Hier vindt u de meeste uitjes van Nederland. Actueel, makkelijk en leuk. Zoek met de blauwe buttons hieronder!

Vandaag vinden er in Amsterdam 553 uitjes plaats. Te veel keuze? Klik dan hierboven op "Gedetailleerd uitjes zoeken" en zoom in op categorie├źn van uitjes.

Leuke uitjes in Amsterdam?

Hierboven de uitjes in Amsterdam. Uitstapjes in omgeving Amsterdam zoeken? 
Gebruik dan postcode 1095ab bij 'Gedetailleerd uitjes zoeken' of zoek via 'Uitjes zoeken met Google maps'!

dagje weg of dagje uit in Amsterdam

dagje weg Amsterdam uitje uitstapje

Amsterdam, in het Amsterdams ook Mokum genoemd, ligt aan de monding van de Amstel en aan het IJ. De naam van de stad komt van de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg stadsrechten rond 1300 en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de grootste handelssteden ter wereld. Bevolkingsgroei leidde vanaf het eind van de 16e eeuw tot stadsuitbreidingen. De grachtengordel behoort tot DE bezienswaardigheden van de stad. Andere attracties zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis, de Wallen en de coffeeshops. Rond de oudste kern, de Wallen, ontwikkelde zich in de 17e eeuw de grachtengordel. Daarbuiten liggen de vroegere arbeidersbuurten de Jordaan en De Pijp. Op de grens van het centrum of daarbuiten liggen bekende plaatsen als het Museumplein, het Vondelpark en de Plantagebuurt, met de dierentuin Artis.

wat is er te doen in Amsterdam?

dagje weg Amsterdam uitje uitstapje

Er zijn vele musea in Amsterdam. De grootste musea, het Van Gogh Museum, Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, liggen aan het Museumplein. Daarnaast zijn er ook bijvoorbeeld het Tropenmuseum, het Amsterdam Museum, het Joods Historisch Museum en het paleis op de Dam. Andere kleine, beroemde musea zijn het Anne Frank Huis en het Rembrandthuis. Leuke dingen om te bezoeken zijn dierentuin Artis of het Vondelpark. Of wat denk u van een bezoekje aan de Albert Cuyp markt?Heel plezierig, een dagje uit in Amsterdam!

Amsterdam organiseert bekende evenementen als het Holland Festival voor de kunsten in juni, de Gay Pride in augustus met de bekende grachtenparade, en later in augustus het Prinsengrachtconcert en de driedaagse Uitmarkt. In augustus vindt iedere vijf jaar Sail Amsterdam plaats. Het Over het IJ Festival is een jaarlijks terugkomend evenement, startend op de eerste donderdag in juli.

wat zijn leuke uitjes in Amsterdam?

dagje weg Amsterdam uitje uitstapje

Leuke dingen om te bekijken of te bezichtigen zijn het Begijnhof, de Westerkerk (bekend van Baantjer) en het verdedigingswerk de Stelling van Amsterdam.
 

dagje weg in omgeving Amsterdam:

wat is er te doen in omgeving Almere?

wat is er te doen in omgeving Haarlem?

wat is er te doen in omgeving Koog aan de Zaan?

wat is er te doen in omgeving Marken?

wat is er te doen in omgeving Monnickendam?

wat is er te doen in omgeving Muiden?

wat is er te doen in omgeving Naarden?

wat is er te doen in omgeving Volendam?

wat is er te doen in omgeving Zaandam?

wat is er te doen in omgeving Zandvoort?

 

 

 

 

 

 

In Amsterdam een film uitje
?

Een theater uitje
in Amsterdam?

In Amsterdam een concert
bezoeken?


Wilt u uitjes in omgeving Amsterdam zoeken?
Gebruik dan postcode 1095ab bij de UITGEBREID ZOEKEN-button bovenin!

leuk uitje of leuke uitjes in Amsterdam, Noord-Holland

Amsterdam, een tolerante stad

Amsterdam is sinds de tweede helft van de zestiende eeuw een wereldstad. Inmiddels telt Amsterdam ruim 750.000 inwoners uit 175 verschillende landen. 37 procent van de bevolking behoort tot een etnische minderheidsgroep. In Amsterdam heerst een open en tolerante sfeer.

dagje weg Amsterdam uitje uitstapje
 

leuk uitstapje of leuke uitstapjes naar Amsterdam, Noord-Holland

In Amsterdam veel cultuur

Amsterdam is het gehele jaar door prima te bezoeken. In de stad ontdekt u elke keer wat nieuws. Wist u dat er tussen het stadsgedruis 6 windmolens staan, en wel 600.000 fietsen? Ook cultuur is rijkelijk aanwezig in Amsterdam. In de 51 musea is enorm veel te zien en te genieten.

dagje weg Amsterdam uitje uitstapjeGeschiedenis van Amsterdam

Amsterdam is sinds de tweede helft van de zestiende eeuw een wereldstad en handelscentrum van wereldformaat. De geschiedenis van Amsterdam begint in de dertiende eeuw als vissersdorp, toen vissers begonnen met de aanleg van houten palen langs de oevers van de rivier de Amstel. Ter hoogte van de huidige Dam werden de oevers verbonden met een dam met sluizen. Hierdoor kreeg de plaats de naam Amsteldam. In 1275 verleende graaf Floris V de bewoners rond deze nederzetting het privilege van vrije vaart over de Hollandse wateren. Het recht op vrije doorvaart bleek cruciaal te zijn voor de economische ontwikkeling van de stad. Vrije doorvaart betekende namelijk dat op goedkope wijze, zonder belastingpenningen, gehandeld kon worden. En dat gebeurde dan ook. Vooral bier en haring bleken gewilde handelsgoederen. Zo kreeg Amsteldam in 1323 zelfs het alleenrecht op de invoer van bier uit Hamburg. De handel in haring kwam in een stroomversnelling na het uitvinden van het haringkaken, een methode om direct na de vangst de ingewanden van de vis te verwijderen om hem langer vers te houden.

Gouden Eeuw

Eind vijftiende eeuw kwam de ontwikkeling van de stad in een stroomversnelling. Nadat de Spanjaarden Antwerpen hebben veroverd, vluchtten vooral rijke joden naar Amsterdam. Het kapitaal dat met hen meekwam werd gebruikt om tochten naar India te organiseren. Het commerciele succes daarvan was enorm. Daarop werd in 1602 de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht. Amsterdam participeerde voor meer dan de helft in deze nieuwe onderneming, die zou uitgroeien tot de eerste multinational ter wereld. Het resultaat was een periode van ongekende bloei en welvaart. Daarom wordt de 17e eeuw ook wel de Gouden Eeuw genoemd. In die periode onderging de stad twee reusachtige stadsuitbreidingen. Voor het eerst werd niet alleen gelet op functionaliteit maar ook op schoonheid. Dat resulteerde in de fraaie grachtengordel en de Jordaan. Ook de kunst kwam tot grote bloei. In de eerste helft van de 17de eeuw nam het aantal kun-stenaars enorm toe en was er een explosie van de kunstproductie en kunsthandel in Amsterdam. In dertig jaar tijd werd Amsterdam een bloeiende cultuurstad; nu bekend als de tijd van Rembrandt, Johannes Vermeer en Jan Steen.

Amsterdam tot de twintigste eeuw

Eind zeventiende eeuw komt de Amsterdamse economie rokend tot stilstand. Een periode van terugval en armoede treedt in. Maar met de aanleg van het Noordzeekanaal in1876 krijgt Amsterdam een directe verbinding met de zee. Vanaf dat moment maken stoomschepen deel uit van het dagelijks leven in de Amsterdamse haven. Het betekent een keerpunt voor de stad. Dankzij de handel met Nederlands Oost-Indie (Indonesie) verwerft Amsterdam namelijk een belangrijke positie in de wereldhandel in specerijen. En de diamanthandel met Zuid-Afrika leidde er zelfs tot dat een diamantindustrie ontstond. Die nieuwe periode van voorspoed komt tot uitdrukking in de bouw van monumentale, architectonische hoogstandjes. Zo komt in 1889 het Centraal Station gereed. Een paar jaar later volgt het Concertgebouw, theater Carre en Hotel Americain.

De twintigste eeuw

De twintigste eeuw begint voorspoedig. De Amsterdamse school, een idealistische architectuurrichting, bouwt verschillende wijken met sociale woningbouw rondom de oude stad. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de woningen. Verder wordt Amsterdam uitgebreid met vliegveld Schiphol, tevens de thuisbasis van KLM, de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ontstaat een groot tekort aan voedsel door problemen met de aanvoer. In 1917 ontdekte de bevolking dat er in de haven een schip met aardappels, bedoeld voor het leger, te liggen. De opstand die dat tot gevolg heeft is bekend geworden als de Aardappeloproer en bleek voorbode voor een turbulente periode in de geschiedenis van Amsterdam. Tijdens de crisisjaren (1934) braken protesten uit tegen verlaging van de werkloosheidsuitkeringen. Vooral bewoners uit de Jordaan deden van zich spreken door de politie met stenen te bekogelden. De als Jordaanoproer bekendstaande opstand had tot gevolg dat alle straten in de Jordaan werden geasfalteerd zodat geen stenen meer geraapt konden worden. In de Tweede Wereldoorlog wordt Amsterdam grotendeels ge-spaard. Maar de hongerwinter eist vele levens en als gevolg van de jodenvervolgingen verliest de stad tien procent van haar inwoners. Na de oorlog verandert de samenstelling van de bevolking van Amsterdam doordat veel oorspronkelijke Amsterdammers vertrekken naar overloopgemeenten zoals Almere. Daartegenover staat de toestroom van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse Amsterdammers. Inmiddels telt Amsterdam ruim 800.000 inwoners uit 175 verschillende landen. 37% van de bevolking behoort tot een etnische minderheidsgroep.

 

Leuke buurten en winkelstraten in Amsterdam!

Wat zijn de leukste buurtjes in Amsterdam? Waar kun je in Amsterdam leuk winkelen, of gezellig naar toe gaan? Hieronder de 10 leukste plekjes van Amsterdam!

Haarlemmerstraat in Amsterdam

Deze drukke en levendige straat is een echte slenterstraat. Er is een grote verscheidenheid aan winkels, maar ook de namiddagen en avonden zijn goed vertegenwoordigd met diverse eet, drink en uitgaansgelegenheden. Eerlijke en ouderwetse gezelligheid van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

Hazenstraat in Amsterdam

De Hazenstraat ligt daar waar het echte Amsterdamse leven nog altijd duidelijk te zien is, namelijk in de gezellige Jordaan. Met verschillende kleine, leuke kledingwinkeltjes, antiekzaakjes en restaurantjes, is dit een heerlijke straat om doorheen te slenteren en rond te kijken. Een echte woonstraat ook, met weinig verkeer, waardoor je middenin de stad toch een beetje rust vindt.

Middenweg in Amsterdam

De Middenweg verbindt Amsterdam Oost met Diemen en naast het feit dat de straat als doorgang geldt, wordt de Middenweg ook bekender als gezellige winkelstraat. Steeds meer zelfstandige ondernemers beginnen zich hier te vestigen en het aanbod van producten is zeer divers. Zo vind je er gezellige koffie- en lunchzaakjes, de altijd handige huis- tuin- en keukenwinkels, maar ook fijne specialisten en leuke kledingzaken.

Prinsenstraat/Herenstraat in Amsterdam

De Prinsenstraat en de Herenstraat liggen in het verlengde van elkaar en vormen de verbinding tussen de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht. Het zijn beide moderne winkelstraten met tegelijkertijd een authentieke charme. De historische panden geven de straten hun knusse en gezellige sfeer terwijl de exclusieve en trendy speciaalzaken zorgen voor een hippe uitstraling. Wie een dag gaat shoppen in de hoofdstad, mag zeker niet voorbij lopen aan deze straten.

Spiegelkwartier in Amsterdam

Het Spiegelkwartier is al tachtig jaar het hart van de Nederlandse kunst- en antiekhandel. Liefhebbers en verzamelaars kunnen hier naar hartenlust ronddwalen op zoek naar dat ene unieke kunstvoorwerp. Meer dan zeventig gespecialiseerde handelaren bieden een ruime keuze aan moderne en antieke kunst, van oude medische instrumenten tot hedendaagse kunst, en van klokken tot juwelen.

Staalstraat in Amsterdam

De Staalstraat is een kleine winkelstraat in het hart van de stad. Je vindt er veel bijzondere speciaalzaken en een groot aantal gezellige cafe's. Maar de straat heeft meer te bieden. Zo heb je vanaf Staalmeestersbrug, een van de drie bruggen die de straat rijk is, een prachtig uitzicht op de Zuiderkerk. Ook in het buitenland geniet de straat enige bekendheid. De Staalmeestersbrug is te zien op een schilderij van Claude Monet en een deel van de straat schittert in de met drie Oscars bekroonde film The Diary of Anne Frank uit 1959.

Utrechtsestraat in Amsterdam

Een gezellig drukke straat met veel aparte en in het oogspringende winkels. Life style, interieur, kleding, geschenken, delicatessen, muziek en literatuur. Een straat waar je wel even zult staan twijfelen wat je nemen zal. Ook zitten er tussen de winkels gezellige authentieke cafe's en restaurants.

Oud-West in Amsterdam

Centraal gelegen, vlakbij het bruisende centrum, ligt het populaire stadsdeel Oud-West. Het maakt deel uit van de 19e-eeuwse grachtengordel en kenmerkt zich dan ook door de karakteristieke, oude panden en het befaamde Vondelpark, welke is gelegen op de grens met Oud-Zuid. Naast de prachtige panden is ook het winkelaanbod hier onderscheidend. De charme ligt bij die kleine zaakjes van zelfstandige ondernemers die met hun gespecialiseerde aanbod een ware aanwinst vormen voor het winkelaanbod van de stad.

De 9 Straatjes in Amsterdam

De 9 Straatjes is de verzamelnaam voor negen kleine, gezellige straatjes tussen de Raadhuisstraat en de Leidsestraat. Hier vind je vintage tweedehandswinkels, alternatieve mode en gespecialiseerde themawinkeltjes. Ook lenen de straatjes zich erg goed voor een heerlijke kop koffie en een korte ontsnapping aan de drukte van Amsterdam.

Centrum in Amsterdam

Bruisend, creatief en divers, kortom: Amsterdam is een stad die leeft en elke bezoeker of inwoner een plekje geeft om zich thuis te voelen. De stad doet groots aan, maar bestaat eigenlijk uit een aantal kleine dorpjes waar gezelligheid en authenticiteit belangrijke kenmerken zijn. Van het chique zuiden van de stad, tot Amsterdamse gezelligheid op de Albert Cuyp en van exotische geuren op de Dappermarkt tot hippe clubs in het centrum. De monumentale architectuur van de binnenstad en vele musea bieden de cultuurliefhebber tevens genoeg om van te genieten!

De Jordaan in Amsterdam

De Jordaan is zonder twijfel de meest bekende stadswijk van ons land. Van oudsher een typische volksbuurt, maar inmiddels uitgegroeid tot een populaire woonomgeving voor kunstenaars, hippe dertigers en studenten. Deze buurt staat bekend om haar diversiteit. Winkelen is een ware verademing ten opzichte van de grote ketens verderop. Zo vind je hier bijvoorbeeld vintage voor een prikkie, platenzaakjes met oude jazz, bijzondere boekenwinkeltjes, galeries en hippe designer meubelzaken. Combineer dit zeker ook eens met een bezoekje aan de leuke Noordermarkt, op maandag of op zaterdag.

Oud-Centrum in Amsterdam

Het Oude Centrum van Amsterdam met zijn rijke geschiedenis en culturele bezienswaardigheden behoort tot een van de best bewaarde historische binnensteden van Europa met een geschiedenis tot in de middeleeuwen. Hier vindt je het Amsterdamse Chinatown met al zijn geuren en kleuren en natuurlijk de wereldwijd bekende wallen met de meisjes van plezier. Naast de monumentale gebouwen, romantische grachten en de verborgen kerken vindt je in de pittoreske straten en smalle steegjes van het oude centrum een heus walhalla aan bijzondere winkels, ambachtelijke bedrijven, musea en gezellige eet -en drink gelegenheden.

Bilderdijkstraat in Amsterdam

In Oud-West ligt de levendige Bilderdijkstraat. Verrassend centraal gelegen, in de buurt van de Jordaan, het centrum en het Vondelpark. Je dagelijkse boodschappen doen is hier geen enkel probleem en wil je wat uitgebreider shoppen, kan dat ook. Genoeg leuke authentieke winkeltjes: van bijzonder vintage tot mooie schoenen tot hippe grote-maten-mode. Daarna lekker theeleuten met je vriendinnen of heerlijk lunchen in een van de lunchrooms. Breng ook eens een bezoekje aan de om de hoek gelegen Ten Katemarkt, deze is geliefd bij alle Amsterdammers.

Amsterdam: het beroemde centrum

Nergens anders beschikt een stad over dezelfde ambiance van historie en architectuur. Denk aan de oudste grachten, monumentale panden en spannende steegjes. Ook op cultureel gebied is Amsterdam toonaangevend met modieuze boutiques, interessante musea en prikkelende voorstellingen. Liefhebbers van lekker eten kunnen hun hart ophalen met het enorme aanbod aan restaurants, cafe's en proeflokalen.

Bovenal is de Amsterdamse binnenstad een plek vol verhalen. Verhalen die we graag aan u willen vertellen. Wat weet u over de Zeedijk? Het beroemde Chinatown? En de spraakmakende Wallen? Amsterdam Oude Stad zorgt voor een onvergetelijke dag in de Nederlandse hoofdstad. Breng eens een bezoek aan 'Amsterdam Oude Stad'
.

Amsterdam en haar natuur

Amsterdam heeft ook natuurliefhebbers heel wat te bieden. Een varieteit aan flora en fauna, gemakkelijk te bereiken vanaf het centrum. Amsterdam is al lang bekend als centrum van expertise over de natuurlijke historie. Al lang voordat natuurbehoud in zwang was, brachten zeelieden exotische planten en dieren naar Amsterdam, die vervolgens werden gecatalogiseerd. Zoologisch Museum Amsterdam dateert uit 1838 en heeft meer dan 15 miljoen insecten, vogels, amfibieen en reptielen in de collectie. Inmiddels is het verhuisd naar Naturalis in Leiden. De gebieden rond Amsterdam bieden een verscheidenheid aan landschappen, gevuld met vogels, kleine dieren en dieren die in het water leven.

Parken in Amsterdam en het Amsterdamse Bos

Amsterdam werd onlangs gekozen tot een van de groenste steden van Europa, omdat de stad zich actief inzet voor duurzaamheid en natuurbehoud. Het Amsterdamse Bos is een van de grootste stadsparken van Europa, waar 150 inheemse boomsoorten en meer dan 200 vogelsoorten leven. Ook midden in de stad geniet je van groene parken. Slenter eens een middag door het Vondelpark of picknick in het Oosterpark, het Sarphatipark of het Amstelpark.

Natuurlijk waterlandschap in Amsterdam

De prachtige en gevarieerde natuur in Amsterdam en omgeving ontdek je bij uitstek per fiets of te voet. Vlakbij het dorp Landsmeer ligt Natuurgebied het Ilperveld, dat bestaat uit tientallen eilanden met zeldzame vogels en planten. Het Waterland gebied is een ander schitterend waterlandschap vol met vogels, kleine zoogdieren en vissen.

Duinen in de buurt van Amsterdam

De uitgestrekte duinen in onder andere het Nationaal Park Zuid Kennemerland zijn adembenemend en uitermate geschikt voor buitenactiviteiten. Ook leven er vele zeldzame plant- en diersoorten in deze relatief onaangetaste duinen.

Amsterdamse wildernis

Lange Bretten in het Westelijk Havengebied is de laatste stadswildernis van Amsterdam, een halve kilometer breed en tien kilometer lang. Daarmee is het gebied drie keer zo groot als het Vondelpark. Het modderige laarzen pad is een hoogtepunt dat door een prachtig gebied slingert.

Botanische tuinen in Amsterdam

Nieuwsgierig naar de vele verschillende plantensoorten of gewoon genieten van allerlei geuren en kleuren? Ga dan op ontdekkingsreis langs 4.000 verschillende soorten planten in de Hortus Botanicus De Hortus of de Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit. Er zijn bijzondere en zeldzame planten. Ook buiten het seizoen kun je terecht in een botanische tuin. In de kassen waan je je in een echt oerwoud. In weinig steden staan zo veel bomen als in Amsterdam. Het zijn er 400.000 en dat zijn er drie keer zoveel als in Parijs. De reflectie van al het groene gebladerte in de kilometerslange grachten van Amsterdam is niet te missen.

Beschermde bomen in Amsterdam

De eerste publieke Amsterdamse bomen werden in 1340 geplant op de verdedigingswerken van de stad. Momenteel staan 243 Amsterdamse bomen op de historische monumentenlijst . Langs de Nikolaas Witsenkade staan 40 beschermde platanen. Een andere beroemde historische boom is de Wilhelmina linde in het Amsterdam Museum. Deze werd in 1898 geplant om de troonbestijging van koningin Wilhelmina te gedenken. De oudste beschermde boom van Amsterdam is een zomereik uit 1750 die je bewondert in Artis. De beroemdste boom in Amsterdam is waarschijnlijk de meer dan 150 jaar oude kastanje die achter het Anne Frank huis stond. Anne Frank kon deze boom zien vanuit het Achterhuis en noemt hem dan ook meerdere malen in haar dagboek. Helaas is de boom in augustus 2010 door een storm geveld. Gelukkig konden zijn zaden gebruikt worden om een jonge boom te kweken.

dagje weg Amsterdam uitje uitstapje


 

 

 

 

 


 

De vragen: Is er iets leuks te doen in Amsterdam dit weekend?, Wat is er te doen in Amsterdam en omgeving? of Wat is een leuk uitje in Amsterdam met kinderen? laten zich eenvoudig beantwoorden door slim te zoeken met de button "Gedetailleerd uitjes zoeken." Zoek op categorie, met een afstand rond de postcode en u krijgt direct interessante zoekresultaten. Of gebruik de button "Uitjes zoeken met Google maps." Handiger kan niet!