Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Haarlem 133 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Leuke uitjes in Haarlem en omgeving?

Hierboven de uitjes in Haarlem. Uitstapjes in omgeving Haarlem zoeken? 
Gebruik dan postcode 1827ab bij 'Gedetailleerd uitjes zoeken' of zoek via 'Uitjes zoeken met Google maps'!

dagje weg of dagje uit in Haarlem

dagje weg haarlem uitje uitstapje

De ligging aan de rivier het Spaarne heeft Haarlem de bijnaam Spaarnestad opgeleverd. Een inwoner van de stad wordt schertsend ook wel mug genoemd. Er bestaat een sage over een heks die de inwoners van de stad dreigde te veranderen in muggen. Tijdens carnaval heet de stad Muggendonk. In de Vroegmoderne Tijd stond Haarlem bekend als de schildersstad. Dankzij zijn ligging in het noorden van de Bollenstreek heeft de stad tegenwoordig ook de reputatie de Bloemenstad te zijn. In 1839 reed de eerste Nederlandse trein tussen Amsterdam en Haarlem.

Haarlem heeft meerdere nationale of soms zelfs internationale beroemdheden voortgebracht. Schilders als Jacob van Ruisdael en Frans Hals woonden in Haarlem. Andere bekende Haarlemmers zijn Harry Mulisch (auteur), Lennaert Nijgh (componist), politicus Job Cohen, de presentatoren Beau van Erven Dorens en Caroline Tensen, Paul Witteman, cabaretiere Brigitte Kaandorp en zanger Alain Clark.

wat is er te doen in Haarlem?

dagje weg haarlem uitje uitstapje

In Haarlem bevinden zich verscheidene parken en recreatiegebieden. Hiervan is de Haarlemmerhout de bekendste. Het bos bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. Vooral in de Gouden Eeuw gold dit bos als trekpleister voor rijke mensen. Paviljoen Welgelegen is te vinden in dit park. Een ander park is het Kenaupark. In de omgeving zijn nog meer natuurgebieden en parken te vinden. Het grootste is het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Recreatiegebied Spaarnwoude en het Haarlemmermeerse bos trekken ook veel bezoekers.

Het Teylers Museum (1784) in Haarlem is het oudste museum van Nederland. Een ander bekend museum is het Frans Hals Museum. Het beheert een grote collectie schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Museum De Hallen is een dependance, met hedendaagse en moderne kunst. De geschiedenis van de stad wordt uitgebreid belicht in het Historisch Museum Haarlem. Bodemschatten uit de omgeving zijn te vinden in het Archeologisch Museum. Het NZH-Vervoermuseum beheert een aantal trams en autobussen. Het Corrie ten Boom Museum is gewijd aan verzetsstrijder Corrie ten Boom. In het Theo Swagemakers Museum worden portretten, stillevens en landschappen van de schilder getoond. De collectie van het Draaiorgelmuseum Haarlem omvat negen draaiorgels.

Ook in de openbare ruimte is er veel kunst in Haarlem te bezichtigen. Er zijn in de gemeente zes gedenktekens die herinneren aan Laurens Janszoon Coster, uitvinder van de boekdrukkunst in Nederland. Het oudste daarvan is een beeld uit 1722, geplaatst in de hortus van het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Het oudste beeld in de stad is het standbeeld van Justitia in het stadhuis (1633).

In april trekt jaarlijks het bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem. De dag na de corso zijn de praalwagens te bezichtigen in de binnenstad. Het jaarlijkse Bevrijdingspop op 5 mei is een van de grootste bevrijdingsfestivals van Nederland. Op de Grote Markt vinden jaarlijks verschillende publieksevenementen plaats, waaronder Haarlem Jazzstad, Haarlem Culinair en Stripdagen Haarlem.

wat zijn leuke uitjes in Haarlem?

dagje weg haarlem uitje uitstapje

De historische binnenstad van Haarlem, omringd door grachten en singels, wordt gekenmerkt door vele oude straatjes en monumenten. In het hart van het de binnenstad ligt de Grote Markt waaraan enkele bijzondere historische gebouwen staan waaronder het fraaie stadhuis, de Vleeshal en Vishal en de Grote of St. Bavokerk. De Hoofdwacht aan de Grote Markt, uit de 13e eeuw, is een van de oudste monumenten in de stad. De Spaarnwouder- of Amsterdamse Poort is gebouwd in 1355 en is de enige nog overgebleven stadspoort van de twaalf die de stad er in totaal gekend heeft. In de nabije omgeving kunnen meerdere forten en kastelen worden bezichtigd. Een hiervan is de Ruine van Brederode. Haarlem kent echter ook een aantal toonaangevende moderne bouwwerken, zoals de Toneelschuur, het Patronaat en de Stadsschouwburg. De rivier het Spaarne scheidt de binnenstad in twee delen. Beide oevers van het Spaarne worden door onder andere twee monumentale draaibruggen met elkaar verbonden.

 

dagje weg in omgeving Haarlem:

wat is er te doen in omgeving Amsterdam?

wat is er te doen in omgeving Cruquius?

wat is er te doen in omgeving Heemskerk?

wat is er te doen in omgeving IJmuiden?

wat is er te doen in omgeving Lisse?

wat is er te doen in omgeving Zaanstad?

wat is er te doen in omgeving Zandvoort?

 

 

 

 

 

 

 

 

In Haarlem een film uitje
?

Een theater uitje
in Haarlem?

In Haarlem een concert
bezoeken?


Wilt u uitjes in omgeving Haarlem zoeken?
Gebruik dan postcode 2037ab bij de UITGEBREID ZOEKEN-button bovenin!

leuk uitje of leuke uitjes in Haarlem, Noord-Hollanddagje weg haarlem uitje uitstapje

 

leuk uitstapje of leuke uitstapjes naar Haarlem, Noord-Holland

De vragen: Is er iets leuks te doen in Haarlem dit weekend?, Wat is er te doen in Haarlem en omgeving? of Wat is een leuk uitje in Haarlem met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!

dagje weg haarlem uitje uitstapje dagje weg haarlem uitje uitstapje dagje weg haarlem uitje uitstapje