Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Utrecht 2 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Iets leuks doen? Leuke uitjes in provincie Utrecht?

Hier boven ziet u de geselecteerde uitjes, uitstapjes en activiteiten.
Teveel resultaten? Kies een van de zoek mogelijkheden in het menu!

leuk uitje of uitstapje in Utrecht

lekker even een dagje weg in Utrecht

dagje weg utrecht uitje uitstapje

De kleinste en meest centraal gelegen provincie van ons land, Utrecht, is een toeristisch belangrijk gebied door de omgeving van de Loosdrechtse Plassen en de Vechtstreek. De Vechtstreek is bekend door de vele landgoederen, kastelen, buitenhuizen en andere restanten van de enorme welvaart tijdens de Gouden eeuw, in onder andere Oud-Zuilen, Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen en Nigtevecht. Bij de Utrechtse Heuvelrug, een oude stuwwal, liggen lommerrijke plaatsen als Zeist en Doorn. En vergeet niet wat grote steden als Utrecht en Amersfoort aan uitstapjes te bieden hebben.

leuk dagje uit in Utrecht

dagje weg utrecht uitje uitstapje

Kasteel Amerongen, kasteel de Haar (het grootste en meest sprookjesachtige kasteel van Nederland), kasteel Nijenrode uit midden 13e eeuw, slot Zuylen in Oud-Zuilen (herbouwd in 1522) en slot Zeist, het geeft aan hoe rijk de Utrechtse historie is. Verdedigingswerken zijn er ook: fort bij Vechten en fort Rijnauwen zijn de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De pyramide van Austerlitz is letterlijk het monumentale hoogtepunt in het hart van de Utrechtse Heuvelrug. Nog een hoogtepunt is de Domtoren, het 600 jaar oude symbool van de stad Utrecht. Andere monumentale gebouwen zijn het stadhuis van Utrecht, en het 19e eeuwse station Maliebaan. Nationaal Monument Kamp Amersfoort mag ook niet onvermeld blijven. Utrecht heeft zo veel aan uitstapjes te bieden: bij de Heksenwaag in Oudewater ga je op de originele weegschaal uit 1482 staan en wordt beoordeeld of je een heks bent. Er zijn heel wat leuke musea; we noemen het Tabaksteeltmuseum in Amerongen, de museumhaven van Spakenburg; de Uithof (Utrecht Science Park), het Rietveld Schroderhuis; museum Dorestad (de geschiedenis van de fameuze handelsplaats Dorestad getoond aan de hand van voorwerpen die in Wijk bij Duurstede zijn gevonden), het Sonnenborgh Museum (en Sterrenwacht); het Vechtstreekmuseum, over de geschiedenis van de Vechtstreek. het Aboriginal Art museum. Mensen met groene vingers kunnen hun hart ophalen bij het van Gimborn Arboretum in Doorn en de Botanische Tuinen in Utrecht. Een mooie bezienswaardigheid is ook de oude haven van Spakenburg, gevormd rond de 13e eeuw.

er even op uit of iets leuks doen?

Paleis Soestdijk is open voor publiek op vrijdag, zaterdag en zondag. Bekijk het mooie Amersfoort eens vanaf het topje van de Onze Lieve Vrouwetoren. Met haar ruim 98 meter is zij een van de hoogste torens van Nederland, van april tot november. Een van de oudste molens van Nederland is de in de zomermaanden te bezichtigen Doesburgermolen.

leuke uitjes met de kinderen in Utrecht

dagje weg utrecht uitje uitstapje

Kinderen kijken hun ogen uit in het Spoorwegmuseum in Utrecht. GlowGolf in Houten is een overdekte minigolf baan, uitgevoerd in het thema onderwaterwereld, zodat je je tussen de vissen en koraal waant.


 

Een avondje theater
in Utrecht?

In Utrecht een concert
bezoeken?

Afbeeldingsresultaat voor provincie utrecht

leuke uitjes of leuke uitstapjes naar Utrecht

wat is er te doen in Amersfoort?

wat is er te doen in Baarn?

wat is er te doen in Doorn?

wat is er te doen in Lage Vuursche?

wat is er te doen in Loenen?

wat is er te doen in Oudewater?

wat is er te doen in Rhenen?

wat is er te doen in Soest?

wat is er te doen in Spakenburg?

wat is er te doen in Utrecht?

wat is er te doen in Wijk bij Duurstede?

wat is er te doen in Woerden?

wat is er te doen in Woudenberg?

wat is er te doen in Zeist?

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor provincie utrecht

dagje weg in provincie Utrecht? lees hier over de historie

Utrecht is met een oppervlakte van 1385 vierkante km. de kleinste provincie van Nederland. De provincie telt wel ruim 1,2 miljoen inwoners. De dichtbevolkte en centraal gelegen provincie wordt tot de Randstad gerekend. De hoofdstad en grootste stad is Utrecht. Deze stad was het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht dat de voorloper was van de huidige provincie.

Het bestuur van Utrecht bestaat, onder verschillende namen, al sinds de 7e eeuw. In de middeleeuwen werd vanuit de stad een groot deel van de noordelijke Nederlanden bestuurd onder het Sticht. Nadat de provincie enkele malen onsuccesvol was samengevoegd met afwisselend Gelderland en Noord-Holland herstelde Napoleon 1814 de provincie Utrecht weer in ere.

dagje uit in provincie Utrecht? lees hier over de geografie

Utrecht grenst in het westen en zuidwesten aan Zuid-Holland, in het oosten en zuidoosten aan Gelderland, in het noordwesten aan Noord-Holland en in het noordoosten aan het Eemmeer, een van de Randmeren. De zuidgrens wordt grotendeels gevormd door de Neder-rijn en de Lek.

Utrecht kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Ten zuidwesten van dit stedelijk gebied ligt de landelijke Lopikerwaard en ten noordwesten ervan het veenweidegebied rond Vinkeveen en Mijdrecht. De stad Woerden ligt halverwege deze Groene Hart-regio's. Noordelijk van de stad Utrecht liggen de recreatiegebieden Vechtstreek en Loosdrechtse Plassen. Het oosten van de provincie wordt doorsneden door de Utrechtse Heuvelrug. Langs de zuidflank van deze oude stuwwal liggen lommerrijke plaatsen als Zeist, Driebergen-Rijsenburg en Doorn. De Heuvelrug loopt tot aan Rhenen. Tussen de Heuvelrug en de Rijn bevindt zich het landelijke Kromme-Rijngebied, dat met zijn fruitteelt aansluit op de Betuwe aan de overkant van de rivier. Het stadje Wijk bij Duurstede is hier het centrum van. Aan de andere kant van de Heuvelrug ligt de Gelderse Vallei met de grote plaats Veenendaal. De noordoosthoek van de provincie wordt in beslag genomen door de stad Amersfoort en het poldergebied van het Eemland. Aan de voormalige Zuiderzee ligt de karakteristieke plaats Bunschoten-Spakenburg.

De provincie wordt van noord naar zuid doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal, dat door de stad Utrecht loopt.

Ontdek Utrecht

Utrecht is de kleinste provincie van Nederland en wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap met veel natuurschoon, dat uitnodigt tot fietsen en wandelen. Met zijn domstad, schilderachtige dorpen, molens, boerderijen en kastelen heeft Utrecht alle mogelijkheden voor een plezierige korte vakantie of een weekend weg. Het Utrechtse landschap is gevormd in de ijstijd. De Utrechtse heuvelrug werd door gletsjers opgedrukt en uitgesleten. Romeinen, Friezen en Franken hebben hun stempel gedrukt op het verleden van Utrecht. Van de Romeinse tijd tot de roomse adel zijn interessante sporen te vinden. In de 17e eeuw vestigden er veel welgestelden zich in de provincie Utrecht. Er zijn in die tijd veel buitenplaatsen en landgoederen ontstaan, vooral in de Vechtstreek en de Utrechtse heuvelrug. De meeste kastelen en landhuizen van Nederland liggen dan ook in Utrecht. De stad Utrecht wordt ook wel klein Amsterdam genoemd, vanwege haar middeleeuwse binnenstad met een kronkelende gracht dwars door het stadshart. Langs de Oudegracht liggen unieke oude kelderwerven waar tegenwoordig veel cafe's en restaurants gevestigd zijn. De vele musea en oude kerken, waaronder de 114 meter hoge Dom maken Utrecht bijzonder.

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort heeft een rijke geschiedenis, die nog steeds zichtbaar is in de stad. Ontdek de middeleeuwse straten en de muurhuizen uit de 13e eeuw. De Koppelpoort toont een stukje van de voormalige stadsmuur van Amersfoort. Een andere bezienswaardigheid van Amersfoort is de 98 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren, door de inwoners van Amersfoort ook wel Lange Jan genoemd. Van april tot en met oktober is het mogelijk om de toren te beklimmen. Vanaf het water krijgt u een heel andere kijk op de stad. Amersfoort is de geboortestad van Piet Mondriaan. U kunt een bezoek brengen aan zijn geboortehuis. De populairste pleinen zijn de Groenmarkt, de Hof en het Lieve Vrouwenkerkhof.

Baarn, Utrecht

Baarn staat bekend om de prachtige bossen van de Lage Vuursche en Paleis Soestdijk. In de Gouden Eeuw verbleven rijke kooplieden graag in Baarn. Ze bouwden prachtige huizen die het oude centrum van Baarn nog steeds kenmerken. In het weekend is paleis Soestdijk geopend voor bezoekers. Via de website van Paleis Soestdijk kunt u een rondleiding door het paleis reserveren. Naast Soestdijk is kasteel Groeneveld een aanrader. Dit landhuis stamt uit de 18e eeuw en heeft een tuin in Engelse landschapstijl. Het centrum van Baarn bevind zich rond het dorpsplein de Brink. Een aantal terrasjes staat bekend om de service en locatie. Pannenkoekenhuis de Vuursche boer is al meer dan 50 jaar bekend. Een mooie fietsroute is die langs de rivier de Eem.

IJsselstein, Utrecht

De naam IJsselstein verwijst naar de Hollandse IJssel, die door de stad stroomt. Opvallend is dat het stadje is ontstaan is na het kasteel IJsselstein. In 1310 kreeg het stadsrechten. In 1551 werd Willem van Oranje eigenaar van IJsselstein. Tegenwoordig is IJsselstein een veelbezocht stadje, waar veel te doen is. Helaas is een zeer belangrijk stukje van IJsselstein, kasteel IJsselstein, in 1888 gesloopt. Alleen de hoofdtoren, de Looierstoren, staat nog overeind. U leert IJsselstein pas echt kennen na een bezoek aan het stadsmuseum IJsselstein. Ook korenmolen de Windotter een belangrijk stukje van de stad, vanwege het beeld in het historische decor van de stad.

Montfoort, Utrecht

Montfoort trekt vooral veel bezoek van fietsliefhebbers, die de route tussen Montfoort en Oudewater afleggen. Kasteel Montfoort valt daarbij direct op. Het kasteel is gelegen aan de Hollandse IJssel. In de historische stad is een gedeelte van de stadsmuur overeind gebleven. Op de stadsmuur is molen de Valk gebouwd, een oude Korenmolen uit 1753. Tijdens een zonnige middag kunt u aanschuiven op een van de uitgebreide terrassen in de stad.

Rhenen, Utrecht

In de uitloop van Utrechtse Heuvelrug ligt Rhenen genoemd. Het is een stad zoals u hem eigenlijk in het buitenland zou verwachten. De stad ligt aan de noordoever van de Nederrijn. De stad is bekend van de slag om de Grebbeberg in 1940. De historische binnenstad van Rhenen werd door tijdens WO II grotendeels verwoest. Op de Grebbeberg kunt u bij een wandeling deze gruwelijke slag opnieuw beleven, vooral als u onder begeleiding van een gids gaat. De rondleiding begint op het Militaire ereveld. Bovenop de berg kunt u het prachtige uitzicht en de rust ervaren. Met het gezin kunt u naar Ouwehands Dierenpark. Voor de kinderen is er zelfs een overdekt speelparadijs.

provinciehoofdstad Utrecht

De stad Utrecht is een van de oudste steden van Nederland. Beeldbepalend is de 112 meter hoge Domtoren, waardoor Utrecht ook wel de Domstad wordt genoemd. De stad is ongeveer 2000 jaar geleden door de Romeinen gesticht. Een paar eeuwen was het een vesting van het Romeinse Rijk. Na het verdwijnen van de Romeinen streden Friezen en Franken om de vesting. Rond 700 stichtte de missionaris Willibrord er totaal drie kerken. Hieruit is later de Domkerk voortgekomen. In 1254 is begonnen met de bouw, als een kathedraal voor het bisdom Utecht. Door deze ontwikkeling werd de stad het religieuze centrum van de Noordelijke Nederlanden. Utrecht kreeg rond 1120 stadsrechten. In de middeleeuwen was Utrecht het belangrijkste cultureel centrum van Nederland, wat terug te zien is in de bezienswaardigheden. Het water van De Vecht stroomt via de grachten door de binnenstad. Wilt u Utrecht van een andere kant bekijken? Maak dan een tochtje door de grachten, met een rondvaartboot. Utrecht wordt ook wel een culturele schatkamer genoemd. De stad heeft tal van musea. U kunt een bezoek brengen aan het Geldmuseum, het Spoorwegmuseum, het Dick Brunahuis, het museum van Speelklok tot Pierement of het Centrale museum, met meesterwerken uit de Gouden Eeuw of juist moderne kunst.

Woerden, Utrecht

In het groene hart ligt Woerden. De stad is in de Romeinse tijd, rond het jaar 41 na Christus, ontstaan. In die tijd werd de stad Castellum Laurium genoemd, naar een legerbasis langs de Rijn. In het jaar 795 kreeg de stad de naam Wyrda, Latijns voor Woerden. In de middeleeuwen groeide Woerden uit tot een echte stad, compleet met slot en grachten. Hierdoor verkreeg het in 1372 stadsrechten. Om de Romeinse geschiedenis levend te houden is er van half april tot september iedere zaterdag een vaartocht met een echt Romeins galleischip. U vaart dan door het Romeinse Rijk zoals het ooit was. Een gids vertelt daarbij over het oude Romeinse Rijk. Reserveren is handig. Een bezoek aan de stad Woerden kan niet zonder een uitje naar het kasteel van Woerden, een van de best bewaarde kastelen van ons land. Het is rond 1407 door de hertog van Woerden. Op het kerkplein van Woerden is nog steeds het oude recht en raadshuis van Woerden, uit 1501, gevestigd. Het winkelhart is zeer historisch, want het bestaat al sinds 1372. Dit geeft winkelen in Woerden een bijzondere sfeer.

Wijk bij Duurstede, Utrecht

Wijk bij Duurstede was een belangrijke handelsplaats, die vroeger de naam Dorestad had. In het centrum ziet u nog steeds opgravingen van die oude stad. In museum Dorestad vindt u de objecten van toen. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan de ruine van kasteel Duurstede, uit 1270. Andere monumenten zijn het oude stadhuis en de molen Rijn en Lek. In Wijk bij Duurstede is een speciale beeldenroute uitgezet. Wijk bij Duurstede ligt aan de rivier de Lek. Per boot gaat u door Cothen en langs kasteel Sandenburg. In het authentieke centrum van Wijk bij Duurstede kunt u gratis parkeren.

Afbeeldingsresultaat voor provincie utrecht

De vragen: Is er iets leuks te doen in provincie Utrecht dit weekend?, Wat is er te doen in omgeving Utrecht? of Wat is een leuk uitje in Utrecht met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!