Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Leiden 133 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Hierboven de uitjes in Leiden. Uitstapjes in omgeving Leiden zoeken? 
Gebruik dan postcode 2334ab bij 'Gedetailleerd uitjes zoeken' of zoek via 'Uitjes zoeken met Google maps'!

dagje weg of dagje uit in Leiden

dagje weg omgeving Leiden uitje uitstapje

De bijnaam van Leiden is de Sleutelstad, wat verwijst naar de twee sleutels in het stadswapen. De stad is bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes. De stad ontstond als dijkdorp waar de Oude en de Nieuwe Rijn samen kwamen. In de oudste vermelding daarvan, omstreeks 860, werd het toenmalige dorp Leithon genoemd.

In de 17e eeuw kwam de stad tot grote bloei, dankzij de impuls die vluchtelingen uit Vlaanderen gaven aan de textielnijverheid. In de Gouden Eeuw was Leiden, na Amsterdam, de op een na grootste stad van Nederland. De bevolkingsgroei maakte een aanleg van nieuwe grachten en singels noodzakelijk. Het huidige centrum van Leiden, herkenbaar aan het singelpatroon, werd in 1659 voltooid. De ongeveer 6,5 km lange buitenste grachtengordel van Leiden (het singelpatroon) is nog geheel intact. De vroegere wallen en bolwerken dienen nu vooral als groenvoorziening.

Leiden heeft de oudste universiteit van Nederland. Uit de wetenschap zijn een aantal belangrijke mensen verbonden met Leiden, zoals Constantijn Huygens en Rene Descartes. In 1920 werd Albert Einstein bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Ook veel bekende schrijvers en dichters in Leiden actief.

wat is er te doen in Leiden?

dagje weg omgeving Leiden uitje uitstapje

Leiden herbergt een aantal belangrijke musea, zoals het Rijksmuseum van Oudheden, het Museum Volkenkunde, Naturalis, museum Boerhaave (wetenschapsgeschiedenis), Stedelijk Museum De Lakenhal (beeldende kunst en geschiedenis), de Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland en het SieboldHuis, de eerste wereldwijde Japan collectie.

Belangrijk evenementen in leiden zijn Werfpop (juli), het Rembrandtfestival, in het weekend rond 15 juli, de geboortedag van Rembrandt, Leidens ontzet, jaarlijks op 2 en 3 oktober. Ontzettend Leiden, in het weekeinde voor 3 oktober, het Leids Film Festival, jaarlijks in het laatste weekend van oktober, Lakenfeesten, jaarlijks begin juli, Zomerjam, een hiphop-evenement, Leidse Draaiorgeldag (tweede weekeinde van mei), het Rapenburgfestival in het laatste weekeinde van augustus en de Leidse Jazzweek (derde woensdag januari).

wat zijn leuke uitjes in Leiden?

dagje weg omgeving Leiden uitje uitstapje

Door Leiden stroomt de Oude Rijn. Vooral in de binnenstad vormt het water een belangrijk onderdeel van het straatbeeld. Naast de Oude en de Nieuwe Rijn die de hartlijn vormen, heeft de stad diverse grachten en singels. De bekendste gracht is het Rapenburg. De singels vormen ook een belangrijke groenvoorziening voor de stad, waar diverse parken als het Plantsoen, Ankerpark, Huigpark en de Hortus Botanicus op de plaats van de voormalige stadswallen zijn aangelegd. Buiten de binnenstad heeft de stad met de Leidse Hout een groot stadspark en kleinere wijk- en buurtparkjes. Aan de zuidoostkant van de stad ligt polderpark Cronesteyn, op het terrein van voormalig Kasteel Cronesteyn. Dit park bestaat uit verschillende cultuurlandschappen en het heeft een reigersbos.

Belangrijke bezienswaardigheden in Leiden zijn de Pieterskerk, de Burcht, de Waag, het Rapenburg met het Academiegebouw, het Stadhuis met de breedste renaissancegevel van Nederland, de twee stadspoorten. De Marekerk (een koepelkerk uit 1649) is qua bouwstijl belangrijk. Een van de overgebleven wevershuisjes is als museum van binnen te bezichtigen Leiden heeft negen molens, 35 hofjes en 88 bruggen.

 

dagje weg in omgeving Leiden:

wat is er te doen in omgeving Alphen aan den Rijn?

wat is er te doen in omgeving Den Haag?

wat is er te doen in omgeving Katwijk?

wat is er te doen in omgeving Lisse?

wat is er te doen in omgeving Noordwijk?

wat is er te doen in omgeving Scheveningen?

 

 

 

 

 

 

 

 

In Leiden een film uitje
?

Een theater uitje
in Leiden?

In Leiden een concert
bezoeken?


Wilt u uitjes in omgeving Leiden zoeken?
Gebruik dan postcode 2334ab bij de UITGEBREID ZOEKEN-button bovenin!

leuk uitje of leuke uitjes in
Leiden, Zuid-Holland


dagje weg omgeving Leiden uitje uitstapje

 

leuk uitstapje of leuke uitstapjes
naar Leiden, Zuid-Holland

dagje weg omgeving Leiden uitje uitstapje dagje weg omgeving Leiden uitje uitstapje dagje weg omgeving Leiden uitje uitstapje