Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Overijssel 2 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Iets leuks doen? Leuke uitjes in Overijssel?

Hier boven ziet u de geselecteerde uitjes, uitstapjes en activiteiten.
Teveel resultaten? Kies een van de zoek mogelijkheden in het menu!

leuk uitjes of uitstapje in Overijssel

lekker even een dagje weg in Overijssel

dagje weg overijssel uitje uitstapje

Overijssel leent zich prima voor allerhande uitstapjes. De provincie Overijssel bestaat uit de drie landstreken Kop van Overijssel, Salland en Twente. De grootste steden zijn Enschede, Zwolle, Deventer en Hengelo. De Hanzesteden buigen op een rijke historie en het is er heerlijk slenteren, kijken en ontdekken. De natuur leent zich prima voor fietsen en wandelen. En varen, want Overijssel staat bekend om haar meren, polders, riviertjes en beken. Het populaire Giethoorn wordt ook wel het Venetie van Nederland genoemd. Op diverse plekken in Overijssel zijn fluisterbootjes, kanos en andere vaartuigen te huur.

leuk dagje uit in Overijssel

dagje weg overijssel uitje uitstapje

Naast de Hanzesteden en Giethoorn zijn ook bij voorbeeld kunstdorp Ootmarsum, leuk om te bezoeken. Maar er zijn ook speciale activiteiten als de Zintuigentuin in Zwartsluis, Doepark Nooterhof en het Ecodrome in Zwolle, of het natuurhistorisch museum in Enschede.

 

 

 

 

er even op uit of iets leuks doen in Overijssel

In Overijssel wordt veel, heel veel georganiseerd. Zo vindt in mei het Midzomerfestival plaats in Holten. Enschede kent dan het International Jazz Festival. Daarna zijn er onder andere de feestweek van Bergentheim in juni, de Nacht van Hengelo, de Lommerdmarkt in Rijssen (juli en augustus), de Siepelmarkten en het Nostalgisch festijn in (kunstdorp) Ootmarsum, de Almelose havendagen (augustus) en het Oogstfeest, ook in Almelo. Of de Sallandse markten gedurende meerdere weekenden in juli en augustus, in Ommen. Zeer bekend is de Paardenmarkt van Enter die plaatsvindt in augustus,de Antiek-, Brocante- en Kunstfair in Haaksbergen, en wat dacht u van het luchtballongebeuren Ballooning in Oldenzaal (eind augustus)? Spraakmakend is ook de American Tukkerday in Vroomshoop in september. De Zwarte markt in Slagharen vindt permanent plaats en geniet landelijke bekendheid.

leuke uitjes met de kinderen in Overijssel

dagje weg overijssel uitje uitstapje

En even lekker weg met de kinderen? Dat kan natuurlijk ook! Wat dacht u van Attractiepark Slagharen, recreatiepark de Waarbeek in Hengelo, Ponypark Collendoorn of het Sinterklaasmuseum in Zwolle? Overijssel biedt heel wat: natuur, waterplezier, leuke binnensteden en allerlei attracties. Geniet ervan!


 

Een avondje theater
in Overijssel?

In Overijssel een concert
bezoeken?

Afbeeldingsresultaat voor overijssel

leuke uitjes of leuke uitstapjes naar Overijssel

wat is er te doen in Almelo?

wat is er te doen in Dalfsen?

wat is er te doen in Delden?

wat is er te doen in Deventer?

wat is er te doen in Diepenheim?

wat is er te doen in Enschede?

wat is er te doen in Giethoorn?

wat is er te doen in Haaksbergen?

wat is er te doen in Hengelo?

wat is er te doen in Holten?

wat is er te doen in Kampen?

wat is er te doen in Lochem?

wat is er te doen in Oldenzaal?

wat is er te doen in Ommen?

wat is er te doen in Ootmarsum?

wat is er te doen in Raalte ?

wat is er te doen in Staphorst?

wat is er te doen in Vollenhove?

wat is er te doen in Zwolle?

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor overijssel

dagje weg in Overijssel? lees hier over de historie

Overijssel is een provincie in het oosten van Nederland. De rivier de IJssel vormt in het zuidwesten grotendeels de natuurlijke grens met Gelderland. Overijssel grenst in het noorden aan Drenthe, in het noordoosten aan Nedersaksen, in het zuidoosten aan Noordrijn-Westfalen, in het zuiden en zuidwesten aan de provincie Gelderland, in het uiterste westen aan Flevoland en in het noordwesten aan Friesland. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. De dialecten die in Overijssel worden gesproken, vallen onder het Nedersaksisch.

In 1528 werd de naam Overijssel voor het eerst gebruikt voor het gebied van de huidige provincie Overijssel. Voor die tijd sprak men van Oversticht. Het Oversticht bestond toen uit het land van Vollenhove, Salland, Twente en Drenthe. Bij de oprichting van de Bataafse Republiek in 1795 werd Overijssel samen met delen van Gelderland, Drenthe en Friesland het Departement der Oude IJssel. De oude provinciegrenzen werden in 1801 na de oprichting van het Bataafs Gemenebest hersteld.

dagje uit in Overijssel? lees hier over de geografie

De provincie bestaat uit een met riviertjes en beken doorsneden zandgrondgebied, behalve in het noordwesten, waar polders en meertjes overheersen. Overijssel bestaat uit drie landstreken: de Kop van Overijssel, Salland en Twente. Enschede is de grootste stad. Hengelo is de enige stad die vroeger geen stadsrechten had. Belangrijke rivieren zijn de IJssel, het Zwarte Water, de Overijsselse Vecht, de Dinkel, de Regge en de Reest.

Afbeeldingsresultaat voor overijssel

Ontdek Overijssel

Overijssel biedt waterrijke natuurgebieden, groene weilanden, glooiende bossen en mooie oude steden en dorpjes. Het noordwestelijke deel van Overijssel is het best per boot te verkennen door de vele vaarwegen. In dit noordelijk deel van de provincie zijn de natuurgebieden de Weerribben en de Wieden te vinden . Deze Nationaal Parken zijn ontstaan als gevolg van het turfsteken. Bekende trekpleister is Giethoorn, het Venetie van Nederland. Het Vechtdal is een echt recreatiegebied. De Vecht stroomt van de Duitse grens tot Zwolle. In dit stroomgebied van de Vecht zijn naast groene weilanden ook heidevelden, bossen en moerassige gebieden te vinden. Langs de kronkelende IJssel met zijn uitwaarden waarop veel meidoornhagen groeien is het prima fietsen. Onderweg is het genieten van de schepen die er voorbij varen en komt u enkele kastelen en bijzondere buitenhuizen tegen. Een mooie wandelroute is het Vechtdal wandelpad. Dit pad laat u, al slingerend, de mooiste plekken van het Vechtdal zien. Dankzij de IJssel zijn de fraaie Hanzesteden ontstaan. De Hanzesteden hebben tal van monumentale panden uit vervlogen tijden. Het glooiende Salland in het zuiden is een gebied met bossen en akkers. In het uitgestrekte landschap kunt u genieten van prachtige vergezichten die bijna on-Nederlands aandoen. De rust die dit gebied uitademt leent zich goed voor wandelingen en fietstochten. Het Twentse landschap bestaat veel uit wisselende doorkijkjes in een romantische coulisselandschap dat ongemerkt overgaat in glooiende vlaktes. Prachtige oude Saksische boerderijen, veel met vakwerk, en oude wind- en watermolens bepalen het landschapsbeeld.

een mooi stukje natuur: de Weerribben

Wuivende rietkragen en water. De bijzondere Weerribben, nationaal park in Overijssel, is te ontdekken per kano, fluisterboot of fiets. Of gewoon wandelend. Hoe ongerept en natuurlijk het er ook uitziet, het totale gebied is wel door mensen gemaakt. Eeuwenlang groeven streekbewoners de veenlagen af om er turf van te maken. Zo is dit prachtige moerasachtige natuurgebied ontstaan. Bij diverse recreatiebedrijven zijn kano's en bootjes te huur. Ook zijn er prachtige fietsroutes uitgezet, die bij de plaatselijke vvv zijn te verkrijgen.

Almelo, Overijssel

Almelo is een bekende stad in de regio Twente. Almelo is ontstaan in de 11e eeuw. Tijdens de middeleeuwen werd de stad gebouwd als een kruispunt voor land- en waterwegen. Het gebied werd afgezet met langgerekte moerassen. Huize Almelo heeft altijd al een belangrijke plaats in de geschieden en het heden van Almelo genomen. Het is al sinds 1236 in de handen van de familie van Rechteren Limpurg. In de middeleeuwen was de familie vooral ver-antwoordelijk voor rechtspraak en het kerkelijk en openbaar bestuur. Tegenwoordig beheren zij bossen en onroerend goed in Almelo. De stad ademt cultuur en geschiedenis. Vooral het stadsmuseum is een aanrader. Een goede plek om een stukje te proeven van het culturele erfgoed van de stad. Met haar gezellige centrum en vele terrasjes en cafe's is het een perfecte winkelstad! Met acht parkeergarages is altijd een goede parkeerplaats vinden. Iedere donderdag is er markt op het centrumplein. Almelo kent een prachtig natuurgebied. Dit biedt enorm veel mogelijkheden. Wandelen of fietsen door de bossen van de Gravenallee, en geniet van al het natuurschoon daar is een prima idee..

Blokzijl, Overijssel

Blokzijl is een gezellige stadje in de kop van Overijssel. De naam Blokzijl verwijst naar een versterkte sluis. Het is populair bij toeristen door de vele mogelijkheden om een rondvaartocht te maken door Blokzijl en de stad vanaf het water beter te leren kennen. Het stadje was in het verleden belangrijk door de gunstige ligging van de stad. Doordat het aan de Zuiderzee grenst was het een belangrijke spil in de handeleconomie van Nederland. In 1672 werd de stad beloond met stadsrechten. Tegenwoordig is de handel en visserij bijna geheel verdwenen. Blokzijl is een mooi startpunt voor een fietstocht door de natuurgebieden de Wieden en de Weerribben. Restaurant Auberge aan het Hof is populair onder zowel bewoners als toeristen. Het Kunst en Cultuur museum het Gildenhuys is een aanrader. Hier ziet u de rijke geschiedenis van Blokzijl en haar eeuwenoude relatie met het water.

Deventer, Overijssel

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De stad wordt ook wel de Koekstad genoemd, een verwijzing naar de populaire Deventer koek. In Deventer hebben de laatste jaren veel opgravingen plaatsgevonden. Hierbij zijn er Romeinse munten gevonden, een beeldje van de Romeinse godin Victoria en zelfs restanten van Romeinse muren. In 1123 verkreeg Deventer stadsrechten van keizer Hendrik V. Maar de stad wordt al vermeld in 9e eeuwse bronnen. Het is verassend te zien hoeveel natuur Deventer heeft voor een gemeente van 100.000 inwoners. Maar Deventer telt talloze stadsparken. Een aanrader is het Worp-plantsoen, het oudste (aanleg in 1578) stadswandelpark van Nederland. Twee bekende musea in Deventer zijn het Historisch museum en het Speelgoedmuseum. Het Historisch museum vertelt het verhaal over de geschiedenis van de stad. In Deventer vindt u het groot-ste stadsplein van Nederland. Dit plein, de Brink, is omringd met bomen en terrasjes. Het plein herbergt ook diverse monumentale panden en kruist de grootste winkelstraten van Deventer.

Gramsbergen, Overijssel

Al in de prehistorie woonde er al mensen in Gramsbergen. Dit oude vestigingsstadje bij de Duitse grens trekt veel toeristen. Het is een historische stad, met een beschermd stadscentrum. Maar het heeft ook prachtige natuur met diverse mooie fietsroutes. In de loop der jaren zijn er veel opgravingen geweest in Gramsbergen en omgeving. Een gedeelte van de kennis en bevindingen hiervan zijn terug te vinden in het museum. Het museum gaat over de streek Vechtdal waartoe Gramsbergen behoort, maar ook een stukje Duitsland. In verschillende exposities worden gevonden munten, baardmankruiken en de geschiedenis van de Slag bij Ane vertoond. Als natuurliefhebber kunt u een uitstapje maken naar het altijd afwisselende Engelandsche Bosch. U vindt daar ook openwater plassen, vroegere armen van de Vecht. Het Vechtdalpad is een pad van 75 km. waarbij wandelaars in vier dagen een trektocht maken.

Hasselt, Overijssel

Heeft Hasselt de mooiste binnenstad van Nederland? Het wordt gezegd. De stad combineert in ieder geval geschiedenis, cultuur en natuur. Hasselt is in feite het best met de fiets te verkennen. U gaat dan langs de grachten en de gezellige winkeltjes. Het centrum heeft gezellige straatjes met doorkijkjes. Het historische raadhuis van Hasselt aan de markt mag u niet missen. Hier vindt u ook de stadswaag. De meeste winkels zijn gelegen aan de oudste straat van Hasselt, de Hoogstraat. In de historische binnenstad en langs het water zijn diverse terrasjes. Net buiten Hasselt liggen de oevers van de Vecht en het Zwartewater. Eind april vindt een natuurwonder, het bloeien van de Kievitsbloemen, plaats. Er zijn dan speciale excursies, waarbij u met een boot langs de prachtige bloemenvelden vaart. Als u een liefhebber bent van watersport en het water dan kunt u ook goed terecht in Hasselt. Er is rust en ruimte om zelf te varen of een van de bootexcursies in de omgeving van de stad te boeken.

Kampen, Overijssel

Kampen is een echte oude Hanzestad die rond 1150, in de middeleeuwen, ontstond. Pas rond 1277 kreeg Kampen zijn huidige naam. De stad werd al snel welvarend door de ligging op de handelsroute langs de Rijn en de Zuiderzee. Rond 1815 speelde Kampen in op de groeiende vraag naar tabak en kreeg al snel een tabaksindustrie. Door de welvarende geschiedenis van Kampen als Hanzestad zijn er nog veel bezienswaardigheden overgebleven. Een daarvan is de oude stadsmuur, waarvan nog verschillende resten zijn overgebleven. Ook is er nog een aantal stadspoorten bewaard gebleven. De drie poorten die nog overeind staan zijn de Koornmarktspoort, de Broederpoort en de Cellebroederspoort. Deze zijn rond de 15e eeuw gebouwd. Een veel bezocht rijksmonument in Kampen is de Nieuwe Toren. In 1649 werd begonnen met de bouw. Door de vele tegenslagen tijdens de bouw was hij pas in 1664 gereed. De toren heeft een carillon met 47 klokken. Een andere publiekstrekker is de sigarenfabriek de Olifant. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van machines uit de 19e eeuw. In de binnenstad van Kampen treft u kleurige fresco's aan, gemaakt door lokale kunstenaars. Het zijn een soort reclameposters, in Jugendstil stijl, voor lokale winkels in Kampen, die allang niet meer bestaan.

Ootmarsum, Overijssel

In Ootmarsum kunt u genieten van kunst, historie en bijzondere winkels. Het meest gefotografeerde gebouw in Ootmarsum is het Cremerhuis. Het werd in 1656 gebouwd en staat in het centrum van de stad, aan de prachtige Marktstraat. In het Openluchtmuseum Ootmarsum komt u meer te weten over de historie. U maakt er kennis met oude ambachten en streekgebonden vakwerkgebouwen. In de winter is er, bij voldoende sneeuw, een langlauf-centrum geopend. Mocht u een liefhebber zijn van de natuur dan moet u een bezoek brengen aan Stadspark Engels. Vooral het theehuisje is een publiekstrekker.

Zwolle, Overijssel

De oude Hanzestad Zwolle is in 800 gesticht door kooplieden. Door de handel en bouw van vele pakhuizen en woningen ontstond er een echte stad. In de 14e en 15e eeuw kwam de stad door het Hanzeverbond in een enorme economische groei. Met name in de bouw- en schilderkunst verwierf Zwolle veel aanzien. Er is in Zwolle daardoor veel cultureel erfgoed-Mooie kerken, monumenten en musea liggen aan karakteristieke straten en pleinen. Ook zijn er nog enkele sporen te zien van het vestingverleden uit de 80-jarige oorlog. De Sassenpoort dateert uit deze bewogen tijd. Daarnaast zijn er diverse musea waarvan het Stedelijk museum en het Harley Davidson museum de bekendste zijn. Een leuk uitje met kinderen is het Ecodrome, een themapark waar natuur, educatie en recreatie door elkaar heen lopen.

Afbeeldingsresultaat voor overijssel

De vragen: Is er iets leuks te doen in Overijssel dit weekend?, Wat is er te doen in omgeving Overijssel? of Wat is een leuk uitje in Overijssel met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!