Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Gouda 47 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Leuke uitjes in Gouda en omgeving?

Hierboven de uitjes in Gouda. Uitstapjes in omgeving Goudazoeken? 
Gebruik dan postcode 2809ab bij 'Gedetailleerd uitjes zoeken' of zoek via 'Uitjes zoeken met Google maps'!

dagje weg of dagje uit in Gouda

dagje weg gouda uitje uitstapje

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer nog steeds verhandeld wordt op de kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.

Gouwenaars worden ook wel Kaaskoppen genoemd, een spotnaam die mogelijk zijn oorsprong mogelijk heeft in kaasvaten die bij conflicten als helm op het hoofd werden gezet.

Gouda wordt grotendeels omringd door natuur. De Krimpenerwaard, gelegen ten zuiden van de stad, grenst zelfs bijna direct aan de Binnenstad. De natuurgebieden van Gouda liggen voornamelijk aan de rand van de gemeente of er net buiten, zoals Noorderhout, Goudse Hout en het Steinse Groen. Bovendien liggen ten noordoosten van de stad de Reeuwijkse plassen, in de 18e eeuw ontstaan door turfwinning. In de zomer is het mogelijk hier te zwemmen, te zeilen of te varen.

wat is er te doen in Gouda?

dagje weg gouda uitje uitstapje

Gouda beschikt over enkele musea. Het Catharina Gasthuis vormt samen met museum de Moriaan MuseumgoudA. In Museumhaven Gouda liggen nog bewoonde monumentale schepen. Het Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt is interessant, en ten slotte is er in de Waag aan de Markt het Goudse Kaas- en Ambachtenmuseum. Niet alleen in de Goudse musea, maar ook in de openbare ruimte zijn diverse beelden, sculpturen en overige objecten te bewonderen, waaronder een aantal beelden uit de zeventiende eeuw, bijvoorbeeld de gelijkenis van de rijke man en de arme Lazarus op het Lazaruspoortje uit 1609 en het marmeren werk Het weegbedrijf aan de Markt.

Jaarlijks vinden er diverse evenementen plaats in Gouda. Een bekend evenement is de wekelijkse toeristische Kaasmarkt in de zomermaanden, waarbij de bekende Goudse kaas wordt verhandeld. In mei vinden de Goudse Keramiekdagen plaats. In de zomer vinden ook het meerdaagse evenement de Goudse Havenstaddagen en de curiosamarkt Gouds Montmartre plaats. Op de tweede of derde dinsdag van december is de bekende kaarsjesavond. Hierbij wordt het centrum van de stad helemaal met kaarsen verlicht. Daarna is er in de maanden december en januari Gouda bij kunstlicht, waarbij onder andere het stadhuis wordt versierd met wisselende lichtprojecties. In de zomermaanden worden iedere zondag in het Houtmansplantsoen concerten gegeven. Spieringpop is een popfestival voor bands uit Gouda en de regio en wordt gehouden in september. In diezelfde maand wordt ook het jazzfestival Yes Gouda Jazz georganiseerd.

wat zijn leuke uitjes in Gouda?

dagje weg gouda uitje uitstapje

Gouda heeft een historisch centrum, met bekende bouwwerken en leuke grachtjes. In een verder verleden heeft de stad ook verdedigingswerken, een aantal stadspoorten en zelfs een kasteel gehad, maar hier is nog maar weinig van terug te zien. De Markt vormt het middelpunt van de historische binnenstad. In het midden van dit plein bevindt zich het oude stadhuis, een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. Het klokkenspel laat een kort schouwspel laat zien dat het verkrijgen van stadsrechten symboliseert. Eveneens op de Markt staat de 17e-eeuwse Waag, dat lange tijd een belangrijke functie had als weegplaats voor kazen. Ten zuiden van de Markt staat de Grote of Sint-Janskerk. Het gebouw is met 123 meter het langste kerkgebouw van Nederland en is vooral bekend vanwege de gebrandschilderde ramen, ook wel bekend als de "Goudse Glazen". Langs de straat Achter de Kerk loopt een smalle gracht. Deze loopt onder de bebouwing door en komt dan uit bij de Gouwe en de Haven. Dankzij de bedrijvigheid rond de scheepvaart in het verleden staat in deze straten een groot aantal monumentale bouwwerken, zoals de Visbank en de Korenbeurs.

De Turfmarkt is net als de Gouwe en de Haven een van de grotere grachten met aan weerszijden diverse monumentale bouwwerken als de Turfmarktkerk, het Verzetsmuseum Zuid-Holland en de voormalige synagoge. Een ander noemenswaardig pand is een laatgotisch huis dat beter bekend staat als De vier gekroonden. Ten slotte zijn er nog vier molens in Gouda, waaronder de onlangs herstelde Mallemolen.

Zowel binnen als buiten het centrum ligt een netwerk van sluizen. In het verleden had Gouda een belangrijk deel van de economische voorspoed te danken aan de ligging en de sluizen. Op het traject dat het water door de binnenstad tussen de Hollandse IJssel en de Gouwe aflegt ligt zelfs de langste schutsluis van Europa.

dagje weg in omgeving Gouda

wat is er te doen in omgeving Kinderdijk?

wat is er te doen in omgeving Nieuwpoort?

wat is er te doen in omgeving Rotterdam?

wat is er te doen in omgeving Zoetermeer?


 

 

 

 

 

 

 

 

In Gouda Een theater uitje
in Gouda?

In Gouda een concert
bezoeken?


Wilt u uitjes in omgeving Gouda zoeken?
Gebruik dan postcode 2809ab bij de UITGEBREID ZOEKEN-button bovenin!

leuk uitje of leuke uitjes in Gouda, Zuid-Hollanddagje weg gouda uitje uitstapje 

leuk uitstapje of leuke uitstapjes naar Gouda, Zuid-Holland

De vragen: Is er iets leuks te doen in Gouda dit weekend?, Wat is er te doen in Gouda en omgeving? of Wat is een leuk uitje in Gouda met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!

dagje weg gouda uitje uitstapje dagje weg gouda uitje uitstapje dagje weg gouda uitje uitstapje