Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Groningen 2 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Iets leuks doen? Leuke uitjes in Groningen?

Hier boven ziet u de geselecteerde uitjes, uitstapjes en activiteiten.
Teveel resultaten? Kies een van de zoek mogelijkheden in het menu!

leuk uitje of uitstapje in provincie Groningen

lekker even een dagje weg in provincie Groningen

dagje weg groningen uitje uitstapje

Groningen grenst in het noorden aan de Waddenzee. Onder het westelijke deel van dit gebied, in de gemeente Slochteren, ligt een grote aardgasbel. Het cultuurhistorische erfgoed van de provincie wordt vooral gevormd door de oude dorpskerken, en door borgen (versterkte landhuizen, zoals de Fraeylemaborg in Slochteren). Langs de Duitse grens liggen de vestingdorpjes waarvan Bourtange de meest bekende is. Het centrum van Groningen is grotendeels autovrij en prima om te voet of op de fiets te ontdekken. Daarnaast heeft het centrum een dorps karakter weten te behouden dankzij de smalle straatjes, de Grote Markt en gezellige terrasjes. Een schilderachtige plek in Groningen is de grachtengordel, met name de straat Hoge der A met historische huizen en grote oude boten. Een wandeling of fietstocht in nationaal park Lauwersmeer maakt een bezoek aan de provincie Groningen helemaal af.

leuk dagje uit in provincie Groningen

dagje weg groningen uitje uitstapje

Het beeldmerk van de stad Groningen is natuurlijk de Martinitoren, die door de inwoners van Groningen Olle Grieze wordt genoemd. In het Groninger museum vindt u zowel historische voorwerpen als hedendaagse kunst. Vesting Bourtange is nog vrijwel volledig in authentieke stijl. Een andere bijzonderheid in de provincie Groningen: de hangende keukens van Appingedam.


 

 

Er even op uit of iets leuks doen in provincie Groningen

Groningen heeft een eigen feestdag, Gronings Ontzet, dat wordt gevierd op 28 augustus.

leuke uitjes met de kinderen in provincie Groningen

dagje weg groningen uitje uitstapje

Zeehondencreche Pieterburen is tijdens uw uitstapje naar de provincie Groningen eigenlijk een must. Kinderen hebben veel te ontdekken in attractiepark Wonderwereld. Het Groninger museum heeft een uitgebreid kinderprogramma. Voor kinderen biedt het stadspark Groningen ook een leuk uitje. Leuk voor kinderen en volwassenen is het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Familiepark Nienoord in Leek heeft een zeer uitgebreide buitenspeeltuin in combinatie met een binnen- en buitenzwembad. Veel plezier!

 

leuke uitjes of leuke uitstapjes naar stadjes in provincie Groningen

 

wat is er te doen in Appingedam?

wat is er te doen in Bourtange?

wat is er te doen in Delfzijl?

wat is er te doen in Groningen?

wat is er te doen in Grootegast?

wat is er te doen in Hoogezand?

wat is er te doen in Lauwersoog?

wat is er te doen in Leek?

wat is er te doen in Pieterburen?

wat is er te doen in Slochteren?

wat is er te doen in Stadskanaal?

wat is er te doen in Uithuizen?

wat is er te doen in Veendam?

wat is er te doen in Winschoten?

wat is er te doen in Zoutkamp?

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor groningen 

dagje weg in provincie Groningen? lees hier over de historie

De aanwezigheid van een hunebedden bij Noordlaren en Delfzijl wijst er op dat de bewoningsgeschiedenis ten minste teruggaat tot de steentijd. De oudst bekende vermelding van de stad Groningen dateert uit 1040. De stad had oorspronkelijk enige concurrentie van Appingedam, maar nadat de stad er in geslaagd was om het stapelrecht te verwerven was de dominante positie gevestigd. De invloed van de stad breidde zich gestaag uit. Het toppunt van haar macht werd bereikt aan het einde van de vijftiende eeuw, toen haar invloed tot ver in de huidige provincie Friesland reikte.

In de tijd van de Republiek was de gangbare aanduiding voor Groningen Stad en Lande. De heerschappij van de stad over grote delen van de provincie eindigde toen in de Franse tijd de huidige provincie werd ingesteld, waarbinnen de bijzondere positie van de stad formeel werd afgeschaft.

Typisch Groningse volksgebruiken zijn neutenschaiten, kinken en kaaibakken. Voorbeelden van streekproducten en streekgerechten zijn spekdikken, Groninger koek en poffert.

De belangrijkste bijdragen van Groningen aan de Nederlandse economie vinden we in Slochteren, waar in 1959 het aardgasveld werd aangeboord.

dagje uit in provincie Groningen? lees hier over de geografie

Groningen is een provincie in het noorden van Nederland met bijna 600.000 inwoners, waarvan een derde in de gelijknamige hoofdstad Groningen woont. De provincie wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd, omdat historisch de stad (van oorsprong Saksisch) en het omringende platteland (van oorsprong Fries) een gelijkwaardige positie in het gewest innamen. Groningen is na Drenthe, Friesland en Zeeland de dunst bevolkte provincie van Nederland. Groningen grenst in het noorden aan de Waddenzee, in het noordoosten aan de inhammen Eems en Dollard, in het oosten aan de streek Oost-Friesland in de Duitse deelstaat Nedersaksen, in het zuiden aan de provincie Drenthe en in het westen aan de provincie Friesland. Qua oppervlakte is Groningen een van de kleinere provincies van Nederland. Deze relatief kleine oppervlakte wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan landschappen.

Het zuidoosten, de Groninger Veenkolonien, was oorspronkelijk een uitgestrekt hoogveengebied dat vanaf de 17e eeuw ontveend en in cultuur gebracht is. Uit die tijd resteert een uitgebreid stelsel van kanalen, welke het gebied een welhaast meetkundig uiterlijk geeft.

Oorspronkelijk zijn de stad Groningen en omliggende plaatsen als Haren ontstaan op de Hondsrug. De belangrijkste kanalen in de provincie zijn het Reitdiep, het Van Starkenborgh-kanaal, het Eemskanaal, het Stadskanaal en het Winschoterdiep. Riviertjes in het gebied zijn het Reitdiep, waarin oorspronkelijk de Drentsche Aa en de Hunze samenkomen, de Oude Lauwers en het meanderriviertje de Westerwoldse Aa. Tot de provincie behoren de drie onbewoonde Waddeneilanden Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes. Naar deze Waddeneilanden worden jaarlijks enkele wadlooptochten georganiseerd.

Afbeeldingsresultaat voor groningen

Ontdek de provincie Groningen

Groningen is meest noordelijke provincie van Nederland. Provincie van rust en ruimte. Klein van oppervlak, maar groot in afwisseling van landschappen als het Hoogeland, Lau-wersland, Oldambt, het Westerkwartier en Westerwolde. Ieder met zijn eigen kenmer-ken.

Uitgestrekte weilanden en mooie boerderijen zijn een wezenlijk onderdeel van het Gro-ninger landschap Kijken tot over de horizon is hier mogelijk. In de voorzomer is het genieten van bloeiende koolzaadvelden. In dit zelfde landschap zijn tal van kleine dorpjes te vinden, waarvan sommige gebouwd op een terp (wierde). Zo werd vroeger bescherming geboden tegen het wassende water. Liefhebbers van oude kerken met hun mooie orgels, en monu-mentale borgen kunnen hun hart ophalen in Groningen. Voor de watersporter is Groningen ook een prima plek. Tijdens de zomermaanden zijn windsurfers en zwemmers vaak achter de dijken te vinden. Daarnaast is er veel vaarwater te vinden. Een tochtje per kano of roeiboot is zeker de moeite waard. De vele kilometers kust en strand trekken natuur- en rustzoekers. Wandelen en fietsen zijn dan ook een prima manier om deze veelzijdige provincie te verken-nen.

Wie van het stadse houdt kan niet om de stad Groningen heen. Met zijn vele studenten is de stad vooral een jonge stad. Het aanbod aan gezellige restaurants en cafeetjes is groot. Wie van kunst en cultuur houdt kan zijn draai ook vinden in de vele musea en bij de exposities die deze stad rijk is. Het moderne Groninger Museum is natuurlijk het bekendste voorbeeld. Leuke steden zijn:

Appingedam, Groningen

Appingedam is gelegen in het noord-oosten van Groningen. Wanneer het stadje precies is ontstaan is niet bekend. Dit zal vermoedelijk rond de 10e eeuw zijn geweest. Dit wijzen ar-cheologische vondsten uit. De stad is toen gebouwd boven op een dijk langs het riviertje de Delf. Hierdoor werd Appingedam een belangrijke stad voor de handel op het water. Schippers konden in Appingedam stoppen om te handelen of uit te rusten. Door de gunstige ligging was het stadje zeer welvarend in de middeleeuwen en werd het daarom benoemd tot de hoofdstad van het Friese gewest Fivelingo. Toen de scheepvaart af nam is de stad Appingedam veranderd tot een industriestad. Er werden een zuivelfabriek, vlasfabriek en een stro-kartonfabriek gestart. Ondanks alles bleef de scheepsvaart trekken en ontwikkelde Appinge-dam zich na de tweede wereldoorlog tot de derde havenstad van Nederland. In 1972 is Ap-pingedam een beschermd stadsgezicht geworden. De in verval geraakte binnenstad werd daarna helemaal in de oude stijl gerestaureerd. Meest bijzondere bezienswaardigheden zijn de hangende keukens van Appingedam. Dit zijn drie huizen uit de Middeleeuwen langs het water van de Damsterdiep. Alle drie hebben ze een zwevende keuken uitgebouwd om ruimte te besparen in het huis. De trots van Appingedam is de Damster toren. Dit is de eerste toren van Appingedam en werd gebouwd rond 1250. Alleen begonnen er scheuren te ontstaan in de Damster toren waardoor er in 1834 een nieuwe toren werd gebouwd. In de nieuwe toren werd in 1911 het grootste carillon van Nederland gebouwd. Dit carillon bestaat uit vijfentwintig klokken. In de jaren daarna werd het carillon nog regelmatig uitgebreid, tot in 1991, waardoor de toren van Appingedam nu vijftig klokken heeft. In 1999 werd het klokkenspel geau-tomatiseerd, waardoor ieder kwartier het klokkenspel van de Damster toren door de straten klinkt. In het midden van de historische stad Appingedam ligt de jachthaven. Hier liggen vaak prachtige schepen. Bezoekers van de jachthaven kunnen hier wat drinken op het paviljoen met uitzicht over het water. Het is mogelijk om in de jachthaven van Appingedam een bootje te huren. Hiermee kunt u varen door de grachten van Appingedam en vaart u bijvoorbeeld onder de drie zwevende keukens door. Appingedam heeft naast de culturele bezienswaar-digheden ook een leuk centrum om te winkelen.

vestingstad Bourtange, Groningen

Het oude vestingstadje ligt in het zuidoosten van de provincie Groningen, vlakbij de Duitse grens. Met subsidiegelden is het dorp in de jaren zestig van de vorige eeuw teruggebracht in de staat van 1750 toen de vesting op haar sterkst was. De reconstructie van wallen, grachten en bebouwing geven een betrouwbaar beeld van deze vroegere, voor de Republiek der Verenigde Nederlanden zo belangrijke vesting. Bourtange is schilderachtig gelegen in het Westerwoldse landschap.. De vesting werd rond 1580 in opdracht van Willem van Oranje aangelegd tijdens de Nederlandse Opstand tegen het bewind van de Spaanse koning Philips II. De reden dat juist op de plek van Bourtange een vesting moest komen had te maken met de keuze van de Groningse Stadhouder Rennenberg om in 1580 de Spaanse zijde te kiezen. De stad Groningen werd vanaf die tijd vanuit Duitsland van voorraad voorzien. Deze bevoor-rading vond voornamelijk plaats over de verbindingsweg tussen de stad en de Duitse grens. Deze weg liep gedeeltelijk over een zandrug (tange) door het grootste veenmoeras van West-Europa, het zogenaamde Bourtanger Moor. De vesting werd ontworpen op de plaats waar twee karren elkaar net konden passeren. Door deze ligging was de vesting van grote strategische waarde en, omringd door het verraderlijke moeras, onneembaar. Na de dood van Willem van Oranje werd het werk voortgezet door zijn opvolger en neef Willem Lodewijk van Nassau. De stad Groningen werd in 1594 heroverd op de Spanjaarden. De vesting Bourtange werd onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De vesting heeft door de tijd een aantal uitbreidingen en versterkingen gekend. Zo werd in 1665 tijdens de Eerste Munsterse Oorlog een verbetering doorgevoerd. Tijdens de Tweede Munsterse Oorlog in 1672, toen Bernhard von Galen Groningen aanviel, werd de vesting ook versterkt. De grootste omvang bereikte vesting Bourtange in het jaar 1742. Door andere oorlogsvoering (grotere vuurkracht van geschut) en de uitdroging van het Bourtangermoeras nam de militaire betekenis van de vesting af. De vesting werd in 1851 officieel opgeheven. De soldaten vertrokken en burgers namen hun plaats in. Boutange werd een agrarisch dorp. Eind 19e eeuw werden de wallen geslecht en de grachten gedempt. Vergrijzing en ook armoede zorgen er begin jaren zestig van de vorige eeuw voor dat Bour-tange leeg liep. Daarna is de vesting weer teruggebracht in de staat van 1742. Ook de wallen en grachten rondom de vesting werden weer aangelegd zoals het eens was geweest. De grensvesting is werkelijk uniek voor ons land. Rond het mooie marktpleintje met eeuwenoude lindebomen staan 17e eeuwse geveltjes te pronken. Vanaf het marktplein lopen tien smalle straatjes naar de oude wallen en bastions die het dorp eens tot een onneembare vesting maakten. Bijzonder is de oudheidskamer. Hier zijn ondermeer bodemvondsten en ma-quettes te zien. Maar eigenlijk is heel Bourtange bezienswaardig. De vesting is vrij toeganke-lijk, u kunt een combinatie-entreekaart kopen voor de musea van de vesting.

Delfzijl, Groningen

Het Groningse Delfzijl is ontstaan in dertiende eeuw langs het toenmalige reviertje de Delf. Hier werd een speciale sluis gebouwd en daar omheen ontstond er vervolgens bebouwing. Maar gezien de aanwezige hunebedden woonden er al langer mensen in het gebied. Door de aanleg van drie sluizen werd Delfzijl al snel een belangrijke handelsroute naar Groningen. De haven van Delfzijl werd ook in verschillende geschriften gemeld. Zo bezocht Prins Maurits in 1591 de stad met een vloot van honderdvijftig boten. Maar ook Piet Hein bracht een bezoek aan Delfzijl met de Zilvervloot. In 1825 kreeg Delfzijl als een van de laatste steden stadsrechten. In de stad Delfzijl is veel te beleven en te zien. Zo ligt er op het water van de zee het bijzondere en unieke Eemshotel. Dit is het eerste hotel dat gebouwd is op palen in het water in Nederland. Tijdens een bezoek aan Delfzijl kan een bezoek aan de Waterpoort absoluut niet ontbreken. Als het water hoog komt, wordt deze speciale poort gesloten. Delfzijl wordt zo afgesloten van het water, waardoor een overstroming zoveel mogelijk wordt voor-komen. De historische waterpoort is gebouwd in 1833 en is nog steeds in gebruik bij hoogwater. Er werd uiteindelijk een waterpoort gebouwd vanwege een aantal heftige overstro-mingen. In 1597, 1686, 1717 en 1825 overstroomde de stad. De Franstalige schrijver Georges Simenom heeft nog een tijd in Delfzijl is verbleven om in-spiratie op te doen voor zijn boeken. Uiteindelijk leidde dat tot zijn werken over inspecteur Maigret. Een aantal avonturen van Maigret spelen zich dan ook af in de stad Delfzijl. Een plek waar altijd wel iets te beleven valt is de haven van Delfzijl. De haven van Delfzijl behoort tot een van de vijf grootste havens van Nederland. Volgens diverse geschriften is de haven al in de 16e eeuw ontstaan en werd het in de 19e eeuw de grootste concurrent van Groningen. Op de dag van vandaag bruist de haven nog vol met leven en is een bezoek aan de gezellige boulevard een aanrader.

Groningen in provincie Groningen

De stad Groningen is de grootste stad van noord Nederland. Populair als bestemming voor veel toeristen en dagjesmensen. Middelpunt is natuurlijk de statige Martinitoren, die boven alles uitsteekt. De bijna honderd meter Olle grieze is het beklimmen waart, want het uitzicht boven is bij helder weer geweldig. De Martinitoren is gelegen aan de Grote Markt en herbergt mooie muurschilderingen. Op de grote markt zijn er bijna dagelijks marktkooplui te vinden. In Groningen zijn veel oude gebouwen en grachten te vinden. De binnenstad kent een aantal groene hofjes en oude rusthuizen welke vaak nog in authentieke staat zijn. Zo treft u in de Peperstraat het St-Geertruids- of Pepergasthuis aan. In de Pelsterstraat is het nog oudere Heilige Geest- of Pelstergasthuis gelegen. Het winkelpubliek kan het hart op halen in de Herestraat, de belangrijkste winkelstraat van Groningen. Alle bekende winkels zijn hier te vin-den. Ook aan de Vismarkt treft u een groot aanbod van winkels aan. Daarnaast zijn er tal van kleinere winkelstraten waar aparte winkeltjes en boetiekjes te vinden zijn met ondermeer design, antiek en kleding. Op Cultureel gebied is Groningen ook de moeite waard. Van over de landsgrenzen komen bezoekers naar het Groninger Museum. Dit opvallende bouwwerk herbergt waardevolle kunstschatten en archeologische vondsten uit de provincie Groningen. Verder is er nog een tabaks- en scheepvaartmuseum, een natuurmuseum en een universi-teitsmuseum.

Hoogezand, Groningen

In Hoogezand kunt u genieten van de Groningse natuur. Hoogezand heeft er alles aan gedaan om naast de ongerepte natuur de stad de laatste jaren moderner te maken. Zodat u steeds meer kunt genieten van de mogelijkheden in Hoogezand. Wandelen kan hier heerlijk door de natuur. Vlak bij Hoogezand ligt de Pieterpad route naar Groningen. Pieterpad is een beroemde route van het Noorden naar het Zuiden van Nederland. Naast het Pieterpad zijn er nog meer routes te vinden langs Hoogezand zoals de Heemtuinroute, Wolfsbargerroute en de Kielsterroute. Het Zuidlaardermeer is een favoriete bestemming in Hoogezand. Het Zuidlaardermeer ligt slechts 8 minuten van het centrum vandaan. Vanaf het havengebied is het mogelijk om een pleziertochtje te maken met een boot. Zelf op avontuur gaan kan met een kano op het Zuidlaardermeer. Ondertussen kunt u genieten van de prachtige natuur van Hoogezand. Liefhebbers van winkelen kunnen vanuit Hoogezand een uitstapje maken naar Groningen. Maar in Hoogezand is ook een overdekt winkelcentrum gevestigd. Ondanks dat Hoogezand geen grote plaats is zijn er verschillende musea gevestigd. Een bijzonder museum is de Fraelyemaborg. De Fraeylemaborg heeft zelf al een bijzondere uitstralingen er worden regelmatig exposities gehouden. Naast de musea zijn er diverse galeries met kunstwerken te vinden. In de openbare ruimte zijn diverse kunstwerken aangebracht. Als u een wandeling door Hoogezand maakt komt u ze ongetwijfeld tegen. Ze zijn een echte bezienswaardigheid van de stad. In het centrum van Hoogezand ligt het Hertenpark. Het is gratis toegankelijk en ligt in het Gorechtpark. Daar is ook een ijsbaan, waar in de winter veel gebruik van wordt gemaakt.

Winschoten, Groningen

Winschoten is een bijzondere plaats in Groningen. In de volksmond wordt de stad ook wel de Sodom genoemd, een verwijzing naar het verleden van Winschoten. Toen was de bevolking van de stad voor het merendeel van Joodse afkomst. Zij vonden dat de overige bewoners zich maar raar gedroegen en zich meer bezig moesten houden met seksualiteit en het plezier van gokken. Tegenwoordig is het een prachtige stad met langgerekte straatjes en mo-numenten die het historische verleden van Winschoten tonen. Winschoten behoort tot de oudste plaatsen van Groningen. Officieel is Winschoten geen stad, hoewel het wel stadsrechten heeft verkregen. Dit had in 1825 vooral een symbolische bedoeling. Tegenwoordig is het een prachtige, bloeiende stad. Er zijn talloze bezienswaardigheden en monumenten te vinden. Tijdens een bezoekje aan Winschoten kunt u een bezoekje aan een van de kerken natuurlijk niet voorbij laten gaan. Ook is er een synagoge aanwezig, wat nog steeds de grote aanwezigheid van de Joodse bevolking in Winschoten laat zien. Ook een echte aanrader is het Rosarium van Winschoten. Al vanaf 1815 wordt er jaarlijks, in november, een heel grote markt gehouden in Winschoten. Dit is de grootste markt van heel Nederland en wordt in de volksmond Lutje Adrillen genoemd.

 

De vragen: Is er iets leuks te doen in Groningen dit weekend?, Wat is er te doen in omgeving Groningen? of Wat is een leuk uitje in Groningen met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!