Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Dordrecht 96 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Leuke uitjes in Dordrecht en omgeving?

Hierboven de uitjes in Dordrecht. Uitstapjes in omgeving Dordrecht zoeken? 
Gebruik dan postcode 3329ab bij 'Gedetailleerd uitjes zoeken' of zoek via 'Uitjes zoeken met Google maps'!

dagje weg of dagje uit in Dordrecht

dagje weg dordrecht uitje uitstapje

De stad Dordrecht ontstond aan het riviertje de Thure te midden van veenmoerassen. De oorspronkelijke naam van Dordrecht is Thuredrith. Dit betekent Doorwaadbare plaats in de rivier Thure. Door haar strategische ligging en het verkrijgen van stapelrecht in 1299 ontwikkelde de stad zich tot een belangrijke stapelplaats. Dordrecht verhandelde vooral wijn, hout en graan. De binnenstad herinnert zich nog altijd aan dat rijke verleden. In 1421 kwam Dordrecht ten gevolge van de Sint-Elisabethsvloed, waarbij grote delen van het achterland (Grote Waard) voorgoed verdronken, op een eiland te liggen. Dordrecht ligt nu op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. Dit drierivierenpunt is het drukst bevaren waterknooppunt van Europa. De bewoners van Dordrecht noemen hun stad veelal Dordt.

Ten oosten van de stad ligt de Sliedrechtse Biesbosch, ten zuiden de Dordtse Biesbosch. Deze nog steeds op het Eiland van Dordrecht gelegen gebieden vormen samen de Hollandse Biesbosch een groot natuur- en recreatiegebied. Via het pontje tussen de Kop van het Land en Werkendam is de rest van het Nationaal Park De Biesbosch toegankelijk.

Inwoners van Dordrecht worden Schapekoppen genoemd, gebaseerd op een sage, waarbij Dordtenaren, om tolgeld op vee te ontduiken, een schaap in mensenkleren de stadsmuren probeerden binnen te smokkelen. Het dier begon bij de tolpoort te blaten en het bedrog kwam uit.

wat is er te doen in Dordrecht?

dagje weg dordrecht uitje uitstapje

In Dordrecht bevinden zich de volgende musea het Dordrechts Museum, in de volksmond het Schilderijenmu-seum, het Huis van Gijn (een museum over Simon van Gijn), het Landschapskundig Museum, het Lips Slotenmuseum, het Museum 1940-1945 dat ook wel het Verzetsmuseum genoemd wordt en het Naaimachinemuseum Dordrecht.

Dordrecht kent heel wat leuke evenementen, zoals Dordt in Stoom (in mei), de Boekenmarkt in juli, het 2 jaarlijks Bachfestival, het Wantijfestival in het tweede weekend van juni, Kunstrondje Dordt, de Dag van Mens en Dier (eind juli), Dordt Monumenteel, et-SKA-tera, het Big Rivers festival in juli.

wat zijn leuke uitjes in Dordrecht?

dagje weg dordrecht uitje uitstapje

Belangrijke bezienswaardigheden in Dordrecht zijn in de eerste plaats de rivierkade bij de Groothoofdspoort, verder de Grote Kerk met zijn markante, onvoltooide toren en, ongebruikelijk in Holland, zijn stenen overwelving. Ook de binnenhavens, waarvan er een wordt overkluisd door het stadhuis en het Scheffersplein, vormen een bezienswaardigheid. Langs de oude havens staan historische koopmanshuizen. Bijzonder zijn de circa 50 huizen met een in Dordrecht ontwikkeld 16e eeuws geveltype. Het Hof is een oud Augustijner klooster waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats vond.

Op de Visbrug staat een standbeeld van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt. Op de Noordendijk vindt men de laatst overgebleven molen in Dordrecht: Molen Kyck over den Dyck. Dordrecht kent ook nog enkele hofjes: o.a. de Regenten- en Lenghenhof (1755), de Arend Maartenshof (1625), de Van Slingelandthof (1542), en de Clara- en Mariahof (1880).

 

dagje weg in omgeving Dordrecht:

wat is er te doen in omgeving Moerdijk?

wat is er te doen in omgeving Sliedrecht?

wat is er te doen in omgeving Werkendam?

wat is er te doen in omgeving Zwijndrecht?

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je in Dordrecht een film uitje
?

Een theater uitje
in Dordrecht?

In Dordrecht een concert
bezoeken?


Wilt u uitjes in omgeving Dordrecht zoeken?
Gebruik dan postcode 3329ab bij de UITGEBREID ZOEKEN-button bovenin!

leuk uitje of leuke uitjes in Dordrecht, Zuid-Holland

dordrecht uitje uitstapje

 

leuk uitstapje of leuke uitstapjes naar Dordrecht, Zuid-Holland

dagje weg dordrecht uitje uitstapje 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vragen: Is er iets leuks te doen in Dordrecht dit weekend?, Wat is er te doen in Dordrecht en omgeving? of Wat is een leuk uitje in Dordrecht met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!

dagje weg dordrecht uitje uitstapje