Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Gelderland 2 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Iets leuks doen? Leuke uitjes in Gelderland?

Hier boven ziet u de geselecteerde uitjes, uitstapjes en activiteiten.
Teveel resultaten? Kies een van de zoek mogelijkheden in het menu!

leuk uitje of uitstapje in Gelderland

lekker even een dagje weg in Gelderland

dagje weg gelderland uitje uitstapje

Gelderland is, naar landoppervlakte, de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van Gelderland, maar Nijmegen is de grootste stad van de provincie. Gelderland kan grofweg worden onderverdeeld in vier delen: de stadsregio Arnhem- Nijmegen, het rivierenland (waaronder de Betuwe, bekend om zijn fruitteelt), de Veluwe, met het grootste aaneengesloten bosareaal van Nederland en de Achterhoek, die vooral agrarisch is.

er even op uit in Gelderland

dagje weg gelderland uitje uitstapje

Genoeg te beleven in Gelderland! Bezoek het Nederlands openluchtmuseum of Burgers Zoo in arnhem, het Airborne museum (Oosterbeek), het Kristalmuseum te Borculo, het Openbaar vervoer museum in Doetinchem, het Anton Pieckmuseum in Hattem, of het Kroller Muller museum in het bosrijke Hoenderloo. Zeer fraaie gebouwen treffen we in Vaassen (kasteel Cannenburgh) of kasteel Huis Bergh (s-Heerenberg). Maar Gelderland kent ook tal van mooie of historische binnensteden, zoals in Aalten, Borculo (watermolencomplex), het stadje Bronkhorst, Culemborg, het middeleeuwse Doesburg Elburg, Groenlo, Lochem, Nijmegen, Tiel en Zutphen.

 

dagje uit of iets leuks doen in Gelderland

Arnhem heeft zijn Living statues, Nijmegen kent de wandelvierdaagse. Minder bekend zijn het Veluws Zandsculpturen Festijn (Garderen) en de Zwarte cross in Lichtenvoorde.

leuke uitjes met de kinderen in Gelderland

dagje weg gelderland uitje uitstapje

Nostalgie, ook voor kinderen vinden we bij het Speelgoedmuseum in Deventer. Bij de Apenheul in Apeldoorn kunnen de kinderen aapjes van heel dichtbij ervaren. En zelf spelen doen ze onder andere bij Chimpie champ in Oosterhout, kinderspeelland Dippiedoe in Cuijk of de spelerij-uitvinderij te Dieren.


 

Een theater uitje
in Gelderland?

In Gelderland een concert
bezoeken?

Afbeeldingsresultaat voor gelderland

leuke uitjes of leuke uitstapjes naar Gelderland

wat is er te doen in Aalten?

wat is er te doen in Apeldoorn
?
wat is er te doen in Arnhem?

wat is er te doen in Beekbergen?

wat is er te doen in Borculo?

wat is er te doen in Buren?

wat is er te doen in Bronkhorst?

wat is er te doen in Culemborg?

wat is er te doen in Deventer?

wat is er te doen in Doesburg?

wat is er te doen in Elburg?

wat is er te doen in Geldermalsen?

wat is er te doen in Groenlo?

wat is er te doen in Groesbeek?

wat is er te doen in Harderwijk?

wat is er te doen in Hattem?

wat is er te doen in Hoenderloo?

wat is er te doen in Holten?

wat is er te doen in Kampen?

wat is er te doen in Lochem?

wat is er te doen in Nijkerk?

wat is er te doen in Nijmegen?

wat is er te doen in Ommen?

wat is er te doen in Oosterbeek?

wat is er te doen in Otterlo?

wat is er te doen in Raalte?

wat is er te doen in Rozendaal?

wat is er te doen in s-Heerenberg?

wat is er te doen in Tiel?

wat is er te doen in Wageningen?

wat is er te doen in Winterswijk?

wat is er te doen in Zaltbommel?

wat is er te doen in Zevenaar?

wat is er te doen in Zutphen?

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor gelderland

dagje weg in Gelderland? lees hier over de historie

In Gelderland nam omstreeks 4000 en 3200 v.Chr. de Neolithische trechterbekercultuur haar plaats in. De eerste bewoners in Gelderland worden gevonden op hoger gelegen delen in de Achterhoek en de Veluwe op de hoger gelegen zandgebieden waar talrijke grafheuvels nog aanwezig zijn. Men noemt hen Trechterbekervolk naar het gevonden aardewerk dat zij maakten.

De Limes (grens) van het Romeinse rijk liep dwars door Nederland, deze liep van de Noordzee langs de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee. Zuidelijk van de Rijn lagen Romeinse forten en wachttorens, verbonden door een weg. Bataafse nederzettingen bevonden zich ten noorden van de Waal bij Lent en Oosterhout, waar vele vondsten uit de Romeinse tijd zijn gedaan. Langs de Waal ontstond rond 100 v. Chr. een nieuwe nederzetting dat het latere Nij-megen zou worden. Met de val van het West-Romeinse Rijk kwam een einde aan 400 jaar strijd tussen Germaanse volken en de Romeinen. In het noordoosten van het gebied Gelderland is nog altijd een Nedersaksische cultuur bewaard gebleven met oeroude ken-merkende tradities.

Tussen de 11e en 14e eeuw ontwikkelden de steden in het gebied Gelderland. Veel steden ontstonden op strategische plaatsen waar land- of waterwegen elkaar kruisten. De Rijn, de Waal, de IJssel en de Maas waren belangrijke verkeersassen. Toen steden als Keulen, Dordrecht, Deventer en Kampen een dominante rol gingen spelen, profiteerden Gelderse steden daarvan met handel in doorvoer van aardewerk, graan, hout, vis, wijn en ijzer.

De oorsprong van Gelre Heeft te maken met het gebied rond de plaats Geldern. Geleidelijk breidt het Gelders gebied zich uiten in 1339 wordt Gelre tot hertogdom verheven. Met ingang van 1543 maakte Gelre deel uit van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1672 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Frankrijk (met steun van Engeland), Munster en Keulen. De kracht van de Republiek lag bij de Hol-landse vloot, maar aan het landleger werd niet veel aandacht geschonken en vestingwerken waren verwaarloosd. Het leger werd vanuit het oosten overlopen. Vooral kastelen in Gelder-land werden verwoest. Door inzet van de Hollandse waterlinie kon de opmars tot stilstand worden gebracht. Ook op zee wisten de Nederlanden succes te boeken. De Frans-Engelse vloot werd onder leiding van Michiel de Ruyter verslagen. De Republiek wist Spanje en het Heilige Roomse Rijk (Duitsland) aan hun kant te krijgen. Uiteindelijk was dit voldoende voor Engeland en de bisdommen om in 1674 vrede te sluiten. Sinds 1814 maakt Gelderland als provincie deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.

dagje uit in Gelderland? lees hier over de geografie

Gelderland is, naar landoppervlakte, de grootste provincie van Nederland. Qua totale oppervlakte, inclusief wateroppervlakte, is Friesland de grootste provincie. Arnhem is de hoofdstad van Gelderland, maar Nijmegen is de grootste stad van de provincie. De provincie is gelegen in het midden en oosten van Nederland en wordt in het noordoosten begrensd door Overijssel, in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het zuiden door Limburg en Noord-Brabant, in het uiterste zuidwesten door Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht, in het noordwesten door het Veluwemeer, met aan de overkant Flevoland. Gelderland kan grofweg worden onderverdeeld in de vier delen Stadsregio Arn-hem-Nijmegen, Rivierenland, waaronder de Betuwe, bekend om zijn fruitteelt, de Veluwe, met het grootste aaneengesloten bosareaal van Nederland en de Achterhoek, die vooral agrarisch is. Andere Gelderse gebieden zijn het Rijk van Nijmegen, de Veluwezoom, de Lie-mers, de Gelderse Vallei, de Bommelerwaard, de Tielerwaard, het Land van Maas en Waal en de IJsselvallei. Gelderland wordt doorsneden door de Rijn met zijn aftakkingen Waal en IJssel. De Maas vormt de grens met Noord-Brabant. Het hoogste punt van Gelderland is het Signaal Imbosch (bijna 110m.), op de Veluwe. Gelderland is ingedeeld in 56 gemeenten.

Ontdek Gelderland

De vele variatie aan landschappen maken Gelderland tot een bezienswaardige provincie. De mooi natuurgebieden in combinatie met historische steden bieden voor elk wat wils. De Ve-luwe is wel het bekendste stuk Gelderland. Eindeloze bossen, grote heidevelden en stuif-zandvlaktes zijn kenmerkend voor de Veluwe. In dit groene hart van Nederland leven tal van wilde dieren, zoals edelherten en wilde zwijnen. Jaarlijks trekt dit natuurgebied duizenden bezoekers die van groen en van rust houden. De actieve recreant kan hier naar heel goed wandelen en fietsen. Geen wonder dat de Veluwe een van de populairste vakantiebestem-mingen is van Nederland. De steden Arnhem en Apeldoorn zijn de grote steden van de Ve-luwe. De Gelderse Vallei is een laaggelegen gebied aan de rand van de Veluwe met veel weilan-den. Wat noordelijker van de Gelderse Vallei liggen de Randmeren, een overblijfsel van de vroegere Zuiderzee. Hier zijn oude vissersdorpen met jachthavens voor de pleziervaart te vinden. De IJsselvallei, gelegen aan de oostkant van de Veluwe staat bekend om de fraaie kastelen en buitenhuizen. Ook de Achterhoek is een bekende bestemming in Gelderland. De Achterhoek biedt natuur-schoon, pittoreske dorpen en stadjes in een afwisselend landschap. Oude boerderijen en statige kastelen, gebouwd in een landschap van akkers,weilanden en bossen lenen zich daarom prima om te bekijken via fietstochten en wandelingen. Doetinchem is gelegen in de Achterhoek. De bijna acht eeuwen oude stad kent een rijke historie en is gelegen aan de Oude IJssel. Het landschap tussen de Maas en de Waal kent veel verborgen natuurschoon en beziens-waardigheden. Langs de loop van de rivieren zijn veel vestingstadjes en oude kastelen te vinden. Dit strategisch gebied kent een roerig verleden, met veel middeleeuwse veldslagen. In vestingsteden als Buren, Culemborg, Gorinchem, Tiel en Zaltbommel zijn de sporen uit het verleden nog goed zichtbaar. Nijmegen is de oudste stad van Nederland. De stad stamt uit de Romeinse tijd en heeft tal van historische bezienswaardigheden. Daarnaast is Nijmegen bekende van de jaarlijkse wandelvierdaagse. In het voorjaar is een bezoek aan de boomgaarden gelegen in de Bommelerwaard en de Betuwe zeker de moeite waard. De vele fruitbomen staan dan in volle bloei met bloesem en laten dan een geurig kleurenpalet zien.

de Veluwe

De Veluwe is van de grootste natuurgebieden van Europa. Dit circa 100.000 hectare grote gebied is licht glooiend en bedekt met bossen, zand- en heidegronden. Dwars door het gebied stromen veel beken waar voor Nederlandse begrippen veel bijzondere planten- en diersoorten voor komen. In de circa 75.000 hectare aan bossen kunt u vroeg in de ochtend of tegen de avondschemering ondermeer edelherten, wilde zwijnen, vossen, dassen, boommarters en eekhoorns waarnemen. Ook haviken, sperwers, bosuilen, spechten, raven en Vlaamse Gaaien laten zich er zien. De heidevelden nodigen uit tot het maken van een lange wandeling of fietstocht. In augustus,begin september is de heide op het mooist, lila en paarse kleuren bepalen dan het landschap. Tijdens het wandelen of fietsen is er een grote kans dat u van de herders met zijn schaapskudde tegen komt. Door het laten begrazen van de heidevelden vindt er geen wildgroei plaats van andere beplanting zodat de heide intact blijft. De stuifzand landschappen op de Veluwe zijn ontstaan door menselijk handelen. Door de massale kap van bos ontstonden er grote lege plekken in de bossen waarop men vee liet grazen. Dit werden later heidevelden die door het afplaggen veranderden in zandvlaktes, een soort woestijnen. De zandverstuivingen zijn vandaag de dag fascinerende landschappen waar een bijzondere flora en fauna aanwezig is. Door de invloed van de wind verandert het landschap van de zandvlaktes voortdurend. Het Kootwijker zand is de het meest bekende zandverstuiving en is het grootste woestijnge-bied van West Europa. Het is een beschermd natuurreservaat. Andere zandverstuivingen zijn; het Wekeromsezand, het Hulshorsterzand, het Beekhuizerzand en op de Hoge Veluwe is sinds een aantal jaren ook een stuifzandgebied.Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het is gelegen tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn. De ingangen van het Park bevinden zich in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. De oppervlakte bedraagt circa 5000 hectare. U kunt per auto (na het betalen van een entree) het park verkennen maar veel leuker is het om het per witte fiets te doen. Deze witte fietsen mogen kosteloos gebruikt worden en zijn er voor jong en oud. Midden in het park is het bekende museum Kroller-Muller gelegen. Hier is een uitgebreide kunstcollectie te zien met ondermeer werken van Vincent van Gogh, Picasso, en Mondriaan. De beeldentuin van het museum is een van de grootste van Europa. Ook het Jachthuis St. Hubertus is zeker een bezoekje waard. Deze combinatie van kunst, cultuur, architectuur en natuur maken het park bijzonder.

Arnhem, Gelderland

Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en kent een rijke maar bewogen geschiedenis. Ge-bouwen als de Sabelspoort, het Maarten van Rossumhuis of het Presickhaeffs Huys zijn overblijfselen uit de Middeleeuwen. De Eusebiuskerk in het centrum heeft een glazen lift die u 73m. hoog brengt, voor een fantastisch uitzicht en een kijkje bij het grootste carillon van Europa. De Tweede Wereld Oorlog heeft een duidelijke stempel op Arnhem gedrukt. De slag om Arnhem (een brug te ver) is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. In het 40-45 museum is veel informatie te vinden over deze bewogen periode. Arnhem heeft als vijfde winkelstad van Nederland een goede reputatie als het om winkelen gaat. Grote winkelstraten worden afgewisseld met smalle stegen waar juist de bijzonder winkeltjes te vinden zijn. De Korenmarkt biedt de gelegenheid om na een winkeldag lekker te eten of uit te rusten onder het genot van een kop koffie. De vele musea hebben een ruim aanbod aan kunst en cultuur. Het Nederlands Openluchtmuseum wordt door bossen omgeven. Hier is van alles te ontdek-ken over de geschiedenis van Nederland. Veel authentieke Hollandse gebouwen als boerde-rijen, fabrieken,molens en zelfs plaggenhutten zijn geplaatst om zo goed mogelijk de vervlo-gen tijden te doen herleven. Het historisch museum in het centrum laat de geschiedenis zien van Arnhem en omgeving. Verder zijn er het Nederlands wijnmuseum en het museum voor moderne kunst, met beeldentuin waarin u een mooi uitzicht over de Rijn heeft. De vele par-ken die de stad telt maakt van Arnhem een groene stad. Vanuit het centrum ben je binnen 10 minuten in het groen. Sonsbeek en Zypendaal zijn de oudste parken van Arnhem. Kasteel Zypendaal is via een rondleiding goed te verkennen. Een uittip voor een dagje weg met de kinderen is een bezoek aan Burgers Zoo. In deze bekende dierentuin zijn ondermeer het tropisch regenwoud, de jungle, de woestijn en de oceaan nagebootst.

Culemborg, Gelderland

Culemborg is misschien niet direct de stad die u weet te noemen als u opzoek gaat naar bij-zondere steden. Maar Culemborg heeft van alles te bieden. Culemborg is een stad met een geschiedenis en dit is nog steeds terug te zien in de binnenstad. Door een wandeling te maken in de binnenstad ontdekt u Culemborg het beste. U ontdekt oude monumenten en historische gebouwen. In het centrum is bijvoorbeeld het middeleeuwse stadhuis een beziens-waardigheid. Een andere bezienswaardigheid is korenmolen de Hoop. Iedere zaterdag is het mogelijk om de molen te beklimmen. Vanaf de top van de molen is er een prachtig uitzicht over de stad. Als u liever cultuur wilt opsnuiven, breng dan een bezoek aan het museum van Jan van Riebeeck. Jan van Riebeeck leefde in de gouden eeuw tijdens de VOC. In zijn huis zijn nog verschillende oude voorwerpen uit die tijd terug te vinden. Waardoor u weer even terug stapt in de Gouden Eeuw. Een ander interessant museum is het Gipsen Museum. Hier staat een collectie van oude Gipsen meubels tentoongesteld. Het museum heeft deze in eigen collectie of oude eigenaren van de meubelstukken stellen ze ten toon. Een bezoek aan Culemborg kan niet zonder een bezoek aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tussen 1815 en 1940 werd de verdedigingslinie gebruikt om Nederland te beschermen tegen aanvallen uit het oosten. De linie is omgeven met forten en verschillende delen konden als verweer onderwater gezet worden. Vandaag de dag is er nog steeds een zichtbaar gedeelte te vinden op de grond van Culemborg. Zo is Fort Everdingen nog te bewonderen en zijn er nog een paar linies te bekijken tijdens een bezoek. Op loopafstand van het centrum van Culemborg ligt de knusse jachthaven. Vanaf deze plek zijn er verschillende watersporten op de Lek te beoefenen. Langs de Lek zelf zijn gezellige strandjes te vinden. De binnenstad heeft een gezellige uitstraling en het is er gezellig winkelen. Ook het uitgaansleven is prima in Culemborg. Er zijn gezellige cafe's te vinden in dit bruisende stadje aan de Lek.

Doetinchem , Gelderland

Doetinchem wordt door de centrale ligging vaak het centrum van de Achterhoek genoemd. De stad Doetinchem is oud en kent al de eerste vermeldingen in 838. De historie van de oude stad bruist vandaag de dag nog steeds. Een paar historische gebouwen uit de Middeleeuwen zijn namelijk nog steeds gevestigd in de stad. Ondanks de eerste vermelding in 838 begon de stad rond 1100 echt te groeien. De stad kreeg een eigen stadsmuur en een aantal van deze historische gebouwen is nog te bewonderen, ondanks zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als u een liefhebber bent van kastelen, breng dan eens een bezoek aan de kasteel Slangenburg, de grootste toeristische trekpleister in Doetinchem. Het kasteel staat in de top 100 van mooiste UNESCO bouwwerken van Nederland. Het kasteel is voor liefhebbers van de geschiedenis te bezoeken. In het centrum van Doetinchem kunt u heerlijk een dagje winkelen. Aan de pleinen van Doetinchem vindt u tevens gezellige terrassen. In de meeste cafe's kunt u ook terecht om te dineren.

Elburg, Gelderland

Elburg is een pittoresk stadje, met een sprookjesachtige ligging aan het Veluwemeer en het Drontermeer. In het centrum zijn veel stukjes geschiedenis te vinden. Er wordt sterk verwe-zen naar de visserij, waar de stad jarenlang oppermachtig in was. In het verleden is Elburg erg belangrijk geweest voor Gelderland door hun belangrijke ligging als vissers- en handels-plaatsje. Helaas is de visserij compleet verdwenen in de stad. Dit kwam vooral door de vele overstromingen waarmee Elburg te kampen had. Na een enorme watervloed in 1367 werd het besluit genomen Elburg te verplaatsen. De Vischpoort was van oorsprong een verdedigingstoren, maar wordt nu gebruikt als doorgangspoort. Sjoel Elburg is een oude synagoge, sinds de Tweede Wereldoorlog gebruikt als museum dat herinnert aan de Joodse gemeen-schap van Nederland. Ook het Nationaal Historisch Orgelmuseum is in Elburg te vinden. Elburg kent darnaast een prachtig stukje natuur. Het is dan ook heerlijk om fietsend of wan-delend meer van Elburg te ontdekken. Een aanrader is de route Elburger Landgoederpad. Tijdens deze route loopt u langs diverse landgoederen die Elburg rijk is. Ook zijn er bedrijven in Elburg die mogelijkheden tot watersport bieden.

Harderwijk, Gelderland

Harderwijk blijft verbazen. De stad ligt aan het water, maar is ook omringt door een stukje Veluwe. Een bezoek aan Harderwijk is op zijn mooist als u begint in de haven. Vanuit de haven kunt u namelijk te voet alle bezienswaardigheden van de historische binnenstad bekij-ken. Harderwijk stond vroeger net als Volendam bekend om de haring. In de Burg. De Mees-terstraat vindt u op loopafstand van de haven een ambachtelijke palingrokerij. Het is de laatste palingrokerij waarbij de paling nog op echt houtvuur wordt gerookt. Een delicatesse! Als u meer wilt weten over de geschiedenis van Harderwijk dan kunt een bezoekje brengen aan het stadsmuseum. Iedere dag organiseert de VVV een stadswandeling door Harderwijk waar u toeristische informatie krijgt en de leukste bezienswaardigheden te zien krijgt. Harderwijk is natuurlijk bekend vanwege het Dolfinarium, een leuk uitje voor het hele gezin. In de buurt van een haven heeft u natuurlijk de mogelijkheid om heerlijk op het water te genieten van Harderwijk. U kunt daartoe een bootje of een sloep huren.

Lochem, Gelderland

Lochem ligt aan de rivier de IJssel, tegen de grens van Overijssel. Lochem kreeg haar stadsrechten in 1233, maar is al veel ouder. Uit opgravingen bleek dat rond 900 na Christus de stad Lochem is gesticht rond een houten kerkje. De stad Lochem bestond voornamelijk uit houten panden en leidde nogal eens tot brand. In 1615 was er zelfs een brand die de totale stad verwoeste. Alleen de kerk en vier huizen overleefden de vuurzee. Na die tijd werd in steen gebouwd. Het raadhuis dat in die tijd gebouwd werd door Emond Hellenraet is op dit moment nog steeds gevestigd in Lochem. De houten geschiedenis blijft Lochem volgen, want honderd jaar geleden kreeg Lochem van de Noorse regering als cadeau een Noors jachthuis. Het jachthuis wordt nu als Hostel gebruikt en in de bossen van Lochem lijkt het net een Noors gebeuren. In het bos van Lochem ligt, helemaal verscholen in de bossen, een heel bijzonder theater, openlucht theater de Zandkuil. Het hele jaar door worden hier verschillende voorstellingen gegeven in de openlucht. In Lochem staan verschillende culturele gebouwen met een lange geschiedenis. Een van deze gebouwen is de Staringkoepel op het landgoed Velhorst. De koepel is gebouwd rond 1850 en kan alleen bereikt worden met de voetveer. Dit is een vlot dat vooruit getrokken wordt door te trekken aan een touw. De Staringkoepel is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Bent u benieuwd hoe een oude boerderij is ingericht? In Lochem ligt de oude boerderij Klein Huize. Het is een heus museum. Op afspraak is het mogelijk om zien hoe men in de middeleeuwen leefde. In Lochem is het ook mogelijk om een kijkje te nemen in het oude landhuis Verwolde. Lochem is een ideale stad om eens een stadswandeling te maken of heerlijk te fietsen in de mooie groene omgeving van het stadje.

Nijmegen, Gelderland

Nijmegen staat al vroeg in onze geschiedenisboeken geschreven. Volgens de geschriften bestaat Nijmegen al rond het jaar honderd waar de stad zogenaamde marktrechten had. De stad was een handelsvesting van de Romeinen en het lag tegen de grens van de Germanen. In 1230 kreeg Nijmegen stadsrechten en werd de stad belangrijk voor het Franse Rijk. Nij-megen werd een echte Hanzestad en behoorde tot de hoofdstad van het Gelderse rijk. In de Tweede Wereldoorlog werd er flink gevochten in en om Nijmegen, ijn het kader van operatie Market Garden. Al eeuwenlang is de trots en het uitzicht op Nijmegen de St. Stevenstoren. In de 14e eeuw werd de toren in renaissancestijl gebouwd. Vanaf de top van de toren is er een prachtig uitzicht over de stad Nijmegen. Het is mogelijk om de toren te beklimmen. Tijdens een bezoek aan de toren mag een bezoek aan de Sint Stevenskerk absoluut niet ontbreken. Dit is de oudste en grootste kerk van Nijmegen. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd in romaans-gotische stijl. Nijmegen is omgeven door zeer verschillende soorten natuurlandschappen. Er zijn bijvoorbeeld drie verschillende grote rivieren zoals de Rijn, Waal en Maas. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan de blauwgraslanden. In de stad zelf zijn ver-schillende stadsparken te vinden. Een stadspark met een mooi uitzicht is het Valkhofpark. Dit park ligt hoog gelegen en geeft uitzicht over de Waal. De binnenstad van Nijmegen is een historisch gebied met verschillende gezellige winkeltjes.

Tiel, Gelderland

Tiel is een echte Hanzestad, gelegen tussen de drie rivieren de Waal, de Linge en het Amsterdam Rijnkanaal. Door de gunstige ligging tussen rivieren wonen er al heel lang mensen in Tiel. Archeologen hebben namelijk sporen gevonden van bewoning in de Nieuwe Steentijd. In de 10e eeuw groeide Tiel uit tot een grote stad en zelfs de belangrijkste handelsstad van Nederland. Dit kwam door de goede banden met de handelsstad Keulen en met Engeland. Dat Tiel een rijk verleden heeft is nog steeds terug te vinden. Een van de bezienswaardigheden is het oude Ambtmanshuis in Tiel. Het huis werd in 1525 gebouwd voor de ambt-man Adriaen van Bueren. Een andere bezienswaardigheid is de Grote St. Maartenskerk. De kerk is gebouwd in 1440, maar werd pas voltooid in 1514. De kerk bezit ook een groot carillon van 48 bronzen klokken. Een zeer bijzondere bezienswaardigheid is de hardstenen pomp op de markt, volgens de versieringen gebouwd voor Lodewijk XV. De pomp is rond 1768 in Tiel geplaatst. Op de markt staat ook het icoon van Tiel, een standbeeld van Flipje. Jarenlang werd er in Tiel jam gemaakt. Een van de bekendste evenementen is het gratis popfestival Appelpop waar grote artiesten op het podium in Tiel staan. In Tiel is ook een groot winkelhart te vinden volgens de omgeving is het zelfs het grootste winkelhart van het rivierenland.

Zaltbommel, Gelderland

Zaltbommel is omgeven met monumenten en beroemde torens. Als u een liefhebber bent van de Nederlandse geschiedenis, dan zal het historische centrum u niet teleurstellen. Combineer het winkelen met het ontdekken en beleven van een eeuwenoud stadje. Zaltbommel staat al meer als duizend jaar op de kaart van ons land. Dit heeft de stad een aantal historische gebouwen opgeleverd. Rond 1535 is het stadskasteel in het centrum van de stad gebouwd. Het stadskasteel werd gebouwd door Maarten van Rossum en vandaag de dag wordt het kasteel gebruikt als museum. Het museum staat in het teken van Fiep Westendorp, de tekenaar van Jip en Janneke, geboren en getogen in Zaltbommel. Zaltbommel heeft naast het kasteel verschillende torens en kerken. De bekendste toren van de stad is de Grote of Sint-Maartenskerk. De toren wordt de-stompe-toren-zonder-spits genoemd. De bezienswaardigheden van Zaltbommel ontdekken kan het beste via een stadswandeling. U komt dan ook langs de gootspoken van kunstenaar Joris Baudoin. Aan diverse gevels en in goten vindt u deze spoken. Aan de boulevard van de Waalkade kunt u genieten van het uitzicht op de Waal. Naast de boulevard zijn er verschillende strandjes. Over de Waal heen ligt een stukje moderne architectuur, met de in 1996 geopende Martinus Nijhoffbrug. Deze sierlijke brug wordt door de inwoners beschouwd als een monumentale brug. Vanaf de brug is de silhouet van de stad te bewonderen met de stompe toren zonder spits op de achtergrond.

Zutphen, Gelderland

Zutphen is, zeker in de binnenstad, goed bewaard is gebleven. Een historische stadswandeling is dan ook een must. Als u een wandeling maakt langs de verschillende monumenten van de stad dan zult u uw ogen uitkijken. Zutphen is namelijk de best bewaarde monumentale stad van Nederland. Het belangrijkste monument is, volgens de inwoners, de Drogenapstoren. Deze toren werd gebouwd in de 15e eeuw en gebruikt om de stad te waarschuwen voor naderende vijanden. Maar niet alleen als stadspoort werd de toren gebruikt, maar ook als watertoren. In 1983 werd besloten om de toren te gaan gebruiken als woonhuis. Een bezienswaardigheid in Zutphen is de Librije. Dit is een kettingbibliotheek waarvan er op dit moment nog 4 over zijn in Europa. Een kettingbibliotheek is een bibliotheek waar de boeken zijn vastgeketend en niet meegenomen mogen worden. De bibliotheek stamt uit de Middel-eeuwen en heeft boeken ten toon staan uit deze periode. De meeste boeken zijn met de hand geschreven door monniken uit Zutphen. Een andere attractie in Zutphen is tearoom de Pellikaan. De kruidenmengsels worden al bijna twee eeuwen door de familie zelf gemengd tot uw favoriete smaak. Als u een bezoek heeft gebracht aan de Pelikaan dan kan een bezoek aan Bonbonatelier Janson niet ontbreken. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze bonbons en chocolade truffels gemaakt. Zutphen is gelegen aan de rivier de Berkel. Met een fluisterboot kunt u een rondvaart maken door en langs de stad. De schipper zal u alles vertellen over de geschiedenis van de stad. Tijdens uw tocht komt u langs verschillende bekende monumenten. Als u door het centrum van Zutphen heeft gelopen kunt u ook een bezoek brengen aan de stadsbrouwerij. U maakt hier kennis met ambachtelijke bieren en u kunt aan een proeverij deelnemen.

Afbeeldingsresultaat voor gelderland

De vragen: Is er iets leuks te doen in Celderland dit weekend?, Wat is er te doen in Gelderland en omgeving? of Wat is een leuk uitje in Gelderland met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!