vesting bouwden ter verdediging tegen de Noormannen. Op dezelfde plaats werd later een abdij gebouwd. Ten tijde van de VOC ontwikkelde de stad zich tot een welvarende havenstad. De Tweede Wereldoorlog heeft een zware tol ge-eist van de stad. In mei 1940 werd het oude centrum getroffen door een zwaar Duits bombardement. Ondermeer het stadhuis en de abdij werden compleet vernield. Beide gebouwen zijn echter inmiddels herbouwd. Met een rondvaart door de oude stadsgrachten leert u de binnenstad snel kennen. In de abdij, met de ruim 90 meter hoge toren De Lang Jan, is het Zeeuws museum gehuisvest. Aan de Bierkaai en Houtkaai zijn fraaie pakhuizen koopmanshuizen uit de VOC tijd te vinden. Het mooie gotische stadhuis ligt aan de Markt. Leuk voor de kinderen is een bezoek aan park Miniatuur Walcheren.

Sluis, Zeeland

Sluis heeft een rijk verleden en daar worden nog steeds voorwerpen van terug gevonden. Als u over het strand wandelt kunt u zelf ook bijzondere voorwerpen uit de verleden vinden. Sluis is een van de groenste steden van het land. De stadspoorten van Sluis dateren uit de 15e eeuw. In de windkorenmolen wordt nog op authentieke wijze pannenkoekenmeel gemaakt. U kunt er heerlijke streekproducten proeven en kopen. Fietsend vanuit Sluis kunt u de polders of de kreken van Zeeuws-Vlaanderen ontdekken. Dijkdoorbraken hebben de kreken gevormd tot wat ze nu zijn. Als u naar het strand wilt, kunt u kiezen voor Cadzand, of het Belgische Knokke.

Tholen, Zeeland

Tholen is een eiland, maar op het eiland ligt de stad Tholen. De eerste tekenen van leven op het eiland stammen uit de late IJzertijd. De stad Tholen is in de 13e eeuw ontstaan. Vanuit de haven van Tholen is de Oosterschelde bereiken. De historische binnenstad van Tholen wordt als beschermd stadsgezicht gezien. De binnenstad ziet er nog net zo uit als honderden jaren geleden. De trots van de stad is de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Deze gotische kerk is rond 1404 gebouwd. Het opvallende stadhuis is uit de 15e eeuw. Tholen staat ook bekend om de prachtig bloeiende snijbloemen tijdens het voorjaar. Als u een liefhebber bent van de duiksport dan kunt u hier een prachtige duikroute afleggen.

Veere, Zeeland

Ooit een van de machtigste handelssteden van Nederland, Veere, ligt aan het Veerse meer. De stad is nog heerlijk authentiek en staat bekend als een van de plekken met de meeste zonuren van Nederland. Het stadhuis heeft de functie van museum over de indrukwekkende geschiedenis van Veere. In museum de Schotse Huizen krijgt u een inzicht in de rijkdom van Veere. Een ander bijzonder museum is de Vierschaar, dat in het teken staat van het vroegere strafrecht in de stad. U kunt kijken bij het oude schandblok en zien hoe er vroeger soms een hand werd afgehakt. Een uniek stukje Nederlandse geschiedenis. Met de fiets is het leuk om een rondje langs het Veerse meer te doen. Aan het Veerse meer kunt u een sloepje huren en zelf de omgeving ontdekken.

Vlissingen, Zeeland

Vlissingen telt ruim 300 bezienswaardigheden, en sommigen daarvan behoren tot de mooiste monumenten van Nederland. Een wandeling door de stad is dus zeker indrukwekkend. Een prachtig monument is de Gevangentoren uit de 15e eeuw. Een ander bijzonder monument is de Oranjetoren, een molen die langs de Westerschelde staat. In de muur is nog een kogel te zien, gevolg van de beschieting van de Engelse vloot, in 1809. In Vlissingen is kunt u ook genieten van het strand. De boulevard van Vlissingen is een van de mooiste van Nederland. Van de bekendste inwoner van Vlissingen, Michiel de Ruyter, staat er een standbeeld. In het Arsenaal komt u alles te weten over schepen en scheepvaart.

Zierikzee, Zeeland

Zierikzee wordt wel eens de monumentenstad genoemd. In Zierikzee zijn de middeleeuwse straten nog steeds terug te vinden en dat maakt de stad sfeervol. Zierikzee is volgens de overlevering in 849 gesticht door een ontdekkingsreiziger. Helaas zijn daar nooit archeologische bewijzen voor gevonden. Door de vele restanten uit de middeleeuwen is de stad een beschermd stadsgezicht geworden. De stad heeft in totaal 568 monumenten, waarvan de meeste uit de Middeleeuwen stammen. Een van de bekendste monumenten van Zierikzee is de Sint-Lievensmonstertoren, in de volksmond ook de Dikke Toren genoemd. De bouw is gestart in 1454 en heeft in totaal, vanwege een brand, vijfentwintig jaar geduurd. De toren had eigenlijk hoger moeten worden dan de Domtoren in Utrecht, maar door de hoge kosten werd daarvan afgezien. De toren bleef heel lang onafgemaakt, totdat men pas in 1839 uiteindelijk een torenbekroning bouwde. Rondom Zierikzee heeft ooit een oude stadsmuur gestaan en hiervan zijn nog drie stadspoorten overgebleven. Een belangrijke stadspoort voor Zierikzee was de Nobelpoort. Deze poort is gebouwd in de 14e eeuw en werd tot 1866 nog iedere avond afgesloten. In Zierikzee is nog een aantal oude molens bewaard gebleven. Molen de Hoop is een echte korenmolen uit 1788. Reeds in de 14e eeuw had Zierikzee een raadhuis. Vanwege de groei van de stad werd het in de 16e eeuw afgebroken om plaats te maken voor een nieuw raadshuis. Het nieuwe raadshuis is een zeer indrukwekkend gebouw. Op de bekroning bewaakt zeegod Neptunus de stad tegen het water.

Afbeeldingsresultaat voor zeeland

De vragen: Is er iets leuks te doen in Zeeland dit weekend?, Wat is er te doen in omgeving Zeeland? of Wat is een leuk uitje in Zeeland met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!