Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Limburg 2 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Iets leuks doen? Leuke uitjes in Limburg?

Hier boven ziet u de geselecteerde uitjes, uitstapjes en activiteiten.
Teveel resultaten? Kies een van de zoek mogelijkheden in het menu!

leuk uitje of uitstapje in Limburg

Lekker even een dagje weg in Limburg

dagje weg limburg uitje uitstapje

Uit de tijd van de mijnbouw stamt nog de onderverdeling in een Oostelijke Mijnstreek en een Westelijke Mijnstreek. Het Limburgs Heuvelland wordt vaak als Mergelland bestempeld. Toeristisch is de streek Zuid-Limburg een begrip. Het gebied tussen Vaals en Gulpen staat bekend als het mooiste landschap van Nederland. Natuurlijk kent Limburg fraaie steden als Maastricht met zijn historisch centrum, met het Vrijthof en de St. Servaas basiliek, en de Bourgondische sfeer. Maar juist de wat minder bekende plekken zijn zo leuk, zoals Eijsden, het lieflijke Geulle, Gronsveld met zijn eigen scheve toren van Pisa, Gulpen (met kasteel Neuborg en het fraaie marktplein), schilderachtig Schin-op-Geul, Slenaken (dat terecht ook Klein Zwitserland wordt genoemd). Heel plezierig, een dagje uit in Limburg!

leuk dagje uit in Limburg

dagje weg limburg uitje uitstapje

Groen, heuvels, water, dat is Limburg. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in Nationaal park De Groote Peel, of Nationaal park de Maasduinen met zijn opvallende stuifzandruggen. Mijnbouw en mergel; ook dat is Limburg. Dat kunt u ervaren in Valkenburg, bij de Kasteelruine en de Fluweelengrot. Beleef de middeleeuwen! Maar de grotten van de Sint Pieter in Maastricht zijn ook heel boeiend. Natuurlijk kent Limburg heel wat bezienswaardigheden, zoals het 17e eeuws (renaissance) kasteel Eijsden. In Kerkrade staat het imposante abdijcomplex Rolduc uit 1104. Boven op de St. Pietersberg ligt buitengoed Slavante, van waaraf men een prachtig uitzicht op de Maas en het Maasdal. Leuk om te bezoeken is ook het witte dorp Thorn. En omdat Limburg vooral toch ook een Bourgondische streek is mag een rondleiding langs het bierbrouwproces bij Hertog Jan Brouwerij in Arcen niet ontbreken. Proost!

er even op uit of iets leuks doen in Limburg

Natuurlijk genoeg gelegenheid om op gezette tijden iets leuks te ondernemen in Limburg. Voor liefhebbers van natuurschoon bieden de kasteeltuinen van Arcen een imposante omgeving met kleuren- en geurenrijkdom van de mediterrane plantenwereld (mei-oktober). Verderop, in Landgraaf, zijn de wereldtuinen Mondo Verde gevestigd. En als u toch in Limburg bent: onderga een stoomtreinbelevenis door, van april tot oktober, in Simpelveld op te stappen voor een rit over het miljoenenlijntje. Have fun!

leuke uitjes met de kinderen in Limburg

dagje weg limburg uitje uitstapje

Aardbeienland Horst is een verleidelijk lekker themapark boordevol verse aardbeien. In Zoo Parc Overloon worden mens en dier ondergedompeld in de natuur. Stoere achtbanen binnen en buiten vindt u in attractiepark Toverland in Sevenum. Lekker buiten spelen kan in avonturenpark en ontdekkingsbos Klein Zwitserland in Tegelen. Een supergezellig familiepark is pretpark de Valkenier in Valkenburg. Daar is ook sprookjesbos Valkenburg te vinden. Een uniek dierentuinconcept vindt u bij GaiaZOO in Kerkrade. Meer interesse in wetenschap en techniek? Ga daar dan naar het Discovery center Continium. Tot slot is labyrint Drielandenpunt Vaals een leuke tip om uit te gaan in Limburg. Geniet ervan!

 

Een avondje theater
in Limburg?

In Limburg een concert
bezoeken?

leuke uitjes of leuke uitstapjes naar Limburg

wat is er te doen in Arcen?

wat is er te doen in Elsloo?

wat is er te doen in Eijsden?

wat is er te doen in Gulpen?

wat is er te doen in Heerlen?

wat is er te doen in Hoensbroek?

wat is er te doen in Kerkrade?

wat is er te doen in Maastricht?

wat is er te doen in Mook?

wat is er te doen in Roermond?

wat is er te doen in Sittard?

wat is er te doen in Tegelen?

wat is er te doen in Thorn?

wat is er te doen in Valkenburg?

wat is er te doen in Venlo?

wat is er te doen in Venray?

wat is er te doen in Weert?


 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor limburg

dagje weg in Limburg? lees hier over de historie

Limburg ligt in het zuidoosten van het land. Limburg wordt in het noordoosten begrensd door Gelderland, in het noordwesten door Noord-Brabant, in het westen en zuiden door de Belgische provincies Limburg en Luik en in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De hoofdstad van Limburg is Maastricht. Nederlands Limburg heeft een bevolking van ruim 1,1 miljoen inwoners. In politiek opzicht was Limburg vroeger een lappendeken van zelfstandige gebieden. Dit verklaart mede de vele dialecten in Limburg.

De naam Limburg wordt pas sinds 1815 gebruikt. In dat jaar besloot koning Willem I de toen nieuwe provincie Limburg te noemen. De naam Limburg is afkomstig van het plaatsje Limbourg in de provincie Luik.

De eerste bewoners waarvan sporen zijn gevonden waren neanderthalers die in Zuid-Limburg bivakkeerden. In de Romeinse tijd werd Limburg grondig geromaniseerd, waarbij steden als Mosa Trajectum (Maastricht) en Coriovallum (Heerlen) werden gesticht. Na de Romeinen hadden de Franken het hier voor het zeggen. Karel de Grote had een verblijfplaats in het nabijgelegen Aken.

In 1794 werden de lage landen bezet door het Franse leger en kwam het grootste deel van de twee huidige Limburgse provincies onder direct Frans gezag. Na de Franse tijd, bij de vorming van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, werd het gebied op gezag van Willem I Limburg genoemd. In 1815 werd de grens tussen Nederland en Pruisen bepaald op een afstand van een kanonschot gemeten vanaf de rivier de Maas. In 1839 werd Limburg gesplitst in een Belgisch en een Nederlands deel. Tot 1906 bleef de provincie formeel de titel hertogdom gebruiken, hoewel het een gewone provincie was. Het gebruik om de Commissaris van de Koningin aan te spreken met gouverneur herinnert daar nog aan.

dagje uit in Limburg? lees hier over de geografie

De economie van de Nederlandse provincie Limburg heeft twee generaties lang in het teken gestaan van de steenkoolwinning. Na de Tweede Wereldoorlog bleken de mijnen niet langer rendabel. Op 31 december 1974 ging de laatste mijn definitief dicht. Limburg bestaat aan de oppervlakte, in Noord- en Midden-Limburg, voor een groot deel uit zandgronden, die ooit door een zeer krachtig stromende Rijn werden aangevoerd. De Maas stroomt over de hele lengte van zuid tot noord door de provincie en heeft de zand- en grindafzettingen van de Rijn ingesneden.

Het zuiden van Limburg geniet bekendheid vanwege het voorkomen aan de oppervlakte van krijtgesteente. De krijtlagen, plaatselijk bekend als mergel, werden al sinds de Romeinse tijd in steengroeven uitgezaagd in blokken om als bouwstenen te dienen. Veel monumentale gebouwen in Limburg zijn uit deze mergelblokken opgetrokken. De oude mergelgroeven zijn tegenwoordig bekend als grotten, zoals die van Valkenburg. Ook typisch voor Zuid-Limburg is de leemsoort loss. In het verleden werd in de Peel, op de grens van Noord-Brabant en Noord-Limburg, turf gestoken. De laatste restanten van dit veengebied zijn nu een natuurreservaat: de Groote Peel.

Toeristisch is de heuvelachtige streek Zuid-Limburg een begrip. Het gebied tussen Vaals en Gulpen is verkozen tot het mooiste landschap van Nederland.

Ontdek Limburg

Noord-Limburg

De omgeving van Noord Limburg is ontzettend veelzijdig. Het landschap en de cultuur zijn zeker het ontdekken waard! Bezoek de karakteristieke dorpen en bekijk de steden, geniet van rust en ruimte in de natuurgebieden de Groote Peel en de Maasduinen en sta stil bij de bezienswaardigheden in de regio. Als je denkt dat je alles al gezien hebt, zul je voor verrassingen komen te staan in Noord Limburg. Elk dorp en elke stad heeft wel een grote bezienswaardigheid, vaak met een middeleeuwse origine. Ervaar hoe intiem en bijzonder de Limburgse dorpen en steden zijn. De dorpen en steden hebben elk hun eigen historie en cultuur en zijn de moeite waard om te ontdekken. Dankzij de Maas en de Peel is de natuur van Noord Limburg ontzettend veelzijdig en het ontdekken waard. Ontdek de bossen, beekdalen, Maasoevers en stuifduinen.

Zuid-Limburg

Zuid-Limburg heeft een rijke cultuurhistorie en een vitaal cultureel leven dat zijn uitdrukking krijgt in allerlei culturele evenementen, cultureel erfgoed en tradities. Grenzeloos genieten in een Euregio van 3 landen en 4 talen. Duik onder in cultuurhistorisch Zuid-Limburg en laat u verrassen door het grote culturele aanbod, het culturele erfgoed en de vele attracties die Zuid-Limburg te bieden heeft. Ontdek de regio op een bijzondere manier!

Afbeeldingsresultaat voor limburg

Limburg, een stukje buitenland

Limburg is eigenlijk een stuk buitenland in eigen land. Een afwisselend landschap met heuvels, dalen, rivieren, beken, schilderachtige dorpen en romantische steden bepalen het beeld in Limburg. Daarnaast staat Limburg bekend om het carnaval en de Bourgondische sfeer. De eerste sporen van bewoning stammen uit de tijd van de Neanderthalers. Rond 60 v. Christus vielen de Romeinen binnen en behoorde Limburg gedurende een periode van ca. vier eeuwen tot het Romeinse Rijk. Tot na de middeleeuwen was Limburg verdeeld tussen diverse hertogdommen. Deze moesten verantwoording afleggen aan de keizer van het Roomse Rijk. Onderling werd er tussen de hertogdommen menig oorlog uitgevochten. Daarna werd Limburg verdeeld onder de Spanjaarden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vanaf 1794 was Napoleon Bonaparte heer en meester over het Limburgse. Na het vertrek van de Fransen werd een gedeelte bij Brabant gevoegd en de rest werd Limburg genoemd. Na de Belgische Oorlog in 1830 werd het grondgebied opgedeeld in een Nederlands en een Belgisch deel. Pas negen jaar later kwam dit Nederlands deel officieel bij het Koninkrijk der Nederlanden, als provincie Limburg. De mijnbouw, de winning van steenkool is een behoorlijke tijd van economisch belang geweest. In de regio Geleen-Kerkrade herinneren nog enkele oude schachten, mijngebouwen en inmiddels begroeide afvalbergen aan deze tijd. Ook het Roomse leven heeft een stempel gedrukt op de vorming van de provincie. Bouwwerken als abdijen, kerken, kapellen en de katholieke achtergrond van een groot deel van de bevolking getuigen hier nog van. Het landschap is er gevarieerder dan in welke andere provincie van Nederland. Limburg heeft zowel vlakke akkers en glooiende heuvellandschappen met prachtige vergezichten. Vlakke akkers treffen we veel aan in het Noordelijk deel van de provincie. De Maas stroomt er kronkelend naar het noorden. Naast akkers zijn er ook bossen en heidevelden in dit gedeelte van Limburg. Met name bij de Duitse grens liggen mooie natuurgebieden met mooie wandel- en fietsroutes. Het westelijk gelegen Peellandschap wordt bepaald door veengronden en loopt door tot in Brabant. Dit ruige hoogveenlandschap was vroeger onbegaanbaar moerasland, maar is door de winning van turf veranderd in akkers. In een aantal natuurgebieden is het oude veenlandschap nog zichtbaar. De Maas is nog nadrukkelijker aanwezig in Midden Limburg. Het is een waterrijke streek. Door de winning van grind in deze regio zijn veel grindgaten ontstaan. Deze Maasplassen zijn zeer geliefd bij watersporters,vissers en natuurliefhebbers. Zuid Limburg geniet de grootste bekendheid. Hier stroomt de Maas het wilder omdat het landschap hier heuvelachtig is. Vooral het gedeelte onder de mijnstreek is on-Nederlands te noemen. Er zijn heuvels en dalen met mooie vergezichten. Er zijn zelfs wijngaarden te vinden. In het mergellandschap zijn tussen de heuvels oude dorpjes te vinden. Mergelgrotten bieden een schuilplaats aan vleermuizen en andere holbewoners. In Valkenburg en Maastricht kunt u, onder leiding van een gids, een rondleiding maken door de grotten. Het Geuldal is een schitterend beekdallandschap met kleine beekjes en pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen. Bij het drielandenpunt bij Vaals is de hoogste berg van Nederland te beklimmen. Naast het natuurschoon is Limburg ook bekend om zijn sfeervolle steden, vaak met historische binnensteden. Liefhebbers van cultuur komen ook volop aan hun trekken in het meest zuidelijke deel van Nederland. Er zijn diverse streekmusea te vinden waar archeologische vondsten te zien zijn. Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen laat u een uniek stukje industrieel erfgoed zien. In Heerlen zijn in het Thermenmuseum de restanten van een Romeins badhuis te zien. De vele prachtige kerken die deze regio rijk is zijn stuk voor stuk monumenten. Topper is de St. Servaaskerk in Maastricht. Limburg is een provincie met meer dan 150 kastelen en burchten. Bekende voorbeelden zijn de kastelen van Eysden, Hoensbroek, Voerendaal en Well.

Maastricht, Limburg

Maastricht is de bourgondische hoofdstad van Limburg en een van de oudste en mooiste steden van Nederland. De historische binnenstad, levendige pleinen en bezienswaardigheden zijn erg geliefd. In 1839 kwam de stad officieel bij het Koninkrijk der Nederlanden. Dat de stad een geschiedenis kent van voor de Romeinse tijd blijkt uit de honderden bezienswaar-digheden en monumentale gebouwen. Het Vrijthof ligt in het hart van het centrum. Aan dit gezellige stadsplein zijn naast de vele cafe's en terrasjes ook veel historische gebouwen te vinden. Het meest bekende gebouw is wel de St. Servaaskerk. Binnen in de kerk is naast het bijzondere interieur en kerkschatten het graf te vinden van de 1e bisschop van Maastricht, St. Servaas. De toren van de St. Janskerk biedt de gelegenheid is te beklimmen, voor een prachtig uitzicht over de gehele stad. De hal van het mooie stadhuis is open voor het publiek. De stad is ook vanaf de Maas te bekijken. Een rondvaartboot brengt u langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de beroemde St. Pietersberg. Oude verdedigingswerken en stadswallen zijn ook nog zichtbaar. Zoals de Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland, die ook gewoon te bezoeken is. Iedere vrijdag is er een gezellige markt op het Marktplein. Liefhebbers van musea kunnen terecht in het Bonnefantenmuseum (oude en hedendaagse kunst) , het Natuurhistorisch museum en het museum Spaans Gouvernement.

Roermond, Limburg

De binnenstad van Roermond is al meermalen bekroond vanwege haar gezelligheid. In 1559 werd Roermond een bisschopsstad en dat is nog steeds herkenbaar. Het centrum van de stad staat vol met historische gebouwen, waaronder prachtige kerken. De toren van de St. Christoffelkathedraal kan met mooi weer worden beklommen, tot 86 meter hoogte. U krijgt zo een mooi overzicht van de vele historische kerkgebouwen. Nog een hoogtepunt in Roermond is De Caroluskapel. Dit middeleeuwse kartuizerklooster is in 1750 in Oostenrijkse stijl gebouwd. Het hart van Roermond bestaat uit diverse pleinen. Aan het Munsterplein worden bij de muziekkiosk regelmatig openluchtconcerten gegeven. Het is zelfs zo bekend dat het een plekje heeft gekregen in Madurodam. Rondom het gezellige Roermond kunt u genieten van de natuur. Zo is er in de gemeente het Nationale park de Meinweg te vinden. Er zijn verschillende paaltjeswandelingen uitgezet.

Sittard, Limburg

Sittard is de op twee na oudste stad van ons land en heeft hierdoor veel historie. Als u een bezoek brengt aan Sittard kunt u eigenlijk niet om het Sjtadscafe de Gats in Sittard heen. Als u een stukje over de geschiedenis van Sittard wilt weten, dan kunt u een bezoek brengen aan de Kollenberg. Hier vindt u het Bezinningshuis Regina Carmel, met u twee kapellen en een kloostertuin. Er is ook een klein museum gevestigd over de stichteres van Carmel. U kunt er zelfs overnachten. Liefhebbers van chocolade mogen de rondleiding van Chocolade Rousseau niet missen. Hier ziet u hoe de ambachtelijke chocolade gemaakt wordt, maar u kunt ook een chocolade workshop volgen.

Valkenburg, Limburg

Valkenburg, centraal gelegen in Zuid Limburg wordt ook wel de mergelstad genoemd. Waarom dat is wordt duidelijk als u door de straten wandelt. De gele gloed van mergelsteen kom je tegen in veel gebouwen. Valkenburg is bijzonder populair en het aanbod aan hotels en restaurants is dan ook groot. Gelegen aan de Geul heeft Valkenburg veel te bieden. De ruine van de burcht van Valkenburg is bekend tot over de landsgrenzen. Dat geldt ook voor de bekendste helling de Cauberg. Hier klimmen jaarlijks de wielrenners naar boven die deelnemen aan de Amstel Goldrace. Een kabel- en rodelbaan, een welness-kuuroord, musea en attractieparken zorgen voor voldoende vertier. In de directe omgeving zijn veel kastelen en pittoreske dorpjes te vinden, midden in het natuurschoon. In het natuurgebied Het Gerendal is naast een bijzondere flora en fauna een ongekende rust te vinden. In Berg en Terblijt vindt u de Geulhemmergroeve en de Grotwoningen, die tot 1931 bewoond zijn geweest. Kasteel St. Gerlach en de St. Gerlachuskerk liggen direct aan het natuurgebied t Ingendael. In Schin op Geul vindt u de Keutenberg, beroemd en berucht bij wielerliefhebbers. Eenmaal op de top is te genieten van schitterende vergezichten op het omliggende heuvellandschap.

Venlo, Limburg

Venlo is de Nederlandse hoofdstad van Smaak. Dat heeft te maken met de regelmatig georganiseerde culinaire evenementen. De stad staat bekend om de vlaai, asperges en champignons. Naast culinair genieten heeft de stad nog veel meer te bieden. Het centrum van Venlo zal u aangenaam verrassen. De straten hebben een mddeleeuws aanblik en kronkelen door de binnenstad. Af en toe worden de straten afgewisseld door grote pleinen. Een leuke activiteit in Venlo is de bierbrouwerij van Hertog Jan. De beroemde rivier de Maas stroomt dwars door de stad heen. Er is vanuit Venlo een 12 km. lange wandeltocht langs de Maas uitgezet. Langs de Maas zijn zelfs een aantal strandjes aangelegd.

Afbeeldingsresultaat voor limburg

De vragen: Is er iets leuks te doen in Limburg dit weekend?, Wat is er te doen in omgeving Limburg? of Wat is een leuk uitje in Limburg met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!