Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Noordholland 2 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Iets leuks doen? Leuke uitjes in Noord-Brabant?

Hier boven ziet u de geselecteerde uitjes, uitstapjes en activiteiten.
Teveel resultaten? Kies een van de zoek mogelijkheden in het menu!

leuk uitje of uitstapje in Noord-Holland

lekker even een dagje weg in Noord-Holland

dagje weg noord-holland uitje uitstapje

De provincie kan worden onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal (en vroeger het IJ) als grens fungeert. Ten zuiden van het IJ liggen de stedelijke gebieden van Amsterdam en Haarlem, en het eveneens dichtbevolkte Gooi, dat echter veel bosrijker is. Ten noorden van het IJ bevindt zich onder andere de Zaanstreek en Alkmaar. De andere gebieden hebben een meer landelijk karakter. Ook waddeneiland Texel, met het breedste strand van Europa, hoort daarbij. De westkust van de provincie wordt grotendeels door duinen beschermd. Hier liggen bekende badplaatsen als Zandvoort, IJmuiden, Egmond aan Zee en Bergen (tevens veerhaven voor Texel). Aan de oostkust liggen historische steden als Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Monnickendam en Edam en ook het eiland Marken en de opmerkelijke vissersplaats Volendam.

leuk dagje uit in Noord-Holland

dagje weg noord-holland uitje uitstapje

Amsterdam heeft naast de Dam, de Albert Cuyp, de grachten, de musea en de beroemde open sfeer ook de Stelling van Amsterdam, een oase van rust in vergelijk met de hectiek van de hoofdstad. Maar Noord-Holland biedt veel meer mogelijkheden voor uitstapjes, zoals de kaasmarkt, maar ook de singels, grachten en karakteristieke ophaalbruggen in Alkmaar. Ook Haarlem is een schitterende historische stad met veel rijksmonumenten. Maar ook de Zaanse schans is een bezoekje waard. De oude marktplaats Schagen en de marinehaven Den Helder zijn ook leuke tips voor een uitje. Voor de historici kent Noord-Holland de ruines van kasteel Lamoraal in Egmond, en voor de echte dagjestoeristen het wereldberoemde Volendam, maar ook de Waag in Edam, of de twee prachtige kerken van Enkhuizen. Naast het strand biedt Den Helder overdekt vertier met onder meer Fort Kijkduin met een Noordzee Aquarium. Activiteiten en uitstapjes genoeg!

er even op uit of iets leuks doen in Noord-Holland

Het Dutch Valley Festival, het grootste festival van Nederlandse bodem, vindt steeds in augustus plaats in recreatiegebied Spaarnwoude. De gay-canal pride in Amsterdam moet u een keer hebben gezien!

leuke uitjes met de kinderen in Noord-Holland

dagje weg noord-holland uitje uitstapje

Volop tips en ideetjes om eens lekker te genieten met de kids. Wat dacht u van dierentuin Artis in Amsterdam, indoor speelparadijs Monkey Town in Bussum, Sprookjeswonderland in Enkhuizen, Chimpie Champ in Aalsmeer en speelderij de Batavier in Alkmaar.


 

Een avondje theater
in Noord-Holland?

In Noord-Holland een concert
bezoeken?

Afbeeldingsresultaat voor noord holland

leuke uitjes of leuke uitstapjes naar Noord-Holland

wat is er te doen in Alkmaar?

wat is er te doen in Amsterdam?

wat is er te doen in Castricum?

wat is er te doen in Cruquius?

wat is er te doen in De Rijp?

wat is er te doen in Edam?

wat is er te doen in Egmond?

wat is er te doen in Enkhuizen?

wat is er te doen in Haarlem?

wat is er te doen in Heemskerk?

wat is er te doen in Hoorn?

wat is er te doen in IJmuiden?

wat is er te doen in Monnickendam?

wat is er te doen in Muiden?

wat is er te doen in Naarden?

wat is er te doen op Texel?

wat is er te doen in Volendam?

wat is er te doen in Zaandam of Koog aan de Zaan?

wat is er te doen in Zandvoort?


 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor noord holland

dagje weg in Noord-Holland? lees over de historie

Noord-Holland ligt in het noordwesten van Nederland. De hoofdstad is Haarlem. De grootste stad is Amsterdam. Holland was het belangrijkste gewest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588 - 1795). In 1807 werd het departement Holland opgedeeld in het departement Amstelland (overeenkomend met Noord-Holland) en het departement Maasland (overeenkomend met Zuid-Holland). In 1814 werden de departementen vervangen door provincien of landschappen. Nadat de Haarlemmermeer in 1855 was drooggelegd, werd deze bij Noord-Holland gevoegd. Het voormalige eiland Urk maakte tot 1950 deel uit van Noord-Holland. Noord-Holland is vanaf 2012 ingedeeld in 55 gemeenten.

dagje uit in Noord-Holland? lees over de geografie

Noord-Holland bestaat grotendeels uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. De provincie kan worden onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal (en vroeger het IJ) als grens fungeert.

Ten zuiden van het IJ liggen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, de Haarlemmermeer met de luchthaven Schiphol en tevens het Gooi, eveneens een dichtbevolkt gebied, maar met een landschappelijk geheel ander karakter (bosrijk en niet geheel vlak). Ten noorden van het IJ bevinden zich de Zaanstreek en andere, kleinere, delen en dorpen. Ook hier vind je vaak Hollands erfgoed. De dichtstbevolkte zone loopt tot iets voorbij de stad Alkmaar. Geheel in het noorden vindt u het uitgestrekte West-Friesland, Wieringermeer, het voormalige eiland Wieringen en het waddeneiland Texel.

De westkust van de provincie wordt grotendeels door duinen beschermd. Hier liggen bekende badplaatsen als Zandvoort, IJmuiden, Egmond aan Zee en Bergen. De streek tussen Haarlem, Velsen, Beverwijk en Alkmaar heet Kennemerland. Ten noorden hiervan ligt de oude marktplaats Schagen en op de noordpunt van het schiereiland de marinehaven Den Helder, tevens veerhaven voor Texel. Aan de oostkust liggen historische steden als Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Monnickendam en Edam en Volendam, en ook het eiland Marken.

De voornaamste binnenwateren in Noord-Holland zijn het IJ (ooit een zeearm) en het Noordzeekanaal met de daarin uitmondende riviertjes Amstel, Zaan en Spaarne, en het Noordhollandsch Kanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Er zijn zes recreatiegebieden in Noord-Holland: Het Twiske, Alkmaarder en Uitgeestermeer, Geestmerambacht, Spaarnwoude, Landschap Waterland en Groengebied Amstelland.

Noord-Holland in al haar facetten

Water en strand staan samen garant voor optimaal vakantieplezier en daarvoor moet u in Noord-Holland zijn! Vrijwel de gehele westkust van de provincie bestaat uit strand. U heeft de keuze uit stille stranden met eenvoudige paviljoens of drukke kustplaatsen met trendy strandhoreca. Maar Noord-Holland heeft u veel meer te bieden:

De kop van Noord-Holland

Bezoek de Kop van Noord-Holland voor bijzondere plaatsen. Waar vind je zoveel strand, zee, duinen en bos? Diepe rust en natuurschoon gecombineerd met gezellige drukte en folklore? De meeste zonne-uren van Nederland? In de Kop van Noord-Holland! Hier geen massatoerisme, maar lieflijke en rustige dorpjes, dijkjes, kustplaatsen, stranden, duinen en polders. Stuk voor stuk uniek en de moeite van een bezoek meer dan waard, bij voorbeeld in: Den Oever: waar de imposante Afsluitdijk start, waar wadloop excursies plaatsvinden, waar u bij een Robbentocht zeehonden kunt zien en waar u een visafslag kunt meemaken. Den Helder: de marinestad. De jaarlijkse Marinedagen en de Juttersmarkten zijn een bezoek waard. Maar ook het Mariendal is absoluut een bezoek waard. En het marinemuseum. Of ga het water op en maak een rondvaart door de marinehaven. Julianadorp aan Zee: ligt ten zuiden van Den Helder, en werd honderd jaar gelden gesticht. Voordat het dorp de naam kreeg van prinses Juliana, heette het Loopuyt, naar de eerste eigenaar. Het dorp ligt in het centrum van de Koegraspolder, drooggelegd in 1824. Vanaf de jaren vijftig werd steeds meer grond klaargemaakt voor de bollenteelt. Het voorjaar geeft nu extra kleur met de prachtig bloeiende bloembollenvelden. Kolhorn: is een van de meest historische en pittoreske dorpjes in de regio. Elke zomer worden drie nachtmarkten georganiseerd. Vroeger lag het aan de Zuiderzee, maar door de inpoldering ligt dit prachtig gerestaureerde vissersdorp nu midden in het Noord-Hollandse landschap. Schagen: heeft in de zomermaanden elke donderdag een West Friese markt. Diverse oude ambachten worden dan nagespeeld in het centrum. Hoogtepunt is de indrukwekkende optocht die in de middag over het marktterrein trekt. Oude koetsen, heren en dames in diverse klederdrachten en uiteraard muziek maken deze optocht tot een populaire attractie. Tuitjenhorn: Het nieuwe dierenpark Van Blanckendaell en speelparadijs Holle Bolle Boom zijn een feest voor kinderen. Wieringermeer: Het Robbenoordbos en Dijkgatbos bestaan voor driekwart uit loofbomen en lenen zich prima voor wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden.

Haarlem

De vijfde monumentenstad van Nederland is een schatkamer aan bijzondere monumenten, musea en schitterende parken. Bewonder de Sint Bavokerk en het oudste hofje van Nederland, het Hofje van Bakenes. Talloze gezellige terrassen bevolken de pleinen, de waterkant van de rivier de Spaarne en de pittoreske winkelstraatjes. Bovendien liggen ontelbare terrassen verborgen in de binnentuinen van restaurants en (eet)cafe's. Ga naar een van de veertien Haarlemse musea, waarvan het Frans Hals Museum de bekendste is. Dit museum is een must voor iedereen die van 17e eeuwse schilderkunst houdt. Wie eigentijdse kunst prefereert, brengt een bezoek aan museum de Hallen. De Vijfhoek is de Jordaan van Haarlem. Deze ouderwetse volksbuurt barst van de kleine straatjes, schilderachtige doorkijkjes, rustieke hofjes, prachtige geveltuinen, gezellige kroegen en veel mooie huisjes. Haarlem draagt als bijnaam de Spaarnestad. Op de rivier de Spaarne maakt u een heerlijke pleziervaart of vaart u zelfs naar de Zuid-Hollandse wateren. Rondom Haarlem liggen een aantal prachtige dorpen zoals Penningsveer, Haarlemmerliede, Spaarnwoude en Spaarndam. Een fietstocht van Haarlem naar Zandvoort brengt u door uitgestrekte bossen en duinen. Onderweg wordt u verrast door de aanwezigheid van prachtige villa's en landhuizen afgewisseld met mooie stukken natuur.

Texel, een bijzonder stukje Noord-Holland

Waddeneiland Texel is een heel bijzonder stukje Noord-Holland. Een onweerstaanbare mix van rust, ruimte, unieke natuur en verrassende activiteiten. In het voorjaar en de vroege zomer schijnt de zon op Texel veel vaker dan in de rest van Nederland. Met de veerboot uit Den Helder ben je er al in 20 minuten. Dus wat let u om te proeven van dat heerlijke eilandgevoel? Ecomare is zeehonden en vogelopvang maar ook het natuurcentrum van Texel. Hier maak je de zeehonden van heel dichtbij mee. En er is nog veel meer te zien, zoals de grote zeeaquaria. Sinds 2009 is de vuurtoren open voor bezoekers. Klim naar boven en geniet van het grootse uitzicht. Bezoekers van het Maritiem en Jutters museum kunnen in een eeuwenoude duikboot beleven hoe het zou zijn geweest om hiermee in de Waddenzee af te dalen, op zoek naar een rijkbeladen wrak. Texel heeft ook op culinair gebied veel te bieden, zoals het wereldberoemde Texelse lamsvlees, schapenkaas, superverse asperges en oesters. Ga er op uit om te genieten van alles wat Texel te bieden heeft. De fietsroute Het Oude Land van Texel voert u over het landschapsreservaat De Hoge Berg. Dit is het oudste deel van Texel en is ontstaan door gletsjers in de IJstijd. Het bijzondere cultuurlandschap bestaat uit schapenweiden, omzoomd door tuinwallen, met schapenboeten en drinkkolken. Fietsen via buurtweggetjes tussen tuinwallen is een uitstekende manier om dit landschap te ontdekken. Halverwege het Doolhof bevindt zich de Zandkuil, het enige Nederlandse instectenreservaat. Hier leven 40 soorten graafwespen en bijen. De naam Doolhof verwijst naar het bosje langs de route. In dit bosje was vroeger een doolhof. De route voert u tevens langs de uitkijktoren Fonteinsnol in het Dennenbos, waar u een prachtig uitzicht over het eiland heeft. Het karakteristieke kerkje van Den Hoorn ligt ook langs de route. Dit kerkje is tevens een baken voor de scheepvaart.

Laag Holland

Laag Holland betreft een schilderachtig landschap vol openheid, prachtige rechte lijnen, en beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag Holland een nationaal landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur. Laag Holland is een uniek stukje echt Holland boven het Noordzeekanaal. Hier heb je op veel plekken nog het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Het schilderachtige beeld dat veel buitenlanders van Nederland hebben, beleef je in Laag Holland volop. Hier liggen prachtige dorpen zoals Broek in Waterland en de Rijp en rustieke stadjes van weleer zoals Monnickendam, Edam en Volendam en niet te vergeten het schilderachtige schiereiland Marken. Wilt u een dagje winkelen? Kies dan voor Purmerend, met haar uitgebreide winkelaanbod en gezellige koemarkt. Voor het laagste punt van Noord-Holland bezoekt u Etersheim in de gemeente Zeevang, waar ook het Dik Trom pad loopt.

Amsterdam

Natuurlijk kent Amsterdam haar grote attracties en bezienswaardigheden, zoals de historische grachtengordel en de wereldberoemde musea, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken! Ieder gebied heeft zo haar eigen karakter en laat een ander gezicht van de stad zien. Of u nou op zoek bent naar moderne architectuur, culturele ontspanning of een actief uitje, er is voor ieder wat wils. Bezoek de verschillende delen van de stad en geniet van al het moois dat Amsterdam te bieden heeft.

omgeving van Alkmaar

Met de kilometers lange zandstranden en het gevarieerde duingebied van Schoorl, Bergen-, Egmond- en Castricum aan Zee ben je in het Hart van Noord-Holland aan het goede adres. Liever het IJsselmeer? Hoorn, Enkhuizen en Medemblik openen graag hun stadspoorten voor je. Enkhuizen is historie en cultuur, water en recreatie, gezelligheid en gastvrijheid. Een bezoek aan deze prachtige vestingstad is een must wanneer u Noord-Holland bezoekt. Tijdens uw bezoek zult u kennis maken met het rijke VOC verleden van de stad en haar inwoners. Tussen deze twee kusten vind je een schatkamers vol liefelijke dorpjes, uitgestrekte polders met slingerende dijkjes en vaarten waar het heerlijk fietsen, varen en wandelen is. Daartussen ligt de stad Alkmaar met zijn grachten, historische binnenstad en kaasmarkt. Als je van winkelen houdt kun je je hart ophalen in steden als Hoorn en Alkmaar.

Gooi en Vechtstreek

Een plek waar historische landgoederen, forten, romantische vestingsteden worden omringd door een diversiteit aan natuur. De kronkelige rivier de Vecht tussen Amsterdam en Utrecht is een prachtig decor voor een boottocht of fietsroute. Vanaf de oever of het water heeft u vrij zicht op de imposante kastelen, landhuizen en bijbehorende theehuizen.

Zandvoort aan Zee

Geen badplaats is zo gevarieerd als Zandvoort. Waar anders vind je een heerlijk groot strand met tientallen strandpaviljoens, het grootste naaktstrand van Nederland, een pracht van een boulevard, het Holland Casino, een racecircuit, een gezellige en nostalgische oude dorpskern, een gevarieerd en royaal winkelbestand en prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen? Kom gauw eens kijken in de leukste badplaats van Nederland. Zandvoort is ook nog eens uitstekend te bereiken: de trein stopt bijna op het strand!

Ontdek Noord-Holland

Noord Holland wordt gekenmerkt door vlakke groene polders met grazende koeien, omringd door dijken en doorsneden door vele sloten en in de verte een dorp met spitse kerktoren. Maar er zijn ook prachtige oude steden met hun monumenten,gezellige straten en andere bezienswaardigheden te vinden.Net als de rest van Nederland heeft Noord Holland veel met water. Het noordelijk deel is ingesloten door de Noordzee en het IJsselmeer. Een lange kuststrook biedt veel strand en duinen. De Noordzeekust heeft mooie badplaatsen zoals Zandvoort, Bergen aan Zee, Callantsoog en Camperduin. Het waddeneiland Texel is ook een populaire bestemming voor vakantiegangers en dagjesmensen. Vanuit Den Helder kunt u per veerboot in 20 minuten naar Texel oversteken. De IJsselmeerzijde kent mooie oude Zuiderzeestadjes als Hoorn, Enkhuizen, en Medemblik. Deze steden vervulden een belang-rijke rol in de scheepvaart naar Oost- en West-Indie en de Oostzee. De rijkdom dat dit met zich meebracht is vandaag de dag nog terug te zien aan de oude pakhuizen, koopmanshui-zen, waaggebouwen en statige kerken. In de Zaanstreek zijn tientallen windmolens te vinden. Een aantal zijn er bij elkaar gebracht in de Zaanse Schans. Ook natuurliefhebbers kunnen goed uit de voeten in Noord Holland. De duinen langs de kust bieden rust en een bijzondere flora en fauna. De uitgestrekte bollenvelden zijn in het voorjaar net kleurige lappendekens. Een fietstocht op een mooie zonnige dag is in Noord Holland een echte belevenis.

Alkmaar, Noord-Holland

Alkmaar wordt ook wel de tweede toeristenstad van Noord-Holland genoemd omdat Alkmaar bekend is als de kaasstad van Nederland en daar miljoenen toeristen op af komen. Alkmaar bestaat uit een historisch centrum met bijna 400 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten. Op 11 juni 1254 kreeg Alkmaar stadrechten van Willem II van Holland, om als vesting in de oorlog tegen de West-Friezen te dienen. In de 16e eeuw begon Alkmaar haar huidige historische vorm te krijgen door het aanbrengen van hofjes. Op dit moment heeft Alkmaar nog acht hofjes en de meeste zijn nog steeds bewoond. Het oudste hofje van de acht is het huis van Zessen, van 1510. Het is speciaal gebouwd voor zes oude rooms-katholieke mannen. Hier konden ze hun laatste dagen doorbrengen en deze traditie duurde vijf eeuwen lang. De Alkmaarse kaasmarkt wordt al vier eeuwen lang voor de Waag in Alkmaar gehouden. Iedere vrijdag van april tot september begint de kaasmarkt om 10.00u., met het luiden van de bel. Vervolgens brengen de kaasdragers de kazen naar het plein op de waag. Daar worden de kazen gekeurd en vervolgens wordt er onderhandeld over de prijs. Het onderhandelen gebeurd traditioneel met een handje klap systeem. Om 12.30 is de kaasmarkt afgelopen. Alkmaar heeft dertien verschillende kerken. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan de Sint-Laurentiuskerk. Deze kerk is in 1859 gebouwd in neogotische stijl gebouwd. Andere bezienswaardigheden in Alkmaar zijn natuurlijk de 13 molens. Alle molens zijn rijksmonumenten en tonen de geschiedenis van Alkmaar. Een van de molens staat zelfs in de binnenstad en dit is de Molen van Piet. Eigenlijk heet de graanmolen molen de Groot, maar de molen wordt al jaren gebruikt door de familie Piet. Vandaag de dag is er een souvenirwinkeltje en worden er rondleidingen gegeven.

Amsterdam, Noord-Holland

Amsterdam is de toeristische hoofdstad van Nederland. Ongeveer achthonderd jaar geleden is de stad gesticht bij de monding van de Amstel, aan het IJ. Het centrum was toen de huidige omgeving van de Dam. Door de handel groeide de stad en werden parallel aan het Damrak grachten gegraven. In 1300 had Amsterdam ongeveer 1000 inwoners en het verwierf stadrechten. Amsterdam zou daarna uitgroeien tot een belangrijke handelsstad. De gouden eeuw bracht ongekende groei voor Amsterdam. Invloedrijke kooplieden richtten de VOC op. Schepen van de VOC voeren naar ondermeer naar Indie en kwamen terug met specerijen, tabak en andere luxe goederen. Amsterdam werd daarmee de belangrijkste handelsstad, en ook het financiele centrum van toenmalig Europa. De gouden eeuw bracht ook kunst. Beroemde Amsterdamse kunstenaars uit die tijd zijn de schilder Rembrandt en de dichters P.C. Hooft en Joost van den Vondel. De 17e eeuw is onbetwist de meest invloedrijke eeuw geweest, die Amsterdam heeft gevormd hebben tot wat het nu is. Amsterdam bruist en een makkelijke manier om langs bekende plekken te gaan is het nemen van tramlijn 20. Deze brengt u ondermeer bij het Rijksmuseum, het Anne Frank huis en dierentuin Artis. Wat ook zeker de moeite waard is, is het maken van een stadswandeling over de beroemde Wallen of door een typische Amsterdamse volksbuurt als de Jordaan. Ook populair is een rondvaart in een van de speciale rondvaartboten door de stadsgrachten. Zo ziet u Amsterdam van een andere kant. De meest bekende winkelstraat is de Kalverstraat, gelegen tussen de Dam en het Muntplein. Achter het Koninklijk Paleis op de Dam is het Magna Plaza winkelcentrum gevestigd. Gezellig winkelen is het in de Jordaan met z'n vele boetiekjes en speciaalzaken. De P.C. Hoofdstraat en Van Baerlestraat zijn de chiquere winkelstraten. Ook de Albert Cuypmarkt en de Dappermarkt zijn een bezoek waard. Beroemde pleinen met cafe's en mooie terrassen zijn het Rembrandtplein en het Leidseplein, maar ook langs de grachten zijn vele cafe's en restaurants te vinden. In de Jordaan is de beroemde Westertoren te vinden. na een beklimming heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Aan kunst geen gebrek in Amsterdam. In het Rijksmuseum kunt u de Nachtwacht van Rembrandt of de schilderijen van Frans Hals en Jan Steen bewonderen. Het van Gogh museum toont werken van deze bekende schilder. Verder zijn het Tropenmuseum, het Stedelijk museum, het Scheepvaart museum, het Anne Frankhuis en Madam Tussaud grote publiekstrekkers.

De grachtengordel van Amsterdam

De unieke Amsterdamse grachtengordel is met de rondvaarten de toeristische attractie van onze hoofdstad. Jaarlijks trekt het gebied meer dan 3 miljoen passagiers en is daarmee de grootste attractie van ons land. Door de explosieve groei van de handelsstad Amsterdam in de zeventiende eeuw, of Gouden Eeuw, ontstond grachtengordel, hoewel het toen een heel andere functie had. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) is de stad Am-sterdam ongeveer gelegen in het gebied tussen Singel en Kloveniersburgwal. Het katholieke stadsbestuur staat achter de Spaanse koning. Hierdoor raakt de stad in een handelsisolement. In 1578 treedt er, na een opstand, een meer Calvinistisch stadsbestuur aan en er breekt er een periode aan bloeiende handel aan. De Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht worden ontgraven tijdens het Twaalfjarige Bestand (1609-1621). Na het einde van de Tachtig jarige Oorlog worden de grachten doorgetrokken naar de Amstel en krijgt de Herengracht zijn beroemde Goudenbocht. Om en nabij 1680 worden de grachten verlengd met de Nieuwe Herengracht, Nieuwe Keizersgracht en Nieuwe Prinsengracht. Zo is de kenmerkende vorm van de halve maan ontstaan die de binnenstad van Amsterdam vandaag de dag nog heeft. De Amsterdamse grachten bestonden in 2013 op de kop af 400 jaar. Zowel vanaf het water als op de vaste wal is het verkennen van de grachtengordel nu een ware belevenis. De grachtengordel is een 160 ha. groot systeem van 14 kilometer aan grachten, 80 bruggen, straten, kades en grachtenpanden die op identieke kavels staan, met besloten binnentuinen. De meeste panden zijn gebouwd in de 18e eeuw en de fraaiste en grootste werden gebouwd aan de Herengracht, Keizersgracht, en Prinsengracht. De waterwegen hebben in Amsterdam door de eeuwen heen een grote rol gespeeld in verband met de verdediging, de waterhuishouding en de scheepvaart. De grachtengordel staat sinds 2010 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Beverwijk, Noord-Holland

In Beverwijk kunnen winkelliefhebbers hun hart kunnen ophalen, door de grootste overdekte markt van Europa. In 1980 is Beverwijk begonnen met haar eigen zwarte markt in Noord-Holland. Al snel groeide de Bazaar uit tot een de grootste overdekte markt van Nederland. Bezoekers uit heel Europa komen hier met verschillende culturen samen, wat een bijzondere sfeer geeft. Maar natuurlijk biedt Beverwijk nog veel meer. Elke laatste zondag van de maand is er koopzondag en tegelijkertijd wordt vaak de SundayFair georganiseerd. In de geschiedenis van Beverwijk zijn er verschillende forten gebouwd. De Fort St. Aagtendijk is er hier een van. Het fort behoort tot de Stelling van Amsterdam. Met het fort bij Velsen werd de provincie Noord-Holland beschermd. Rondom Fort St. Aagtendijk is een recreatiegebied waar u heerlijk kunt genieten van de rust en stilte rondom Beverwijk.

Edam, Noord-Holland

Een pareltje aan het IJsselmeer. Een stad met een geschiedenis in de scheepvaart die u nog steeds terugvindt. Maar bij het horen van de naam Edam denken de meeste mensen aan kaas. De beroemde Edammer kaas is bekend over de hele wereld. Edam werd in het verleden al snel een van de belangrijkste handelssteden van Holland. Dit verleden is nog steeds terug te vinden in de stad, via verschillende historische gebouwen, maar vooral ook door de historische bruggen. Bij u een wandeling door de stad mag absoluut de Grote Kerk niet ontbreken. De Grote kerk behoort tot de grootste kerken van ons land. Een andere bezienswaardigheid is de Dam van Edam. Deze oude sluis regelde het water in Edam. Van juli tot en met augustus wordt er een traditionele kaasmarkt gehouden. De kaas wordt net als vroeger per boot door Edam gevaren om vervolgens door kaasdragers naar de markt ge-bracht te worden. Via handjeklap wordt de prijs van de kaas bepaald. Heerlijk een drankje doen aan het water kan bij de Zeevangszeedijk. Een bekend restaurant met terras is Strand-bad Edam.

Enkhuizen, Noord-Holland

Enkhuizen was tijdens de Gouden Eeuw een belangrijke stad. In het historische centrum komt dit tot leven. Liefhebbers van watersport kunnen hun hart ophalen aan Enkhuizen. In de haven vindt u prachtige schepen terug, maar ook historische zeilboten. Het historische centrum heeft nog veel gebouwen uit de tijd van de VOC. De leukste winkelstraat van Enkhuizen is de Westerstraat. Als u meer van het verleden van Enkhuizen wilt zien dan moet u een bezoekje brengen aan De Dromedaris. Deze toren uit 1540 vormde een poort tussen de haven en het centrum van de stad. In Enkhuizen kunt u ook een bezoek brengen aan het unieke openluchtmuseum, het Zuiderzeemuseum.. Als u graag zelf een vaartochtje wilt maken kunt u het beste informeren in de haven. Vanuit Enkhuizen kunt u vervolgens een vaartocht ma-ken naar Urk, Stavoren of Hoorn.

Haarlem, Noord-Holland

Haarlem is altijd erg belangrijk geweest op het gebied van kunst en cultuur. Al vroeg ontwikkelde de stad zich tot schildersstad. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Frans Hals Museum of in het Teylers museum. Het Dolhuys laat mensen op bijzondere wijze kennis maken met het menselijk brein van het mens. Wilt u liever wandelen, fietsen of andere activiteiten in de buitenlucht? Dan kunt u een bezoekje brengen aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit prachtige gebied biedt uitstekende fiets- en wandelroutes. Echte winkelliefhebbers kunnen in Haarlem het best terecht in juni . Dan vindt de Haarlem Shopping Night plaats. In Haarlem bevindt zich kinderparadijs het Linnaeushof, de grootste speeltuin van heel Europa.

Hoorn, Noord-Holland

Hoorn was in het VOC tijdperk een van de machtigste steden. De stad heeft nog steeds een bijzondere uitstraling en sfeer. In het oude centrum ziet u nog steeds gebouwen terug uit het VOC tijdperk, maar ook in de oude haven vindt u nog iets van de glorie van destijds terug. De binnenstad van Hoorn, derde monumentenstad van Nederland, is dan ook een beschermd stadsgezicht. Het uitgaansleven rond het havengebied bruist altijd van alle kanten.

Medemblik, Noord-Holland

In West-Friesland ligt het uitgestrekte plaatsje Medemblik. Het stadje staat in het teken van de watersport. Medemblik is bekend van nationale en internationale zeilwedstrijden. Naast de watersport heeft Medemblik een historisch centrum gelegen aan een moderne haven. Maar in slechts enkele minuten fietsen van de stad geniet u al van het rustige Friese landschap. Ondanks dat Medemblik niet groot is zijn er voldoende bezienswaardigheden. Vanuit de haven is kasteel Radboud al zichtbaar. Het staat hier al sinds 1288 aan het water. Het was vroeger wel een stuk groter dan voorheen. In het kasteel is een museum gevestigd met een tentoonstelling over de Middeleeuwen. Naast het kasteel is ook molen de Herder, een oude oliemolen, een bezichtiging waard. Fietsliefhebbers kunnen genieten van de historische stad of de rustgevende natuur. Vanuit Medemblik kunt u een tocht maken over de verschillende dijken. U kunt ook een dijk bij de IJsselmeer oprijden met uw fiets. Vanaf hier hebt u een prachtig uitzicht over het meer. Veel terrassen hebben uitzicht op de haven of het water. U vergeet tijdens uw bezoek soms even dat u nog in Nederland bent dankzij het prachtige uitzicht.

Monnickendam, Noord-Holland

Het kleine stadje Monnickendam ligt vlak boven Amsterdam. Het oude centrum van de stad is een beschermd stadsgezicht, met verschillende gebouwen uit de 17e eeuw. Het eerste dat opvalt is de Sint Nicolaaskerk. Deze kerk komt boven het stadspanorama uit en is de moeite waard om te bezoeken. In de haven staat nog de Waegh. Hier werden in het begin kazen gekeurd en gewogen. Later werd de Waegh gebruikt om heksen te veroordelen! Als vislief-hebber kunt u goed in Monnickendam terecht. U proeft de unieke, rokerige smaak van de lokale vis. Op het water ziet u Monnickendam van een compleet andere kant.

Naarden, Noord-Holland

De oudste stad in het Gooi is de vestingstad Naarden. Hier beleeft u de rijke en luxe uitstraling van de stad. Als u een liefhebber bent van de Nederlandse historie, dan moet u zeker een keer naar Naarden. Een wandeling gaat langs de Grote of Sint Vintuskerk en het oude stad-huis. Als u liever niet loopt kunt u kiezen voor de Vestingvaart. Dan kunt u een unieke vaartocht maken langs de oude geschiedenis van de stad Naarden. De geschiedenis van de stad kunt u ook ervaren Nederlands Vestingmuseum. In Naarden is veel te zien op het gebied van wonen. U vindt er diverse woondecoratie en antiek winkeltjes. De stad heeft een eigen woonbeurs en zelfs Jan de Bouvrie heeft er zijn winkel, Het Arsenaal. Als u wilt genieten van de omgeving dan raden we u aan om het Naardermeer te bezoeken. Dit is het oudste natuurreservaat van Nederland en het is mogelijk om er een prachtige rond-vaarttocht.

Schagen, Noord-Holland

Boven in Noord-Holland ligt het West-Friese plaatsje Schagen. Er zijn documenten gevonden waar Schagen al in 975 genoemd werd. In 1415 kreeg Schagen stadsrechten en in 1440 werd door Willem VI een slot gebouwd. Schagen is altijd een kleine stad gebleven, maar wel met haar eigen bezienswaardigheden, zoals slot Schagen. Het Raakte ernstig in verval. In 2002 werd een nieuw slot geopend, waarbij de twee oude hoektorens van het originele slot zijn ingebouwd. Een andere bezienswaardigheid is de Nederlands Hervormde kerk van Schagen, uit 1895. In de recreatiehaven liggen mooie schepen en zijn verschillende watersporten mogelijk. Natuurlijk is het ook leuk om gezellig een wandeling te maken vanaf de recreatiehaven naar het centrum van Schagen. Ieder jaar wordt er in Schagen vanaf eind juni tot eind augustus op donderdag de Schagen markt gehouden. Aan het begin van de markt wordt er een optocht georganiseerd. De inwoners lopen dan in klederdracht mee. Vaak heeft iedere familie een eigen rijtuig, het pronkstuk van de familie vormt. Wekelijks is er op donderdagochtend ook een gewone weekmarkt

Noord-Hollands waddeneiland

Het grootste waddeneiland van Nederland is Texel.

Texel, Noord-Holland

Van de waddeneilanden is Texel het grootst, maar ook het meest veelzijdig. Texel bestond vroeger uit twee eilanden, namelijk Texel en Eijerland. De eilanden werden door een geul van elkaar gescheiden. Vanaf 1630 is Texel een geheel geworden door tussen de eilanden een ver-bindingsdijk aan te leggen. Het huidige natuurgebied De Slufter is een overblijfsel van deze oorspronkelijke geul. In de maand augustus kleurt De Slufter geheel lila, bloeiende planten zorgen voor een bijzonder schouwspel. Leuk om te weten is het dat Texel qua oppervlak de grootste stad van Nederland is. In 1415 kreeg het stadsrechten, als enige van alle Wadden-eilanden. De scheepvaart ten tijde van de VOC en de walvisvaart hebben een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van het eiland. Vandaag de dag herbergt de vissershaven in Oudeschild nog een indrukwekkende vloot Noordzee kotters. De verscheidenheid aan landschappen is groot. Op Texel zijn duinen, polders, bossen, heide, kwelders, wadden en strand te vinden. Veel van deze landschappen zijn ontstaan op stukken grond die door de eilandbewoners zelf zijn veroverd op de zee. Op het oudste gedeelte van het eiland, ten zuid oosten van Den Burg werd rond 1200 begonnen met de aanleg van dijken, ter bescherming van laaggelegen land. Typisch Texels zijn de vele schapen die het eiland bevolken. De auto is toegestaan, maar ook voor Texel geldt dat de fiets het vervoersmiddel bij uitstek is. Het eiland heeft maar liefst 135 km aan fietspaden. De zeven dorpen Den Burg, Oosterend, Oudeschild, De Koog, Den Hoorn, De Cocksdorp en De Waal hebben zo elk hun eigen karakter. De Koog richt zich helemaal op de vakantieganger, De Waal en Oosterend zijn nog net zo stil als eeuwen geleden. Den Burg heeft een uitgebreid winkelaanbod en in Oudeschild overheerst de sfeer van zee en vissers. Als het wat minder zonnig is kunt een bezoek brengen aan Ecomare, of subtropisch zwemparadijs Calluna. Texel heeft ook een aantal interessante musea.

Afbeeldingsresultaat voor texel

De vragen: Is er iets leuks te doen in Noord-Holland dit weekend?, Wat is er te doen in omgeving Noord-Holland? of Wat is een leuk uitje in Noord-Holland met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!